Λίνα Μενδώνη: Η απάντηση για το “ατύχημα” με τον πίνακα του Πικάσο

Στην έντονη κριτική που δέχονται τα υπουργεία Πολιτισμού και Προστασίας του Πολίτη από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το “ατύχημα” με τον πίνακα του Πικάσο απάντησε η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Σχολιάζοντας τη δήλωση της αρμόδιας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου, ότι “χρησιμοποιήθηκε με ανάρμοστο και ασεβή τρόπο στην επικοινωνιακή φιέστα που έστησαν ο κ. Χρυσοχοΐδης και η κυρία Μενδώνη ο πίνακας του Πικάσο” και πως “το έργο Τέχνης τοποθετήθηκε ως ντεκόρ θριάμβου της κυβέρνησης στην πανηγυρική συνέντευξη Τύπου, εκτέθηκε στα φλας των δημοσιογράφων, έπεσε και τοποθετήθηκε με γυμνά χέρια στη θέση του” η υπουργός σημείωσε: “Την ώρα που έγινε η συνέντευξη Τύπου του κ. Χρυσοχοΐδη και η δική μου δεν υπήρχαν οι πίνακες στον χώρο, τουλάχιστον δεν τους είδα εγώ να υπάρχουν στον χώρο και ξέρω ότι η φωτογράφιση έγινε προηγουμένως. Οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί η επίκληση του ντεκόρ. Επίσης, σε όλη αυτή τη διαδικασία υπάρχουν συγκεκριμένα στάδια. Η ΕΛ.ΑΣ χρησιμοποιεί εμπειρογνώμονες και ειδικούς, προκειμένου να πιστοποιήσουν τα ευρήματά τους στην περίπτωση που έχουμε τέτοιου είδους έργα Τέχνης, ή μνημεία, αρχαία αντικείμενα που ανακτώνται. Επομένως, η Αστυνομία τήρησε όλη τη διαδικασία”.

“Οι πίνακες βρίσκονται ακόμη εκτός της Πινακοθήκης, γιατί θα πρέπει να ολοκληρωθεί όλη η δικονομική διαδικασία και να αποφανθεί ο εισαγγελέας και ο ανακριτής πότε το υπουργείο Πολιτισμού, δηλαδή εν προκειμένω η Εθνική Πινακοθήκη θα παραλάβουν τα έργα. Αυτό θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία κάποια στιγμή αύριο, όπου κλιμάκιο της Πινακοθήκης αποτελούμενο από τους ειδικούς, από συντηρητές, από ιστορικούς Τέχνης, θα πάνε στον χώρο όπου φυλάσσονται σήμερα οι πίνακες, προκειμένου να τους πάρουν και να τους πάνε στα εργαστήρια της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου εκεί θα δεχθούν τη φροντίδα των συντηρητών στον βαθμό που τον έχουν ανάγκη” υπογράμμισε η κυρία Μενδώνη.

Όσον αφορά στην κακή εικόνα τη στιγμή της πτώσης του πίνακα η υπουργός είπε: “Αυτό συνέβη κάποια στιγμή, κακώς συνέβη, δεν μπορεί κανείς να πει ότι ήταν καλό αυτό που έγινε, αλλά δεν ήταν σε καμία περίπτωση ντεκόρ επικοινωνιακής φιέστας. Άλλα έχουν αποτελέσει ντεκόρ κατά καιρούς φιέστας, του ΣΥΡΙΖΑ εννοώ”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ