Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Αυξάνονται τα κονδύλια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό – Πόσα επενδυτικά σχέδια έχουν εγκριθεί

Θεαματική αύξηση στα ποσοστά των εγκρίσεων επενδυτικών έργων που είχαν κατατεθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων φέρνει η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει σημαντικά τον προϋπολογισμό.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου να αυξήσουν τον προϋπολογισμό του προγράμματος «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών» σχεδόν κατά 45% και συγκεκριμένα από τα 100 εκατ. ευρώ στα 141 εκατ. ευρώ εκτινάσσει το ποσοστό των σχετικών εγκρίσεων επενδυτικών σχεδίων από το αρχικό 40% σε 65%.

Τα συναρμόδια υπουργεία βλέπουν την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως το εργαλείο που θα ενισχύσει σημαντικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθιστώντας τες βιώσιμες και ανταγωνιστικές στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Σε απόλυτους αριθμούς, από 246 δικαιούχους με δημόσια δαπάνη 99.402.995,60 ευρώ, ο αριθμός αυξάνεται σε 368 δικαιούχους, με δημόσια δαπάνη η οποία προσεγγίζει τα 141 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, από την αρχική πρόβλεψη για έγκριση δύο στα πέντε κατατεθειμένα επενδυτικά σχέδια, το ποσοστό των εγκρίσεων εκτοξεύεται σε πάνω από έξι στα δέκα. Αυτός είναι και ο λόγος της αύξησης του προϋπολογισμού. Με βάση τις νέες προβλέψεις, η αύξηση του προϋπολογισμού θα σημάνει και την κάλυψη του συνόλου των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, τα οποία, μετά το πέρας της διαδικασίας αξιολόγησης, ανέρχονται πλέον στα 368. Για τα συναρμόδια υπουργεία ιδιαίτερη σημασία έχει η γεωγραφική διασπορά των εγκεκριμένων σχεδίων. Η Αττική, όπως είναι φυσικό, διατηρεί την πρωτοκαθεδρία. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι από τα στοιχεία του υπουργείου έχουν εγκριθεί επενδυτικά σχέδια σε 26 νομούς σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Από το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων, 266 δικαιούχοι βρίσκονται στην Αττική και 102 στην υπόλοιπη Ελλάδα.

«Προτεραιότητα»

Μιλώντας στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής την περασμένη Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Παπαθανάσης τόνισε ότι η διεύρυνση της χρηματοδότησης και η ευρύτερη ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης. Στο ίδιο πλαίσιο, επεσήμανε ότι μέσω του προγράμματος «InnovateNow» υπάρχουν 100 εκατ. ευρώ σε κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος «Q-Equity», σε κεφάλαιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων κινητοποιούνται, κατά τον Ν. Παπαθανάση, περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε περισσότερες από 200 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έδωσε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις 44.000 νέα δάνεια. Παράλληλα, στο ίδιο πλαίσιο ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εντάσσονται οι προσκλήσεις για ίδρυση και ενίσχυση νέων ΜμΕ στις περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης -προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ- και για ενίσχυση υφιστάμενων ΜμΕ -προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ- στις ίδιες περιοχές, οι νέες δράσεις για την ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων ΜμΕ σε όλη τη χώρα –προϋπολογισμού 190 εκατ. ευρώ– και για την ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων ΜμΕ τουριστικών επιχειρήσεων -προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ- στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021-2027, αλλά και η διάθεση 300 εκατομμυρίων ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ μέσω του ίδιου προγράμματος.

Δημήτρης Παπαστεργίου, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Στηρίζουμε την άνθηση του επιχειρείν»

«Με το πρόγραμμα “Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών”, στηρίζουμε ουσιαστικά τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατί εκεί χτυπά η καρδιά της ελληνικής οικονομίας. Ο όγκος των επενδυτικών σχεδίων που κατατέθηκαν και κυρίως η ποιότητά τους έκαναν για εμάς “επιλογή-μονόδρομο” την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 45 εκατ. ευρώ. Χαίρομαι που, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, είχαμε αυτή τη δυνατότητα. Οφείλω να τονίσω ότι το σύνολο της δράσης “Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ”, όπου εντάσσεται και το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι άρτια σχεδιασμένο και σίγουρα αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα στελέχη της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η ενδυνάμωσή τους και η ψηφιακή τους αναβάθμιση, ώστε να μη μιλάμε απλά με όρους επιχειρηματικής επιβίωσης, αλλά με όρους ανταγωνιστικότητας στην ελληνική και στη διεθνή αγορά, δεν αποτελούν απλά “στοίχημα” που πρέπει να κερδίσουμε. Αποτελεί “επένδυση” για το ψηφιακό κράτος, για να στηρίξουμε την άνθηση του “επιχειρείν” και σε αυτόν τον κρίσιμο κλάδο της οικονομικής ζωής. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι διαθέσιμοι πόροι που έχουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης και η αξιοποίησή τους στη βάση ενός καλά συγκροτημένου εθνικού σχεδίου μάς δίνουν τα εχέγγυα να αισιοδοξούμε».

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ