«Κραδασμοί» για τα ομόφυλα ζευγάρια: Οι γαλάζιες ενστάσεις και οι αντιρρήσεις της Εκκλησίας – Το παρασκήνιο και τα μηνύματα

«Ιερός πόλεμος» για το επικείμενο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Τα μέτωπα για την κυβέρνηση είναι πολλά. Όχι μόνο στο εσωτερικό της με τους βουλευτές που παρά το διήμερο πολιτικό «μασάζ» των προηγούμενων ημερών, εμφανίζονται ανένδοτοι στο να στηρίξουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά και με την εκκλησία με όλο και περισσότερους Ιεράρχες να κορυφώνουν τις αντιδράσεις τους απέναντι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Ορισμένοι δε, τα «έβαλαν» και με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο όταν είδε το φως της δημοσιότητας η μυστική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μαρινάκης: «Δεν λύνονται τα ζητήματα δικαιωμάτων με δημοψηφίσματα» – Η απάντηση στον Ιερώνυμο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Το θέμα της προωθούμενης «ισότητας στον γάμο» που αναστατώνει ισορροπίες στο γαλάζιο οικοδόμημα, εντείνει τις ανησυχίες Νεοδημοκρατών για το πολιτικό και εκλογικό κόστος και προκαλεί πιέσεις σε βουλευτές ιδίως της Περιφέρειας όπου είναι ισχυρότερη η επιρροή της τοπικής εκκλησίας και των δυνάμεων δεξιότερα της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι θέλει να «κλείσει» το θέμα το συντομότερο και με τις λιγότερες δυνατές αντεγκλήσεις, συγκαλώντας εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ. Αυτό αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Τρίτη – ημέρα συνεδρίασης και της Ιεράς Συνόδου- ενώ σε κάθε περίπτωση θα γίνει νόμος του κράτους πολύ πριν από το τέλος Φεβρουαρίου.

Μητροπολίτης Τρικάλων: Έκτρωμα ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια – Έλεος…

Το βάρος της εισήγησης αναμένεται να σηκώσει η γραμματέας της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, ενώ έχουν κληθεί να συνεχίσουν ήπιες και χωρίς αντεγκλήσεις δημόσιες εμφανίσεις «εκπρόσωποι» του Μαξίμου και της ΝΔ, όπως ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός.

Βουλευτές και υπουργοί έρχονται αντιμέτωποι με αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα κυκλοφορούν σχετικά με την αντιμετώπιση που είχε από Μητροπολίτη υπουργός. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», υπουργός επισκέφθηκε δεσπότη της εκλογικής περιφέρειάς του ο οποίος έχει ξεσηκωθεί εναντίον των σχεδιασμών της κυβέρνησης.

Μητσοτάκης: Στο Υπουργικό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια – Νέα μέτρα για τους ευάλωτους

Αποστολή του υπουργού ήταν να εξηγήσει στον δεσπότη ότι το όλο ζήτημα αφορά στα ίσα δικαιώματα που έχουν όλοι οι άνθρωποι και πως η Εκκλησία που κηρύττει την αγάπη του Θεού θα πρέπει να αγκαλιάσει και αυτούς τους ανθρώπους. Ο υπουργός πράγματι επισκέφθηκε τη Μητρόπολη, συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη και εκείνος τον άκουσε, χωρίς να διακόπτει για διευκρινίσεις. Όταν ολοκλήρωσε, ο Μητροπολίτης τον ρώτησε βλοσυρός:

  • Τελείωσες;
  • Μάλιστα Άγιε,
  • Πάρε δρόμο και φύγε τώρα και μην ξαναπατήσεις το πόδι σου εδώ. Και όσο έχεις αυτές τις απόψεις, θα σε συμβούλευα να μην εμφανιστείς ξανά ούτε στην πόλη μας. Προκαλείτε τους Χριστιανούς με αυτά που κάνετε.

Ο υπουργός αποχώρησε και όπως ανέφερε σε αυτούς που τον έστειλαν ως απεσταλμένο «ήταν η χειρότερη εμπειρία της ζωής μου».

Στην αντεπίθεση η Εκκλησία

Με πολλούς Ιεράρχες να είναι ξεσηκωμένοι όχι μόνο ενάντια στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και με τη «χλιαρή» στάση του Ιερώνυμου όλο αυτό το διάστημα απέναντι στο θέμα, ετοιμάζεται «ιερή αντεπίθεση».

Ήδη ετοιμάζονται κείμενα που θα απευθυνθούν τόσο στους βουλευτές όσο και στους πιστούς. Το ένα κείμενο θα διανεμηθεί στους ναούς ολόκληρης της χώρας και θα αφορά στην κατήχηση των πιστών εκ του άμβωνος προκειμένου να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία σε κάθε περιοχή για τις θέσεις της εκκλησίας.

Το άλλο κείμενο θα είναι μία επιστολή των ιεραρχών προς όλους τους Βουλευτές, με στόχο να γίνει σαφής η θέση της Εκκλησίας και να λειτουργήσει ως μία υπενθύμιση της επιρροής που έχει στους πιστούς οι οποίοι ταυτόχρονα αποτελούν και ψηφοφόρους.

Και όλα αυτά όταν την Τρίτη 23 Ιανουαρίου στις 9 το πρωί, ώρες πριν από το Υπουργικό συμβούλιο, συγκαλείται σε έκτακτη Συνεδρία, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας με μοναδικό θέμα συζήτησης τη θέσπιση γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Μοναδικός εισηγητής αναμένεται να είναι ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, γιατρός και πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής ο οποίος θα αναλύσει το ζήτημα τόσο από τη σκοπιά της επιστήμης, όσο και της θρησκείας.

Πυρά για τη «μυστική» συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προ 11 ημερών κρατήθηκε μυστική καθώς σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ήταν αίτημα του Αρχιεπισκόπου για να «μην προκληθούν αρνητικές αντιδράσεις» στους κόλπους της Ιεραρχίας, ενόψει και της Συνόδου των Ιεραρχών κατά την οποία θα διαμορφωθεί η οριστική θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος επί του θέματος.

Πολλοί Ιεράρχες εκνευρίστηκαν για το μυστικό ραντεβού εξαπολύοντας «πυρά» εναντίον του Αρχιεπισκόπου.  Αποτέλεσμα ήταν να βγει μέσα σε λίγα λεπτά ανακοίνωση για την Έκτακτη Συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, την ίδια μάλιστα ημέρα με τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τρίτης.

Στο υπουργικό, θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ καθόλου τυχαία δεν ήταν η ξαφνική παρέμβαση Ιερώνυμου, ενώπιον δεκάδων τηλεοπτικών συνεργείων, ο οποίος έφτασε μέχρι το σημείο να ρίξει στο τραπέζι ακόμη και την ιδέα ενός δημοψηφίσματος.

Πάντως από την πλευρά της κυβέρνησης δια στόματος, Παύλου Μαρινάκη ξεκαθαρίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος και ότι «στην Ελλάδα δεν γίνονται δημοψηφίσματα για θέματα που αφορούν στην ισότητα δικαιωμάτων».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ