Μενδώνη: Σε αξιοπρεπή κατάσταση το Τατόι – Το κτήμα βρίσκεται υπό αποκατάσταση

Έως την Δευτέρα το πρωί θα είναι έτοιμος ο περιβάλλων χώρος στο Τατόι, όπου θα ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος. Ο χώρος είχε υποστεί μεγάλη καταστροφή από τη φωτιά που είχε ξεσπάσει και όπως είπε σε συνέντευξή της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη γίνεται «μια τιτάνια προσπάθεια απομάκρυνσης των χιλιάδων καμένων κορμών από το 2022».

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Πυρετώδεις προετοιμασίες στο Τατόι πριν από την ταφή

Η κα Μενδώνη τόνισε στον ΣΚΑΙ ότι όταν ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος εισήχθη στο νοσοκομείο τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κινήθηκαν ώστε να επισπευσθεί η απομάκρυνση αυτής της ύλης από τον χώρο του κοιμητηρίου.

Η υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε χαρακτηριστικά τα εξής: «Η φωτιά στο Τατόι πράγματι προκάλεσε στο φυσικό περιβάλλον μια μεγάλη καταστροφή. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο κάνει μια τιτάνια προσπάθεια απομάκρυνσης των χιλιάδων καμένων κορμών, δουλεύει όλο το 2022 συστηματικά, και απομακρύνει όλη αυτή την ύλη και τους χιλιάδες κορμούς που πρέπει να απομακρυνθούν. Η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη. Βεβαίως, όταν ο τέως Βασιλέας των Ελλήνων εισήχθη στο νοσοκομείο, επαναλαμβάνω το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, γιατί έχουμε διακριτούς ρόλους, όπως αντιλαμβάνεστε, κινήθηκε ώστε να επισπεύσει την απομάκρυνση αυτής της ύλης από τον χώρο του κοιμητηρίου. Η εκκλησία είναι συντηρημένη, είναι απολύτως έτοιμη για να δεχθεί κόσμο, ο οποίος θέλει να προσκυνήσει, και ο περιβάλλων χώρος, όπως σας είπα, μέχρι την Κυριακή το βράδυ, τη Δευτέρα το πρωί, θα είναι σε αξιοπρεπή κατάσταση ενός βουνού, το οποίο έχει καεί, και έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες διευθέτησης του χώρου, ώστε να μπορεί κανείς να προσεγγίσει τον χώρο της ταφής, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα».

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ποιοι άλλοι έχουν ταφεί στο Τατόι

Τατόι

Τατόι

«Επαναλαμβάνω ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος κάνει μια τιτάνια δουλειά απομάκρυνσης των δεκάδων χιλιάδων καμένων κορμών, από όλο το κτήμα. Αυτό θέλει μια διαδικασία. Έπρεπε προηγουμένως να δουν ποια δέντρα θα έπρεπε να κοπούν, διότι υπήρχαν δέντρα που φαίνονταν καμένα αλλά έχουν όλους τους χυμούς τους και δεν θα έπρεπε να κοπούν. Δουλεύουν συστηματικά όλο το 2022» επεσήμανε.

Τατόι

Για την επόμενη ημέρα του κοιμητηρίου η κα Μενδώνη επεσήμανε ότι «έχω πει πάρα πολλές φορές, ότι το Τατόι ήταν θύμα ιδεοληψιών για δεκαετίες. Δεν έπρεπε, σε καμία περίπτωση, το πρώην βασιλικό κτήμα να βρεθεί στην κατάσταση στην οποία έφτασε, από βανδαλισμούς, από λεηλασίες, από προσπάθειες καταστροφής των κτιρίων του. Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον, από το 2019 και μετά, οι προσπάθειες συστηματοποιήθηκαν και το κτήμα βρίσκεται υπό αποκατάσταση. Έχουμε όλο το μεγάλο πρόγραμμα του Τατοΐου, το οποίο και μαζί έχουμε συζητήσει αρκετές φορές. Είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες» και πρόσθεσε:

Τατόι

«Είναι προφανές ότι αφορούν και στο συγκεκριμένο κοιμητήριο, το οποίο έχει τύχει βανδαλισμών, πολλές φορές. Μόλις προχθές το Υπουργείο Πολιτισμού αποκατέστησε, για πολλοστή φορά, σταυρό από μνήμα, ο οποίος είχε σπάσει, μόλις προχθές. Θα είδατε, ενδεχομένως, σε φωτογραφίες, ότι ήταν με τον νάρθηκα προκειμένου ο σταυρός να στηθεί, όπως πρέπει να στηθεί. Θεωρώ ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών στο Τατόι, είναι προφανές ότι και το κοιμητήριο θα προστατευτεί. Αλλά ήδη και η Αστυνομία έχει ενισχύσει, κατά πολύ, τον αστυνομικό σταθμό για να εμποδίσει τους βανδαλισμούς. Επαναλαμβάνω, όλη η εικόνα του κοιμητηρίου είναι υπό την αποκατάσταση όπως είναι όλο το κτήμα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος μεριμνά, η Ελληνική Αστυνομία μεριμνά και το Υπουργείο Πολιτισμού στην αρμοδιότητά του, για την εκκλησία και για τους τάφους αυτούς καθαυτούς».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ