Μαρινάκης: Μείζον ζήτημα ο βούρκος του Διαδικτύου, αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ

Η Κυβέρνηση προσπαθεί καθημερινά και με πολλούς τρόπους να στηρίξει τους πολίτες δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως την παρουσίασε ο πρωθυπουργός στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, καθώς και στα νέα μέτρα στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ενώ έδωσε έμφαση στη σημασία της πολιτικής σταθερότητας που καθιστά την οικονομία μας ελκυστικό προορισμό για επενδυτές. Αναφέρθηκε επίσης στην δήλωση της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι παρά τη διαδοχή οπισθοδρομήσεων η ανθεκτικότητα της χώρας είναι αξιοσημείωτη.

Ο κ. Μαρινάκης είπε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός μετέβη στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με ατζέντα (μεταξύ άλλων) την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-27 που είχε θέσει στην Γρανάδα.  Επίσης επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού στις ηλικίες 45-74 και αφορά 1,3 εκ γυναίκες, με δωρεάν μαστογραφία, εξέταση, και υπερηχογράφημα.

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης στην τιμή του ρεύματος, και είπε ότι τον Νοέμβριο οι ενισχύσεις στα οικιακά τιμολόγια έως 500 κιλοβατώρες θα είναι 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε σχέση με 15 ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα και το μέχρι αφορά το 90% των νοικοκυρών στην Ελλάδα. Ανάλογα μέτρα λαμβάνονται και για τους αγρότες ενώ την άλλη εβδομάδα θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης για όσους θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα.

Είπε ότι η χώρα μας φορολόγησε με 90% τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας και εισέπραξε πάνω 370 εκ. ευρώ.
Αναφέρθηκε επίσης στην στόχευση της κυβέρνησης για μειώσεις των τιμών στο ράφι από 5% έως 24%, ενώ είπε επίσης ότι με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για επιλογή και αξιολόγηση διοικήσεων φορέων δημοσίου προβλέπεται η διαρκής αξιολόγηση των διοικήσεων, ενώ προβλέπεται αναβάθμιση απαιτήσεων για κάθε θέση και εάν δεν πιάνουν τους στόχους θα αντικαθίστανται.

Τέλος ο κ. Μαρινάκης κατά την εισαγωγή του αναφέρθηκε σε προσλήψεις εκπαιδευτικών και οδηγών στον ΟΑΣΑ και στα σχολικά γεύματα. Είπε ότι προσλαμβάνονται 2763 εκπαιδευτικοί στη γενική εκπαίδευση ως προσωρινοί αναπληρωτές για το νέο σχολικό έτος και 150 οδηγοί στον ΟΑΣΑ με καθεστώς Ιδιωτικού Δικαίου για 8 μήνες.
Για τα σχολικά γεύματα είπε ότι από 11 Οκτωβρίου εφαρμόζεται το πρόγραμμα νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, και από το 2020 αυξήθηκαν αφενός ο προϋπολογισμός κατά 39% και οι σχολικές μονάδες 35,34% και αφετέρου κατά 17,5% ο αριθμός γευμάτων σε 1658 σχολικές μονάδες για 217 χιλιάδες μαθητών.

Οι Σπαρτιάτες

Ο κ. Μαρινάκης απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στο κόμμα «Σπαρτιάτες» και τι θα γίνει δήλωσε ότι θα κινηθεί η Δικαιοσύνη και θα ακολουθηθούν οι δέουσες διαδικασίες της Βουλής. «Αντιλαμβάνεστε ποια θα είναι η στάση της ΚΟ της ΝΔ», συνέχισε επισημαίνοντας πως έχει αξία το γεγονός ότι το νομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο κινήθηκε αυτή η διαδικασία είναι ο νόμος που ψήφισε κυβέρνηση.
Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση σκέφτεται αλλαγές στο υφιστάμενο πλαίσιο χρηματοδότησης των κομμάτων, απάντησε πως εφόσον προχωρήσει η υπόθεση όλα τα επιμέρους ζητήματα θα εξεταστούν.

Οι υποκλοπές

Για το θέμα των υποκλοπών με αφορμή νέο δημοσίευμα απάντησε πως η υπόθεση απασχολεί συνολικά τη Δικαιοσύνη και η κυβέρνηση δεν σχολιάζει. «Όταν υπάρξει κάποιο πόρισμα θα σχολιάσουμε», ανέφερε.
Ερωτηθείς για το αίτημα του ΠΑΣΟΚ να δώσουν εξηγήσεις η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ για τα περί ψηφιακού παρακράτους και σχετικά με όσα είπε ο κ. Πολάκης περί στρατού της ΝΔ στο διαδίκτυο με την Ομάδα Αλήθειας, ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία δουλειά να εμπλακεί στις διενέξεις και τα εσωκομματικά πυρά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά σε αυτό το πλαίσιο αναδείχθηκε κάτι πολύ σοβαρό.

Ο βούρκος του Διαδικτύου

«Πρόκειται για μείζον ζήτημα το οποίο πολλοί από εμάς, όχι μόνο πολιτικοί, το αντιμετωπίσαμε και είναι ο βούρκος του διαδικτύου. Όλοι καταλαβαίναμε τι συνέβαινε, μαζικές επιθέσεις, απόπειρες δολοφονίας χαρακτήρων, προσωπικές επιθέσεις σε συζύγους πολιτικών, ταύτιση ολόκληρων κομμάτων με τα πιο ειδεχθή εγκλήματα, χυδαία hashtags. Και έρχεται κάποιος διατελέσας γραμματέας κόμματος, ο κ. Σκουρλέτης ο οποίος είπε κάτι πολύ σοβαρό που εμπλέκει τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολύ σοβαρό, αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Να μάθουμε ποιοι είναι οι δημοσιογράφοι που μπορεί να εμπλέκονται με ανώνυμα προφίλ. Και η ΕΣΗΕΑ πρέπει να πάρει θέση, δεν είναι κάτι που μπορούμε να προσπεράσουμε», συνέχισε ο κ. Μαρινάκης.

Για το ΕΣΥ

Για την κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για το νέο τρόπο επιλογής των διοικήσεων στα νοσοκομεία και στον πρωθυπουργό τον οποίο αποκάλεσε «Κολοκοτρώνη του ΕΣΥ», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τον κ. Κασσελάκη να απαντήσει τι θέλει. Ο κ.Μαρινάκης σημείωσε πως πρόκειται για πράγματα αυτονόητα και η συζήτηση θα έπρεπε να ήταν πώς θα εφαρμοστούν ενώ για το χαρακτηρισμό του κ. Κασσελάκη για τον πρωθυπουργό είπε πως είναι πλήρως άστοχος.

Η στήριξη στα νοικοκυριά και τα νέα μέτρα αναλυτικά

Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης, «ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.  Όσον αφορά στο Νοέμβριο, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια, διαμορφώνονται ως εξής:  Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες, η ενίσχυση ανέρχεται σε 25Euro ανά μεγαβατώρα για αυτό το μήνα σε σχέση με τα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Η κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η ενίσχυση ανέρχεται στα 60Euro ανά μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.

Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25Euro ανά μεγαβατώρα, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Οι ενισχύσεις αφορούν όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες, το Νοέμβριο, ξεπερνά συνολικά τα 32,2 εκατ. ευρώ.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι πάνω από 9,3 δις ευρώ έχουν κατευθυνθεί για την ανακούφιση των καταναλωτών μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που συστάθηκε ακριβώς γι’ αυτό τον ειδικό λόγο από την Κυβέρνηση.

Η χώρα μας ήταν η πρώτη ανάμεσα στα κράτη μέλη που φορολόγησε με 90% τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών κατά το πρώτο διάστημα της ενεργειακής κρίσης έως τον Ιούνιο 2022 εισπράττοντας πάνω από 370 εκατομμύρια Euro. Ενώ απ’ τον Ιούλιο 2022 έως και σήμερα λειτουργεί ο μηχανισμός παρακράτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος έχει αποδώσει πάνω από 3,4 δις ευρώ μειώνοντας ισόποσα τους λογαριασμούς των καταναλωτών, διατηρώντας τους με αυτό τον τρόπο σε προσιτό επίπεδο.

Μάλιστα από αυτά, 800 εκατ. ευρώ διατέθηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγροτικούς καταναλωτές μέσω σχήματος κρατικής ενίσχυσης.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί πριν λίγες μέρες, στο πλαίσιο σχεδιασμού ενίσχυσης των πολιτών για τους επόμενους μήνες στον ενεργειακό τομέα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται λεπτομερώς μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα απ’ τον Υπουργό κ. Σκυλακάκη και την Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σδούκου.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα νέο επίδομα θέρμανσης που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν απ’ την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Παρόλα αυτά σε περίπτωση που από τη νέα χρονιά οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων ξεφύγουν τότε θα επανεξεταστεί άμεσα νέο σχήμα στοχευμένης επιδότησης για τους καταναλωτές. Η στήριξη της Κυβέρνησης προς τους πολίτες συνεχίζεται, με ξεχωριστή μέριμνα ειδικά για τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας, με σεβασμό στα δημόσια οικονομικά και τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Για την ακρίβεια και την μείωση των τιμών

Για τη μάχη με την ακρίβεια ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως είναι καθημερινή και κάθε μέρα προστίθεται και ένα επιπλέον “όπλο” ενώ από τις βασικές προτεραιότητες είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων. «Να μη ξεχνάμε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών», πρόσθεσε.

«Η Κυβέρνηση προσπαθεί καθημερινά και με πολλούς τρόπους να στηρίξει τους πολίτες απέναντι και στις συνέπειες της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης και την ακρίβεια, λαμβάνοντας μέτρα που θα αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημά τους, κάνοντας στοχευμένες παρεμβάσεις όπως η «μόνιμη μείωση τιμής» και εντατικούς ελέγχους για την πάταξη φαινομένων κερδοσκοπίας, εικονικών εκπτώσεων και παραβάσεων που αφορούν στο μεικτό περιθώριο κέρδους.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης στο πρόγραμμα «Μόνιμη μείωση τιμής», έχουν ήδη ενταχθεί 233 προϊόντα, από 21 βασικές κατηγορίες. Οι μειώσεις στις τιμές ξεκινούν από 5% και φτάνουν και το 23%, αναλόγως με τον κωδικό. Στόχος του προγράμματος είναι οι κωδικοί που θα συμμετάσχουν να φτάσουν τους 500.

«Με την πρωτοβουλία «Μόνιμη μείωση τιμής» επιδιώκουμε τη σταθερή μείωση των τιμών στο ράφι, σε είδη βασικής ανάγκης για τα νοικοκυριά. Συνεχίζουμε την προσπάθεια στήριξης της ελληνικής οικογένειας απέναντι στην ακρίβεια, υλοποιώντας μέτρα πρωτοποριακά σε όλη την Ευρώπη», τόνισε ο Υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας. Ο αγώνας μας απέναντι στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και των συνεπειών της παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης συνεχίζεται καθημερινά», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ