Μήνυμα Μητσοτάκη: Διερευνητικές επαφές μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, ενόψει της εκκίνησης των διερευνητικών επαφών, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, σημειώνοντας πως μία είναι η νομική διαφορά που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με τις διερευνητικές επαφές, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι “τα πράγματα είναι πάρα πολύ σαφή, διότι πάντοτε το κείμενο των διερευνητικών και στους 60 γύρους που είχαν γίνει ήταν το ίδιο. Και αυτό είναι και το αντικείμενο των διερευνητικών, γιατί αυτή είναι η μία νομική διαφορά την οποία έχουμε με την Τουρκία”.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι “υπάρχουν κι άλλοι μηχανισμοί συζήτησης με την Τουρκία για άλλα ζητήματα, τα οποία αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις. Υπάρχει ο πολιτικός διάλογος σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, υπάρχουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που αφορούν κυρίως τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Προφανώς υπάρχουν και οι συναντήσεις που μπορεί να γίνουν και γιατί όχι σε επίπεδο Πρωθυπουργού και Τούρκου προέδρου, κάτι το οποίο δεν είναι δρομολογημένο αλλά δεν το έχω αποκλείσει σε καμία περίπτωση”.

Όμως, κατέστησε σαφές ότι “το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και κανένα άλλο και φαντάζομαι ότι, όταν ξεκινήσουν, θα το θέσουμε με απόλυτη σαφήνεια”.

Νωρίτερα, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι υπάρχει μία κρίσιμη νομική διαφορά με την Τουρκία και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση με τις διερευνητικές επαφές. Αν αυτό δεν συμβεί, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να παραπέμψει το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να δεχτεί την ετυμηγορία του, είπε ο Πρωθυπουργός. “Ελπίζω αυτές οι συζητήσεις κάποια στιγμή να μην είναι διακοσμητικές αλλά να καταλήξουν σε απτό αποτέλεσμα”, σημείωσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ