Κυριάκος Μητσοτάκης: “Κλειδί” η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο

Τον σημαντικό ρόλο – κλειδί της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο ανέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , στη συνομιλία του με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός, Μπέργκε Μπρέντε και σημείωσε τη στρατηγική θέση που έχει η Ανατολική Μεσόγειος για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία σημείωσε ότι με τον πόλεμο αυτό ολοκληρώνεται μια ιστορική καμπή που άνοιξε με την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Η Ευρώπη σε αυτό το πλαίσιο εμφανίστηκε ενωμένη και κινήθηκε ταχέως στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ ανέκτησε εκ νέου σκοπό και η Ευρώπη πρέπει να σκεφτεί τη στρατηγική αυτονομία της.

Με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία, οη Ευρώπη πρέπει να εστιάσει περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές. “Να διαφοροποιήσουμε τις πηγές υδρογονανθράκων βραχυπρόθεσμα. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο όντας εταίρος -κλειδί στην Ανατολική Μεσόγειο και με δεδομένο ότι η Ανατολική Μεσόγειος κατέχει στρατηγική θέση τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις ΗΠΑ, Είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ήταν τιμή για τον ίδιο αλλά και για τη χώρα μας, η ομιλία στυο Κογκρέσσο. Σημείωσε την ισχυρή στρατηγική συνεργασία ανάμεσα Ελλάδας – ΗΠΑ που δεν εστιάζεται μόνο στην άμυνα αλλά επεκτείνεται και στην ενέργεια. Έκανε ειδική αναφορά στην Αλεξανδρούπολη και την προφανή στρατηγική σημασία της για την ενεργειακή προμήθεια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρων των Βαλκανίων. “Προκειμένου να αντικαταστήσουμε το ρωσικό φυσικό αέριο στα Βαλκάνια, ο πλέον εύκολος τρόπος να το κάνουμε είναι να φέρουμε LNG στη Βόρεια Ελλάδα κι από εκεί να διοχετεύεται στις αγορές των Βαλκανίων”.

Η αλλαγή της Ελλάδας

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα κατάφερε να βγει από μνημόνια και εποπτείες και υπογράμμισε τη σημασία των επενδύσεων, εσωτερικών και ξένων. Τόνισε επίσης ότι μετασχηματίζεται πλήρως το κανονιστικό περιβάλλον και μετασχηματίζεται ψηφιακά το κράτος κατά τρόπον ώστε πατάσσεται η γραφειοκρατία και οι Έλληνες μπορούν πλέον να συναλλάσσονται με το κράτος μέσα από το κινητό ή τον υπολογιστή τους.

Αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού και στη συνέχεια. Επεσήμανε ακόμη ότι δόθηκε στήριξη στις εταιρείες προκειμένου να υπάρξει διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επίσης σαφές ότι υποστηρίζει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και είπε ότι θα ήταν λάθος αν η Τουρκία συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτές τις διαπραγματεύσεις για να κερδίσει κάποιου είδους οφέλη. Επεσήμανε πως τώρα είναι η ώρα να είμαστε ενωμένοι και πως το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι άλλη μια πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενισχύοντας την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης ενισχύουμε και το ΝΑΤΟ υπογράμμισε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Η ενέργεια

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η ενέργεια θα είναι ο τομέας κλειδί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και πως μπορούμε να έχουμε ηγετική θέση στη φάση της μετάβασης αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές και τις νέες τεχνολογίες για την κλιματική αλλαγή.

Υπογράμμισε ακόμη ότι θα θέσει το θέμα της λήψης μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις τιμές της ενέργειας επειδή δεν θέλει να φθάσουμε στο σημείο που η χώρα μας θα λαμβάνει μέτρα στήριξης συνεχώς σε εθνικό επίπεδο χωρίς να υπάρχει στήριξη σε ευρωπαϊκό. “Είναι σημαντικό να επενδύσουμε στο μέλλον, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό το να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε αύριο, ή τον επόμενο μήνα, σε τρεις μήνες ή ακόμη περισσότερο τον επόμενο χειμώνα για να στηρίξουμε τον κόσμο”, είπε χαρακτηριστικά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ