Μάντζος στον Realfm 97,8: Δεν μπορεί κανείς να προϋπολογίζει ή να θεωρεί αυτονόητες μεταφορές ψηφοφόρων από κόμμα σε κόμμα

Για τα ελληνοτουρκικά και την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα αλλά και για τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος.

«Ο διάλογος και οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να μένουν σε πλήρη λειτουργία, πρέπει να συζητάμε με τη γειτονική χώρα αλλά αυτό τελεί υπό δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι να έχουμε αμοιβαίο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η πλήρης εγκατάλειψη της αναθεωρητικής ατζέντας και κυρίως της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας. Ευχής έργον αλλά και προετοιμασίας έργον είναι η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου την Πέμπτη να είναι η απόδειξη ότι αυτοί οι δύο όροι πληρούνται στο πεδίο, στην πραγματικότητα» τόνισε ο κ. Μάντζος και συνέχισε λέγοντας:

«Απαραίτητη προϋπόθεση της συνάντησης είναι να έχει προετοιμαστεί από την ελληνική διπλωματία σε ένα επίπεδο συνάντησης εργασίας ώστε ο Τούρκος Πρόεδρος να μην έχει το περιθώριο να κάνει κάποιες δηλώσεις πιο πανηγυρικές ή αντίθετες στο κλίμα που η ελληνική πλευρά τουλάχιστον θέλει να δημιουργήσει. Τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο δεν πρέπει ο Τούρκος Πρόεδρος να θεωρεί ότι είναι μια αντιπαροχή αντί μιας οφειλόμενης δικής μας παροχής. Τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο πρέπει να είναι μια αυτονόητη ειρηνική συμμετοχή ώστε να μπορέσει να υπάρξει ο διάλογος για τα ζητήματα ήπιας διπλωματίας και ως βασική προϋπόθεση για να πάμε και στο δεύτερο δύσκολο ζήτημα που είναι το μοναδικό που ανακύπτει ως διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες:  την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Πέραν αυτού ούτε γκρίζες ζώνες, ούτε αποστρατιωτικοποίηση κλπ».

Για τις πολιτικές εξελίξεις

Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και το πώς αυτές επηρεάζουν το ΠΑΣΟΚ ο κ. Μάντζος απάντησε ότι «στην πολιτική δεν υπάρχουν ούτε σχέσεις συγκοινωνούντων δοχείων, ούτε η πολιτική στη χώρα μας και πουθενά αλλού  γίνεται σε συνθήκες λογιστηρίου, άρα οποιεσδήποτε εξελίξεις συμβαίνουν σε ένα κόμμα, ιδίως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ προφανέστατα αγγίζουν  και επηρεάζουν ευρύτερα το πολιτικό φάσμα, όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ. Όμως δεν μπορεί κανείς να προϋπολογίζει ή να θεωρεί αυτονόητες μεταφορές ψηφοφόρων από το ένα κόμμα στο άλλο επειδή το πρώτο έχει μία κρίση. Είναι πολύ πιο σύνθετες και πολιτικές οι διεργασίες που πρέπει να γίνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια κρίση ταυτοτική εδώ και πολλούς μήνες. Η κρίση αυτή πήρε και χαρακτηριστικά υπαρξιακής κρίσης. Αναμένουμε τη νέα ΚΟ των 11 σε πλήρη λειτουργία».

Ο κ. Μάντζος επεσήμανε επίσης ότι «το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει μια σταθερή αυξητική πορεία με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές και κομβικό ορόσημο τις ευρωεκλογές, έχουμε πολλή δουλειά η οποία δεν προσδιορίζεται από την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα οι αποφάσεις οι δικές μας και τι θέλουμε να κάνουμε έχουν λυθεί πολύ πριν από την υπαρξιακή κρίση του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζουμε τη δουλειά μας με μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή μαζί με τους πολίτες, μέσα από την κοινωνία με ένα ρεαλιστικό σχέδιο εναλλακτικής διακυβέρνησης.

Θα αδικούσαμε τον εαυτό μας εάν βάζαμε ποσοτικό πήχη. Το σημαντικό είναι να είμαστε ακόμη πιο ενισχυμένοι σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, να εμπεδώσουμε και να επαληθεύσουμε δημοσκοπικές προβλέψεις. Και επειδή αυτές οι εκλογές θα είναι οι τελευταίες πριν από τις εθνικές θα πρέπει το Κίνημά μας με την αύξηση των ποσοστών του και κυρίως τον λόγο του, τον ελληνικό και ευρωπαϊκό, να μπορέσουμε να δικαιώσουμε τη φιλοδοξία μας, τον στόχο μας, να είμαστε στο τέλος του εκλογικού κύκλου εκείνη η αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ενισχυμένο στις ευρωεκλογές».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ