Μέρκελ: Η Ελλάδα έχει την πλήρη υποστήριξή μας

Την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη της Γερμανίας στην Ελλάδα εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ από το βήμα του Ελληνογερμανικού Φόρουμ όπου απηύθυνε ομιλία μετά τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε μία κίνηση στήριξης προς την Ελλάδα, η κυρία Μέρκελ ανακοίνωσε την αναδοχή έως 1.5000 προσφυγόπουλων από την Ελλάδα αναγνωρίζοντας τη μεγάλη ευθύνη της χώρας μας.

Στην αρχή της ομιλίας της και αναφερόμενη στο μεταναστευτικό η καγκελάριος υπογράμμισε ότι στηρίζουμε την Ελλάδα και συνέχισε λέγοντας: “Η Ελλάδα όταν τη δει κάποιος στον χάρτη είναι η γεωγραφική της θέση που της προκαλεί ειδικές και ιδιαίτερες προκλήσεις. είναι στο άκρο της ΕΕ, τα προβλήματα στη Λιβύη, στον Λίβανο και τη Συρία, τα θέματα των πηγών και θαλασσίων ερευνών τον τελευταίο καιρό… όλα αυτά αφορούν την Ελλάδα. Τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει πολλούς ανθρώπους που είναι απελπισμένοι και θέλουν να φύγουν και κάποιοι από αυτούς ζητούν άσυλο. Και η Ελλάδα αναλαμβάνει μια μεγάλη ευθύνη για όλη την Ευρώπη. Θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα έχει την αλληλεγγύη μας και την πλήρη υποστήριξή μας”.

Η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «απαράδεκτη» συμπεριφορά από την πλευρά της Τουρκίας στο μεταναστευτικό , λέγοντας: «Παρόλη την κατανόησή μας για το μεγάλο βάρος που αναλαμβάνει η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, δεν μπορεί να περιμένει κατανόηση για το γεγονός ότι προσπαθεί να λύσει τα δικά της προβλήματα στην πλάτη των προσφύγων, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο στα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Παράλληλα, εξέφρασε την στήριξή της στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, πρέπει να μπει σε νέα βάση. Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία της για την αποψινή συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα έχουν τώρα διαφορετική στάση στο θέμα, αλλά και ότι έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους.

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στην απόφαση της Γερμανίας να ηγηθεί μιας «συμμαχίας προθύμων» για την υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων, «προκειμένου να μην αφήσουμε την Ελλάδα να υπερβεί μόνη της» το πρόβλημα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ