Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν ζούμε στην άγνοια, γιατί τα θύματα μιλούν και η Πολιτεία κινητοποιείται»

«Το πιο σημαντικό είναι ότι, πλέον, δεν ζούμε στην άγνοια, γιατί τα θύματα μιλούν και η Πολιτεία κινητοποιείται, η λέξη κλειδί είναι η εμπιστοσύνη, εμπιστοσύνη προς την Πολιτεία ότι θα δράσει», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Πολιτικές για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών» με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών.

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, πως «το πρόβλημα δεν θα λυθεί, ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα, καθώς είναι σύνθετο και απαιτεί ένα συνολικό όσο και οριζόντιο σχεδιασμό, ήτοι την εμπλοκή διαφόρων Υπουργείων και υπηρεσιών» για να επισημάνει ότι «μιλάμε για μία προσπάθεια που δεν θα έχει ημερομηνία λήξης, καθώς όσο υπάρχουν εγκλήματα έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας τόσο πολίτες και κοινωνία θα πρέπει να αγρυπνούν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας τονίζοντας ότι η βαριά σωματική βλάβη και η μόνιμη παραμόρφωση και αναπηρία επισύρουν πλέον ποινές κάθειρξης έως και 15 χρόνια, ενώ η εμπορία ανθρώπων έως και ισόβια κάθειρξη. Προσέθεσε, δε, πως επιτέλους σήμερα έχει ποινικοποιηθεί ένα νέο έγκλημα, όπως είναι η εκδικητική πορνογραφία, ενώ υπενθύμισε πως η προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας στους χώρους εργασίας διώκεται αυτεπαγγέλτως.

Καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως έχουν γίνει τολμηρά βήματα και στον τομέα της εξιχνίασης και δίωξης των εν λόγω εγκλημάτων. «Τελευταίο όπλο σε αυτόν τον αγώνα είναι το panic button, που επιτρέπει στις γυναίκες να ενημερώνουν μέσω του κινητού τους και με ασφάλεια την Ελληνική Αστυνομία, έτσι ώστε να γνωρίζει την τοποθεσία του περιστατικού άσκησης βίας σε βάρος κάποιας γυναίκας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, που χαιρέτισε τη σπουδαία, όπως είπε δουλειά, που κάνει η γραμμή συμπαράστασης 15900.

Η Νατάσα Συρεγγέλα

«Η βία κατά των γυναικών αποτελεί διαχρονική πληγή για την κοινωνία μας. Αγωνιζόμαστε καθημερινά για να εξαλείψουμε τη βία και σαν πράξη αλλά κυρίως σαν νοοτροπία. Αγωνιζόμαστε να μάθουμε στους νέους, στα παιδιά μας ότι καμία μορφή βίας δεν είναι ανεκτή. Σπάμε το ταμπού της ανοχής και της σιωπής, προστατεύουμε τα θύματα», υπογράμμισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα.

ΕΣΗΕΑ: «Σπάσε τη Σιωπή» λένε έξι γυναίκες δημοσιογράφοι – Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ για τα εγκλήματα κατά των γυναικών

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, παρουσιάστηκε βίντεο κατά της βίας των γυναικών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. «Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους πολίτες για το θέμα της βίας και να ενημερώσουμε τα θύματα ότι μπορούν να απευθύνονται στην Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900», είπε η κ. Συρεγγέλα.

 

Σημειώνεται πως η Γραμμή λειτουργεί πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο και παρέχει άμεση βοήθεια σε γυναίκες θύματα βίας, ψυχοκοινωνική συμβουλευτική, καθώς και πληροφόρηση για θέματα σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε όλους τους πολίτες και τους φορείς. Η Γραμμή στελεχώνεται με ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες με εξειδίκευση και εμπειρία σε θέματα έμφυλης βίας και οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος

«Τα 18 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας μόνο φέτος έχουν αντιμετωπίσει πάνω από 10.000 περιστατικά», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.


Στην ελληνική αστυνομία έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν πια 18 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, όπου προϊστάμενες είναι συνήθως γυναίκες αξιωματικοί, ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, που πραγματοποιήθηκε στον Ελληνικό Κόσμο.

«Τα ποσοστά εξιχνιάσεων περιστατικών βίας κατά των γυναικών και ενδοικογενειακής βίας ξεπερνούν φέτος το 90%. Αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των γυναικών που “βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν, αλλά αυξήθηκε η εμπιστοσύνη τους προς την πολιτεία και τους θεσμούς, αυξήθηκε όμως και η δυνατότητα της πολιτείας να ακούει αυτές τις γυναίκες”, τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ακόμα ότι «επενδύουμε στη στοχευμένη και διαρκή επανεκπαίδευση των αστυνομικών πάνω στα ζητήματα της έμφυλης βίας, έχουμε εμπλουτίσει τα προγράμματα σπουδών στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί η επιμόρφωση άλλων 6.000 περίπου αστυνομικών στελεχών. Ανδρισμός δεν είναι η βία ενάντια στις γυναίκες, αλλά η αγάπη και ο σεβασμός τις γυναίκες», κατέληξε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Το κουμπί πανικού (panic button)

Την ψηφιακή εφαρμογή panic button, με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε γυναίκες θύματα κακοποίησης να ζητήσουν άμεσα βοήθεια, παρουσίασε ο Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Vodafone, η οποία και δώρισε την εφαρμογή στην πολιτεία.

Με το πάτημα του κουμπιού στο κινητό τους τηλέφωνο, χωρίς να το αντιληφθεί ο κακοποιητής, ειδοποιούνται αυτόματα οι αστυνομικές αρχές και τα συμβουλευτικά κέντρα του υπουργείου. Το μήνυμα που λαμβάνει η αστυνομία περιλαμβάνει τα στοιχεία της γυναίκας και το σημείο όπου βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή.

Το panic button αρχικά θα χρησιμοποιηθεί πιλοτικά για ένα χρόνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη και αφορά γυναίκες που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία και έχουν απευθυνθεί στις κατά τόπους αστυνομικές αρχές ή στα συμβουλευτικά κέντρα υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών. Στόχος είναι με την ολοκλήρωση της πιλοτικής φάσης να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, όπου πρόσβαση σε αυτό θα έχουν κι άλλες γυναίκες και πολίτες, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλες μορφές κακοποίησης.

Επίσης, στις 15 Δεκεμβρίου στο Google play και στο Apple Store θα υπάρχει η ελληνική εκδοχή της εφαρμογής Bright Sky, που έχει περιεχόμενο ειδικά για θύματα ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης γυναικών, “έτσι ώστε να υπάρχει η απαραίτητη πληροφόρηση για το πώς μια γυναίκα μπορεί να το αντιμετωπίσει, αλλά κυρίως να αντιληφθεί έγκαιρα, ότι είναι θύμα ψυχολογικής ή και σωματικής βίας”, επισήμανε ο κ. Μπρουμίδης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ