Κυρανάκης στον Realfm 97,8: Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα για τις ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων

Για τις ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Ο κ. Κυρανάκης εξήγησε τι είναι και πώς θα λειτουργεί ο Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου. Όπως είπε θα αρχίσει να λειτουργεί πιλοτικά από τον Νοέμβριο και από 1η Ιανουαρίου όποιος έχει κτηματογραφημένο ακίνητο θα μπορεί να το μεταβιβάζει ψηφιακά».

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υποστήριξε ότι «αυτή την περίοδο είμαστε σε συνεργασία με τους συμβολαιογράφους ώστε και η μεταρρύθμιση του ψηφιακού συμβολαίου να «τρέξει». Πρόκειται δηλ. για μια νέα εφαρμογή που θα εξασφαλίζει ότι τα περιεχόμενα ενός συμβολαίου θα διαλειτουργούν με όλους τους κρατικούς φορείς χωρίς να χρειάζεται ο πολίτης να πηγαίνει πουθενά αλλού. Τα περιεχόμενα του συμβολαίου θα τα λαμβάνει διαλειτουργικά το Τεχνικό Επιμελητήριο, η ΑΑΔΕ, το Κτηματολόγιο ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών από υπηρεσία σε υπηρεσία. Αυτή είναι η προσπάθεια που γίνεται ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία. Και αυτό είναι μέρος του Ψηφιακού Κτηματολογίου».

Σε ερώτηση σχετικά με την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου, ο κ. Κυρανάκης απάντησε ότι «το παρόν έχει δυστυχώς πάνω από 150.000 εκκρεμότητες στις μεταγραφές συμβολαίων και άλλων πράξεων και αυτές αναμένεται να προστεθούν στις εκκρεμότητες των υποθηκοφυλακείων που σήμερα ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης και από 1/1/2024 βάσει νόμου περνούν στη δική μας. Είμαστε αποφασισμένοι να τις μηδενίσουμε αυτές τις εκκρεμότητες. Επιστρατεύουμε ιδιώτες δικηγόρους σε συνεργασία με τους Δικηγορικούς Συλλόγους» και πρόσθεσε:

«Έχω εισηγηθεί στο ΔΣ του Κτηματολογίου να αυξήσει το τίμημα για τον νομικό έλεγχο ανά πράξη που κάνουν οι δικηγόροι ως εισήγηση προς τους προϊσταμένους ώστε να υπογράφεται μια μεταγραφή και να τελειώνει γρήγορα. Θα διπλασιαστεί το τίμημα από τα 8 ευρώ στα 15 ευρώ. Ο έλεγχος θα μπορεί να γίνεται από το σπίτι ή το γραφείο τους και αναμένεται οι εκκρεμότητες να μειώνονται δραστικά. Οι δικηγόροι θα αξιολογούνται από στατιστικά στοιχεία, λάθη, παραλείψεις, αξιολογήσεις κλπ. Οι καλοί θα αναβαθμίζονται και όσοι κάνουν πολλά λάθη ή αδιαφορούν θα βγαίνουν από το σύστημα».

Ο κ. Κυρανάκης είπε ακόμη ότι «από το τέλος του χρόνου θα υπάρχει ο προσωπικός αριθμός του πολίτη ο οποίος αντικαθιστά κάθε άλλον αριθμό μητρώου ή εγγράφου που χρησιμοποιεί ο πολίτης και έτσι δεν χρειάζεται να θυμάται πολλούς διαφορετικούς αριθμούς, αλλά έναν και μόνο για τις συναλλαγές του».

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο κ. Κυρανάκης αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές είπε ότι «φυσικά θα προκύψουν συμπεράσματα, από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου όπου αναμένεται να έχουμε κάποιες ξεκάθαρες νίκες και να δημιουργηθούν κάποια δίδυμα για τον δεύτερο γύρο. Στις Περιφέρειες και στους μεγάλους Δήμους της χώρας έχουμε καταστάσεις που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη αλλά κάθε τοπική κοινωνία γνωρίζει καλύτερα αν ο δήμαρχός της ήταν ικανός ή όχι. Θα δούμε και την αποδοχή των υποψηφιοτήτων που στηρίζει η αντιπολίτευση και άλλα κόμματα».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ