Μαρινάκης στον Real fm 97,8: Στο μέτωπο της ακρίβειας, στόχος είναι πλέον η σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών

Στόχος των κυβερνητικών παρεμβάσεων στο μέτωπο της ακρίβειας είναι πλέον η σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξη στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή στον Real fm 97,8.

Σε ερώτηση για την ακρίβεια και τον υψηλό πληθωρισμό τροφίμων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «η πρώτη φάση ήταν να στηρίξουμε τα νοικοκυριά στον μεγάλο πληθωρισμό. Η δεύτερη φάση είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να βλέπουμε αποκλιμάκωση. Η επόμενη φάση, στην οποία, νομίζω, αρχίζουμε πλέον να εισερχόμαστε, είναι η αποκλιμάκωση τιμών».

Και συνέχισε: «Ο στόχος, λοιπόν, πλέον της κυβέρνησης, αφού βλέπουμε ότι ο πληθωρισμός αρχίζει και μειώνεται, άρα έχουμε μικρότερο ρυθμό αύξησης τιμών, είναι να πάμε στο επόμενο στάδιο -αυτός είναι ο στόχος μας- της σταδιακής αποκλιμάκωσης, χωρίς λαϊκισμό από την πλευρά μας, δηλαδή, να πούμε αύριο το πρωί θα γίνει, γιατί δεν γίνεται αυτό να το πούμε, στην αποκλιμάκωση τιμών».

Αναφορικά με την συζήτηση για την μείωση του ΦΠΑ ο Παύλος Μαρινάκης εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει μόνο μειώσει ή καταργήσει φόρους. «Το κάνουμε, όμως, με δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση είναι αυτό να μπορεί να περάσει στους πολίτες και η δεύτερη είναι να το αντέχει η οικονομία μας. Κάθε φορά, λοιπόν, που βλέπουμε ότι μια κίνηση πληροί αυτές τις δύο προδιαγραφές την κάνουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Θα έχουμε και περισσότερες ανακοινώσεις όσο πηγαίνει και στη ΔΕΘ και όσο έχουμε και τα δεδομένα το 2024 -ενόψει και του 2025- οι οποίες ανακοινώσεις τι λογική θα έχουν; Λιγότερα επιδόματα -προφανώς, στα προνοιακά και στα αναπηρίας, στα μητρότητας, δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση- και ακόμα περισσότερες μόνιμες παρεμβάσεις. Όπως μόνιμη παρέμβαση ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού, το ξεπάγωμα των τριετιών, η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης.

Για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι οι έλεγχοι είναι πάνω από 40.000 σε προϊόντα και αποτελεί στόχο της κυβέρνησης να ενισχυθεί η ΔΙΜΕΑ.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις μεταναστευτικές ροές»

Ο Παύλος Μαρινάκης ρωτήθηκε και για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών και εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Το τελευταίο Σύμφωνο για τη μετανάστευση δέχθηκε πολλές ελληνικές προτάσεις. Το κυριότερο αναγνωρίζεται στην πράξη ότι τα σύνορά μας είναι σύνορα της Ευρώπης. Όλη η διαδικασία αυτή, προφανώς, πρέπει να συνοδεύεται και από επιστροφές ανθρώπων, οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Αλλά και μια ευρύτερη διαχείριση από την Ευρώπη του προβλήματος, γιατί μπορεί η Ελλάδα να είναι πύλη εισόδου, αλλά δεν μπορεί η Ελλάδα -γι΄ αυτό και έχει σημασία η 5ετία που έρχεται και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνολικής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης- να διαχειρίζεται μόνη της το πρόβλημα. Άρα, καταλήγω, δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, λόγος ανησυχίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάζουμε» σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστούν νέες παρεμβάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Σε ερώτηση για την προσφυγή των ελευθέρων επαγγελματιών κατά του φορολογικού νομοσχεδίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστούν νέες παρεμβάσεις. «Ίσως κάποιες διατυπώσεις που έγιναν, στη λογική της επεξήγησης του νομοσχεδίου, να θύμωσαν τον κλάδο αυτό ευρύτερα, τον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ ήταν το εντελώς αντίθετο που θέλαμε να πετύχουμε. Για να μην υπάρχουν, λοιπόν, παρεξηγήσεις, εμείς πιστεύουμε στην ευρύτερη φορολογική μας πολιτική, που θέλει να μειώσει τις ανισότητες, να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα, χωρίς να αυξήσει φορολογικούς συντελεστές. ‘Αρα, στη φιλοσοφία αυτή εμείς δεν θα κάνουμε πίσω», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Όμως, επειδή η κυβέρνηση αυτή έχει δείξει πολλές φορές, ότι δεν είναι δογματική, είναι δεδομένο, όπως το είπε και ο πρωθυπουργός, ότι θα εξεταστούν σημειακές παρεμβάσεις, ούτως ώστε να διορθωθούν αδικίες. Όταν είναι έτοιμο το οικονομικό επιτελείο, αυτό προφανώς θα ανακοινωθεί», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.

«Θα τα δούμε όλα με ηρεμία. Δεν καλλιεργούμε προσδοκίες ανατροπής. Σίγουρα, όμως, είμαστε εδώ να δούμε παρεμβάσεις που μπορεί να πρέπει να γίνουν», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στη συνέχεια απάντησε και στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΝΔ καταδίκασε τα όσα υποστήριξε ο Αλέξης Κούγιας για τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά δεν καταδίκασε δηλώσεις του βουλευτή της, Δημήτρη Κυριαζίδη.

«Απόλυτη καταδίκη των όσων απαράδεκτων γράφτηκαν κατά του κ. Κασσελάκη»

«Κατ’ αρχάς, να επαναλάβω την απόλυτη και άνευ αστερίσκου και λοιπών διατυπώσεων καταδίκη, όχι μόνο τη δική μου και συνολικά της κυβέρνησης και κάθε νοήμονα πολίτη, στα όσα απαράδεκτα γράφτηκαν κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κ. Στέφανου Κασσελάκη», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεν είναι έτσι και στην περίπτωση του κ. Κυριαζίδη γιατί, πρώτον, το καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή. Ο ίδιος ανασκεύασε άμεσα και σε κάθε περίπτωση ποτέ δεν επέμεινε ούτε για λίγο σε αυτό το οποίο είπε. Είναι ξεκάθαρο με τη στάση μας, με τις επιλογές μας, με την πολιτική μας σε όλα τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων -γιατί τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν πάρα πολλές πτυχές και δεν πρέπει να έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά- ότι ως κυβέρνηση δεν κάνουμε εκπτώσεις και στις καταδίκες τις δημόσιες και το κυριότερο στα έργα, στις πράξεις και στις πολιτικές μας», κατέληξε ο Παύλος Μαρινάκης.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ