LIVE- Λεπτό προς λεπτό η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα

Στην Αθήνα βρίσκεται από την Πέμπτη το βράδυ η Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα Καγκελάριος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου μετά τις διευρυμένες συνομιλίες ακολούθησαν οι κοινές δηλώσεις. Νωρίτερα η Άνγκελα Μέρκελ είχε συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους η κυρία Μέρκελ πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου πεζή.

Μητσοτάκης σε Μέρκελ: Φοβάμαι ότι η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία

Στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Άνγκελα Μέρκελ, που πραγματοποιεί  διήμερη αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στη χώρα μας. Κατά τις κοινές δηλώσεις τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αναφορά στην παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της Γερμανίας, λέγοντας πως η Γερμανίδα καγκελάριος διένυσε “μια διαδρομή 16 ετών στην ηγεσία της Γερμανίας” που “ξεπερνά του Αντενάουερ και αγγίζει αυτή του Χέλμουτ Κολ”.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης “ως ο όγδοος Έλληνας πρωθυπουργός που συναντά την αγαπητή Άνγκελα μπορώ να αποτολμήσω μια σύντομη ανασκόπηση” και συνέχισε σημειώνοντας πως θέλει “να μιλήσω για τη δική της σφραγίδα αλλά και για τη σημερινή Ελλάδα που είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε την τελευταία 10ετία. Η σημερινή Ελλάδα δεν είναι εστία κρίσης και ελλειμμάτων, αλλά είναι ένα σύγχρονο κράτος”.

“Είναι η αλήθεια ότι ούτε η Ευρώπη ούτε η Ελλάδα έφθασαν εύκολα στο ξέφωτο της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Και Ευρώπη και Ελλάδα δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις που επέστρεψαν εναντίον τους μεταμφιεσμένες σε λαϊκισμό και δημαγωγία. Άλλωστε και εσείς η ίδια παραδεχθήκατε με γενναιότητα” υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

“Και εσείς παραδεχτήκατε ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες την ώρα που εκείνοι βίωναν την τρικυμία της οικονομικής τους κρίσης” τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ακόμα ότι “Ευτυχώς ούτε η τυφλή ευρωπαϊκή  λιτότητα, ούτε τα φτηνά εθνικά συνθήματα άντεξαν. Η Ευρώπη απέδειξε ότι οι μεγάλες αποφάσεις την τοποθετούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας και η Ελλάδα μπόρεσε να μετατρέψει σε ωριμότητα τα λάθη και τα τραύματα μιας περιόδου. Η κοινοτική αλληλεγγύη και ο αληθινός πατριωτισμός βγήκαν στο τέλος νικητές”.

“Η Άνγκελα Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική στις οριακές στιγμές που υψώθηκε, όπως το 2015 όταν απέναντι σε κορυφαίους υπουργούς της αρνήθηκε τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη. Μια μεγάλη επιλογή που είχε και τη δική της υπογραφή” συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Η μάχη του Covid είχε και χρώμα γαλανόλευκο

“Καθώς η Ευρώπη προχωρά με ομοφωνίες, αυτές χτίζονται με συμφωνίες, συνεπώς και με συγκλίσεις” συνέχισε στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας γενναία την αλλαγή στάσης της Καγκελαρίου για το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μέρκελ Μητσοτάκης

“Όλα αυτά είχα την ευκαιρία να τα διαπιστώσω στις Συνόδους Κορυφής εκεί που η Καγκελάριος δεν εισηγείται μόνο λύσεις αλλά τις αναδιαμορφώνει προκειμένου αυτές να γίνουν λειτουργικές” επεσήμανε και συνέχισε λέγοντας ότι η “μάχη του covid είχε και χρώμα γαλανόλευκο. Η Ελλάδα μπήκε πρώτη στη μάχη κατά της πανδημίας, αργότερα εισηγήθηκε το πιστοποιητικό, οργάνωσε καινοτόμο σύστημα εμβολιασμού, η χώρα μας πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ταμείου και στο ίδιο διάσημα πέτυχε με τολμηρές μεταρρυθμίσεις να επαναφέρει τη δική της οικονομία σε τροχιά υγείας, σε τροχιά προόδου”

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού στην Τουρκία

“Δεν ήταν εύκολος δρόμος” συνέχισε ο Πρωθυπουργός “όταν αυτός διασταυρωνόταν και με εθνικές προκλήσεις, πότε με ασύμμετρες επιθέσεις όπως στον Έβρο και το Αιγαίο με παράνομες ροές των μεταναστών από την Τουρκία και πότε με ανοιχτές κρίσεις”.

“Όπως με την επιθετικότητα των γειτόνων μας το περασμένο καλοκαίρι, μια ένταση που διαρκεί, με στόχο πιστεύω πλέον την Ευρώπη και ολόκληρη τη Δύση. Γνωρίζω τη δική σας σταθερή θέση υπέρ του διαλόγου και της εκτόνωσης των εντάσεων . Κι εγώ αγωνίζομαι και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για να κρατώ ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

Φοβάμαι όμως ότι συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία και είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πρακτική απέναντι σε όσους την προσβάλλουν. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους. Επιθυμεί τις καλές σχέσεις, ασφαλώς και με τους γείτονές μας με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Δεν ανέχεται όμως απειλές ούτε αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων της. Η θέση μου είναι σαφής και κρυστάλλινη” ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Πρωθυπουργού.

Μητσοτάκης: Η λιτότητα δεν μπορεί αν είναι η απάντηση σε όλα

“Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα” τόνισε ακόμη ο Πρωθυπουργός. “Και το γαλλογερμανικό σύμφωνο και η συνθήκη αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας μπορούν να συγκροτήσουν πρόπλασμα ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για την Ελλάδα, και για τη Γερμανία και για την Ευρώπη. Θα βηματίσουμε με το αγαπημένο ρήμα της Καγκελαρίου, “προσπάθησα”, “προσπαθώ””.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, τόνισε: “Σας υποδέχομαι με χαρά και σας αποχαιρετώ με σεβασμό. Η Αθήνα θα σας περιμένει και ως φίλη.Άλλωστε είναι η πόλη που εδώ και 2.500 χρόνια τιμά την πρώτη ιδιότητα και ξέρει να φιλοξενεί τη δεύτερη. Στη νέα σας πορεία μην ξεχνάτε τα λόγια του Γκέτε: Από όλους τους λαούς οι Έλληνες ονειρεύονται το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο”.

Μέρκελ: Οι σχέσεις με την Ελλάδα ήταν αρκετά ζωντανές, βρήκαμε κοινό βηματισμό – Τι είπε για την Τουρκία

«Όποιος γνωρίζει από πολιτισμό δεν μπορεί να αφήσει απ’ έξω την Αθήνα και την Ελλάδα» τόνισε η απερχόμενη καγκελάριος  Άνγκελα Μέρκελ.

Στις κοινές δηλώσεις της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σημείωσε ότι δεν θα είναι η τελευταία επίσκεψή της στην Ελλάδα.

«Οι σχέσεις Γερμανίας- Ελλάδας ήταν αρκετά ζωντανές θα έλεγα. Οι δυσκολίες ήταν δεδομένες όταν επρόκειτο για τη σταθερότητα του ευρώ και εγώ προσωπικά είχα απόλυτη επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση που σήμαινε αυτό και την πρόκληση που σήμαινε αυτό για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Καταφέραμε στο τέλος να βρούμε μια κοινή πορεία, έναν κοινό βηματισμό για να μείνει η Ελλάδα μέλος της Ε.Ε» είπε η Άνγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε:

«Μόλις ολοκληρώθηκε, ουσιαστικά έκλεισε αυτή η φάση, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια τεράστια άλλη πρόκληση που ήταν το μεταναστευτικό που ξεκίνησε το 2015. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να μοιραζόμαστε ευθύνες και νομίζω ότι και το Σύμφωνο Ε.Ε-Τουρκίας είναι παράδειγμα που μας δείχνει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και σε αυτή την περίπτωση να συνεργαστούμε και με την Τουρκία.

Μέρκελ: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλο αριθμό προκλήσεων στη συνεργασία με την Τουρκία

Γνωρίζω τον μεγάλο αριθμό των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όταν πρόκειται για τη συνεργασία με την Τουρκία. Συζητήσαμε και χθες και σήμερα εντατικά ότι θα πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό αλλά δύσκολο να βρίσκουμε απαντήσεις και λύσεις μέσω του διαλόγου».

Στην πανδημία δείξαμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε πολύ στενά μεταξύ μας. Στήριξα και το Ταμείο Ανάκαμψης και το regeneration.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στην ευκαιρία που είχε το πρωί να συζητήσει με νέους στο Ινστιτούτο Γκαίτε και δήλωσε ευτυχής, ενώ πρόσθεσε ότι:

«Μπορεί κανείς να γνωρίσει την Ελλάδα και πέρα από την τουριστική εμπειρία που εμείς οι Γερμανοί γνωρίζουμε καλά».

Όπως είπε η κα Μέρκελ «ελπίζω και είμαι πεπεισμένη – δεν χρειάζεται να ελπίζω γι’ αυτό- ότι οι σχέσεις θα είναι καλές και θα εξελιχθούν πολύ καλά και στη συνέχεια με τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας. Όπως και ότι θα υπάρχει πολύ καλή συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Σακελλαροπούλου σε Μέρκελ: Η Ελλάδα αισθάνθηκε πολλές φορές μόνη

Όπως είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις δηλώσεις της «υποδέχομαι μια σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε σε μεγάλο μέρος την πολιτική της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης σχεδόν για δύο δεκαετίες».

Η ίδια πρόσθεσε ότι «η παραμονή σας στο τιμόνι μιας σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης για 16 χρόνια σας έφερε αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις και προκλήσεις αλλά σας πρόσφερε και την ικανοποίηση να συμβάλετε προσωπικά στην αντιμετώπιση καταστάσεων δύσκολων για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια».

Άνγκελα Μέρκελ- Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η κα Σακελλαροπούλου είπε ακόμη “θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και προσωπικά και για τις προσπάθειές σας για την ενίσχυση και διαφύλαξη των διμερών μας σχέσεων και σταθερά φιλοευρωπαϊκή σας στάση και σε μια σειρά από ζητήματα που έθεσαν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή συνοχή.

Υπήρξαν βεβαίως και στιγμές δυσκολίας και έντασης. Η οικονομική κρίση που αντιμετώπισαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έφερε σε δύσκολη θέση την Ελλάδα που κλήθηκε να πληρώσει ένα βαρύ τίμημα. Ήταν πρωτόγνωρη κατάσταση τόσο σε πραγματικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Και η Ελλάδα αισθάνθηκε πολλές φορές δικαιολογημένα μόνη».

Άνγκελα Μέρκελ: Οι σχέσεις μας είχαν σκαμπανεβάσματα

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε τα όσα της είπε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ότι οι σχέσεις μας έζησαν σκαμπανεβάσματα, αλλά εδράζουν σε στέρεες βάσεις, ενώ υπογράμμισε πως οι μεταρρυθμίσεις ήταν απαραίτητες για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα η κυρία Μέρκελ υπογράμμισε:

“Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δίνεται η ευκαιρία να σας γνωρίσω και προσωπικά, ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή σας. Όπως είπα όταν σας πρωτοσυνάντησα, χαίρομαι ιδιαίτερα που είστε και γυναίκα, νομίζω θα αποτελέσει κανονικότητα αυτό, σιγά σιγά, να υπάρχουν γυναίκες στη πολιτική” επεσήμανε η κυρία Μέρκελ και συνέχισε:

“Αναφερθήκατε στις σχέσεις μας, οι οποίες έζησαν κάποια σκαμπανεβάσματα, οι οποίες όμως εδράζουν σε πολύ στέρεες βάσεις και οι οποίες θα μας οδηγήσουν στο μέλλον. Να πω ότι εν κατακλείδι ο διάλογος πάντα υπήρξε το κλειδί προς αναζήτηση και εξεύρεση λύσης.

Οι προκλήσεις ήταν διαφορετικές κάθε φορά, είχαμε τη στερεοποίηση του ευρώ από τη μία πλευρά και είχαμε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που ήταν απαραίτητο να γίνουν σε όλες τις χώρες, όπως και στην Ελλάδα, αλλά νομίζω ότι το μεγαλύτερο θέμα ήταν το μεταναστευτικό όπου εκεί η Ελλάδα και η Γερμανία μπόρεσαν να συνεργαστούν εποικοδομητικά”.

Η καθυστέρηση της μεταφράστριας και η αμηχανία

Η Μέρκελ, η οποία επισκέπτεται την Ελλάδα ως Γερμανίδα Καγκελάριος για τελευταία φορά, όταν κάθισε στην καρέκλα για να αρχίσει τη συνομιλία της με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αρχικά κοιτούσε συνέχεια αμήχανα προς τα δεξιά της, μια προς το τραπεζάκι που ήταν δίπλα της και μια τους ανθρώπους που τη συνόδευαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ1, η Άνγκελα Μέρκελ «αναζητούσε» τη μεταφράστριά της, η οποία είχε καθυστερήσει να μπει στην αίθουσα.

Ήταν εκεί τα κασετοφωνάκια για να γράψουν τη συνομιλία ώστε να γίνει η απομαγνητοφώνηση και η Καγκελάριος τα κοιτούσε.

Η ανησυχία της ήταν να έρθει η μεταφράστριά της, καθώς το καρεκλάκι όπου θα καθόταν δίπλα της ήταν κενό.

Η άφιξη της Μέρκελ στην Ελλάδα και το δείπνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Το αεροσκάφος που μετέφερε την Γερμανίδα καγκελάριο, έφτασε στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” στις 19:45, δέκα λεπτά νωρίτερα από την αναμενόμενη άφιξή του την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου.

Η Άνγκελα Μέρκελ, που εμφανίστηκε ευδιάθετη, αναχώρησε στη συνέχεια για την πρωθυπουργική κατοικία όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε ιδιωτικό δείπνο προς τιμήν της.

Άνγκελα Μέρκελ - Κυριάκος Μητσοτάκης

Αυτή είναι η 4η φορά που η Άνγκελα Μέρκελ επισκέπτεται τη χώρα μας, στα 16 χρόνια που βρίσκεται στο “τιμόνι” της Γερμανίας, και η τελευταία που βρίσκεται στην Ελλάδα ως καγκελάριος της Γερμανίας, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού.

Άνγκελα Μέρκελ - Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι επίσημες συνομιλίες της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα γίνουν σήμερα, Παρασκευή, ωστόσο οι δυο τους είχαν την ευκαιρία για ένα πρώτο τετ α τετ στο δείπνο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μενού περιελάμβανε πιάτα από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, όπως σπανακόπιτα και κρητικά καλτσούνια.

Υποδεχόμενος την Άνγκελα Μέρκελ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης της έδειξε τον χώρο όπου βρίσκονται οι δημοσιογράφοι, που καλύπτουν την επίσκεψή της στη χώρα μας. Εκείνη τους χαιρέτισε χαμογελώντας.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.