Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και τον «δήθεν καραμανλικό» – όπως τον χαρακτήρισε- Προκόπη Παυλόπουλο σημειώνοντας πως μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 «ακολούθησε μια εθνική τραγωδία και ένα πολύ μεγάλο πραξικόπημα που έκτοτε είναι οιονεί πραξικόπημα. Ό,τι γίνεται από εκεί και πέρα με την καταπάτηση της λαϊκής βούλησης δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Όσα συντελούνται έκτοτε είναι αντισυνταγματικά και παράνομα».
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υπογράμμισε ακόμη: «Και οι δύο θα πρέπει να γραφτούν με μαύρα γράμματα στη νεότερη ιστορία της χώρα ως κυνικοί πραξικοπηματίες» προσθέτοντας ότι «θα καθίσουν κάποια στιγμή στο σκαμνί οι υπεύθυνοι για να λογοδοτήσουν. θα έπρεπε να παρέμβει αυτεπάγγελτα η δικαιοσύνη γιατί καταπατήθηκε η λαϊκή βούληση, για εσχάτη προδοσία και αντιδημοκρατικό πραξικόπημα. Δυστυχώς, όμως, όλη η κυρίαρχη πολιτική πράξη συνηγόρησε στο πραξικόπημα αυτό και το κουκούλωσαν σαν να μην υπάρχει»,
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας συνέχισε τονίζοντας ότι: «ο λαός είπε “όχι” στη συμφωνία Γιούνκερ και η κυβέρνηση αντί να σεβαστεί αυτή τη λαϊκή εντολή, υπερβαίνει το πλαίσιο αυτό και φέρνει μια χειρότερη συμφωνία χωρίς να ερωτηθεί ο λαός και αυτός είναι ο ορισμός του πραξικοπήματος. Το αποτέλεσμα είναι εσχάτη προδοσία».
Σε ερώτηση σχετικά με την επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα του 2015, ο Λαφαζάνης τόνισε: «πιθανότατα δεν ήθελε το “όχι” ο Τσίπρας. Ήθελε ή να επικρατήσει το “ναι” ή να επικρατήσει οριακά το “όχι” ως πρόσχημα για να ξεφύγει από τις αντιμνημονιακές του πολιτικές».
«Η πρόταση μου εκείνες τις ημέρες ήταν αν οι Ευρωπαίοι επέμεναν στον εκβιασμό μαζί με το ΔΝΤ για την αλλοίωση της βούλησής του και δεν μπορούσε να υπάρξει μια συναινετική διέξοδος με συμφωνία συμβατή με τη λαϊκή βούληση, η Ελλάδα δεν είχε καμία άλλη επιλογή από το να οδηγηθεί στο εθνικό νόμισμα και είχα κάνει συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα αυτό», είπε ο Λαφαζάνης για τη δική του θέση συμπληρώνοντας πως «προφανώς στην Ελλάδα θα τις τυπώναμε (σ.σ. τις νέες δραχμές), θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αποθεματικά για να υπάρξει αντίκρισμα».