Με τρεις NAVTEX η Τουρκία «ανάβει φωτιές» στο Αιγαίο

Του Χρήστου Μαζανίτη

Λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε χθες στο Λουξεμβούργο προετοιμάζοντας τα θέματα της Συνόδου Κορυφής της 24ης και 25ης Ιουνίου, η Τουρκία ήρθε να… επιβεβαιώσει ότι «η συνολική ατμόσφαιρα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχει βελτιωθεί». Συγκεκριμένα, η Επίτροπος για θέματα διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα, δήλωσε «ότι το Συμβούλιο χαιρετίζει τη σχετική αποκλιμάκωση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τη συνέχιση των άμεσων συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Προς… επίρρωση των παραπάνω, η Τουρκία, στο πλαίσιο δήθεν αποχής από κάθε πρόκληση εξήγγειλε όχι μία αλλά τρεις NAVTEX για όλο το υπόλοιπο του 2021.

Οι NAVTEX δημοσιεύονται από τον υδρογραφικό σταθμό της Σμύρνης και αφορά στη δέσμευση τριών διαφορετικών περιοχών στην καρδιά του Αιγαίου.

Η πρώτη αφορά σε ασκήσεις με πυρά από τις 15 Ιουνίου έως και τις 21 Δεκεμβρίου, με εξαίρεση εθνικών εορτών και Σαββατοκύριακων και αφορά στο τμήμα ανάμεσα από Λήμνο και Σαμοθράκη.

Η δεύτερη δεσμεύει θαλάσσια περιοχή ανάμεσα από Λέσβο – Σκύρο για ασκήσεις με πυρά ως τις 31 Δεκεμβρίου.

Η τρίτη δεσμεύει ένα μεγάλο τμήμα στο Ικάριο Πέλαγος και αφορά σε ασκήσεις με πυρά από την 15η Ιουνίου (και πάλι πρόκειται για αναθεωρημένη NAVTEX) έως την 31η Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά οι αναγγελίες της υδρογραφικής υπηρεσίας Σμύρνης του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού:

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.