Κουτσούμπας στον Realfm 97,8: Έχουμε συνηθίσει την ασυνέπεια του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον Realfm 97,8 και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Αναφερόμενος στον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία υπενθύμισε πως το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έχει τονίσει την ανάγκη να εκφραστεί η μέγιστη δυνατή αλληλεγγύη στους δύο λαούς. «Ανείπωτη τραγωδία και για τον λαό της Τουρκίας και για τον λαό της Συρίας. Και εμείς θα δούμε αποστολές συντρόφων μας εκεί, έχουμε επαφή με το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας και με το Κομμουνιστικό Κόμμα Συρίας, ενημερωνόμαστε για την κατάσταση η οποία πραγματικά είναι τραγική», είπε.

Επίσης, υπογράμμισε πως πρέπει να αρθεί άμεσα το εμπάργκο που έχουν επιβάλει στη Συρία η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ. Συμπλήρωσε δε πως είναι απαράδεκτη και η στάση του Ερντογάν, ο οποίος την ώρα που συμβαίνει αυτή η τραγωδία βομβαρδίζει σεισμόπληκτες περιοχές.

Τροπολογία για “μπλόκο” στο κόμμα Κασιδιάρη

Σχετικά με την τροπολογία για τους όρους συμμετοχής των κομμάτων στις εκλογές, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως «η κυβερνητική ρύθμιση είναι επικίνδυνη, καθώς επιδιώκει να ανοίξει γενική συζήτηση περί κομμάτων που δεν εξυπηρετούν την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Πρόσθεσε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στην ίδια κατεύθυνση με αυτή της ΝΔ.

«Η αλλαγή των συσχετισμών μπορεί να οδηγήσει αύριο και σε τέτοια αντιμετώπιση απέναντι στο ΚΚΕ απέναντι σε άλλα πολιτικά κόμματα, που καμία σχέση δεν έχουν με ατομική τρομοκρατία, τρομοκρατικές πράξεις και όλα αυτά που από την αρχή το ΚΚΕ καταδίκαζε» περιέγραψε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε επειδή δεν ήθελε να ταυτιστεί με τη ΝΔ, γιατί όταν έχεις ίδια στρατηγική γραμμή, ίδιο σκεπτικό, ίδια πολιτική άποψη, που ακουμπάει και στην ΕΕ και στα νομοσχέδια και στις νομοθετικές ρυθμίσεις. Του είναι δύσκολο προεκλογικά και θέλει να αποστασιοποιηθεί για να πει και αυτός ότι κάνει την αντίστασή του. Άλλωστε τον έχουμε συνηθίσει τον ΣΥΡΙΖΑ για την ασυνέπειά του» σχολίασε.

Υποκλοπές – «Για τίποτα δεν έχει δοθεί εξήγηση»

«Για τίποτα δεν έχει δοθεί εξήγηση ουσιαστική, πραγματική και αληθινή. Το ζήτημα που πρέπει να δούμε είναι ότι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν βάλει την υπογραφή τους σε ένα απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο» είπε χαρακτηριστικά.

Για τις υποκλοπές σημείωσε πως το ΚΚΕ επιμένει στην αποκάλυψη του θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει αυτόν τον βούρκο, το οποίο έχει την υπογραφή όλων των κομμάτων που έχουν κυβερνήσει. Υπενθύμισε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να προχωρήσει την έρευνα για τις υποκλοπές – «συνακροάσεις» σε βάρος του ΚΚΕ, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ συνέχισε στην ίδια ρότα.

«Μιλάμε από το 2016, που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Από το 2016 μέχρι το 2019 υπήρχαν συνεχή, αλλεπάλληλα, καταγγελλόμενα κρούσματα τα οποία κατατέθηκαν με στοιχεία και μάλιστα βρέθηκαν και αριθμοί από τους υπεύθυνους που έκαναν την έρευνα και υπήρχε η εικόνα ότι προέρχονται από το εξωτερικό ή εμφανίζονταν ότι εκτράπηκαν από το εξωτερικό αν και μπορεί να είχαν γίνει και από την Ελλάδα οι παρακολουθήσεις αυτές. Οπότε χρειαζόταν δικαστική συνδρομή. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να προχωρήσει αυτή την έρευνα στην ουσία της, έμενε -επί της ουσίας- τρία χρόνια στα συρτάρια τους. Δεν ζητήθηκε δικαστική συνδρομή από συγκεκριμένες χώρες, που έλεγαν οι υπεύθυνοι και που κατήγγειλαν και οι αστυνομικοί που το χειρίστηκαν και οι εκπρόσωποι των εταιρειών τηλεφωνίας κλπ. Και βεβαίως σε συνέχεια είχαμε από το 2019, που ανέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ, μέχρι το 2021, που έγινε και η τελευταία καταγγελία, αλλεπάλληλες επίσης παρακολουθήσεις, κρούσματα. Και συνέχισε και η ΝΔ, την ίδια ρότα φυσικά με τον ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε.

Αναφορικά με την ακρίβεια και τις εξελίξεις στην οικονομία, υπογράμμισε πως οι προτάσεις νόμου και οι τροπολογίες του ΚΚΕ για την ανακούφιση του λαού, που απέρριψαν όλα τα άλλα κόμματα, «είναι ενταγμένες σε μια ριζικά διαφορετική κατεύθυνση». Εξήγησε πως η αιτία της ακρίβειας έχει όνομα και λέγεται καπιταλιστική ανάπτυξη, προσθέτοντας πως μια σειρά μέτρα ανακούφισης σχετίζονται με μια συνολικότερη πολιτική που εφαρμόζεται η οποία αφορά την απελευθερωμένη αγορά, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το εμπόριο ρύπων κ.ά.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών

Επισήμανε ότι πρέπει τα πτυχία τους να είναι ενταγμένα στην Ανώτατη Εκπαίδευση και να αναβαθμιστούν ουσιαστικά οι καλλιτεχνικές σχολές.

«Θέλω να κλείσουμε με ένα σχόλιό σας για τις κινητοποιήσεις των ηθοποιών και των καλλιτεχνικών σωματείων. Λένε, από κυβερνητικής πλευράς, ότι αν δεχθούν τα αιτήματά τους θα ξεσηκωθούν και όλοι οι πτυχιούχοι ιδιωτικών σχολών, ΙΕΚ κλπ, ζητώντας αναβάθμιση των πτυχίων τους και αυτό θα φέρει προβλήματα. Τι λέτε;
Δεν είναι το ίδιο καταρχήν. Δεν είναι το ίδιο οι ηθοποιοί, οι χορευτές, οι τραγουδιστές, οι καλλιτέχνες, όλοι αυτοί που ασχολούνται με την τέχνη με τα διάφορα ιδιωτικά ΙΕΚ που κυκλοφορούν. Φυσικά κι εκεί πρέπει να λυθεί το ζήτημα, κάπως πρέπει να αναγνωρίζεται. Διότι το παιδί όταν τελειώνει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, παίρνει το απολυτήριο λυκείου και μετά δεν πάει σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, αλλά πάει σε μια ιδιωτική ή δημόσια σχολή ΙΕΚ και παίρνει ένα πτυχίο, και αφιερώνει δυο χρόνια, και πληρώνει και χρήματα η οικογένειά του ή ο ίδιος, αν προσπαθεί να δουλέψει ταυτόχρονα για να καλύψει τα έξοδα, κι εκεί πρέπει κάπως να καλύπτεται, να αναγνωρίζεται μ’ έναν τρόπο» επεσήμανε.

Ο κ. Κουτσούμπας συνέχισε λέγοντας πως «Η καλλιτεχνική παιδεία πρέπει εδώ και τώρα, μην πω χθες έπρεπε, τα πτυχία να είναι στην ανώτατη εκπαίδευση, ούτε σε ενδιάμεσο. Πρέπει να λυθεί αυτό το ζήτημα. Το πάγιο αίτημα είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, η δημιουργία δημόσιων σχολών τεχνών πανεπιστημιακού επιπέδου. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Έπρεπε να γίνει χθες. Απορώ πραγματικά, μαζί με τις κινητοποιήσεις που τις στηρίζουμε που κάνουν οι καλλιτέχνες, όλα τα σωματεία και οι σύλλογοι, γιατί δεν το επιλύει η κυβέρνηση. Εγώ έκανα παρέμβαση και στη κα Σακελλαροπούλου την πρόεδρο της Δημοκρατίας, της είπα ότι κακώς υπέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα. Βέβαια μου είπε ότι δεν είναι στις αρμοδιότητες της. Ξέρω τις αρμοδιότητές της, όμως ένα Διάταγμα Προεδρικό που είναι σε αντίθεση με τους εργαζόμενους, με όλα τα σωματεία, ακόμα και με την κυβερνητική πλειοψηφία -γιατί υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ που μίλησαν γι’ αυτά τα ζητήματα- και όλη η αντιπολίτευση ενάντια, που σημαίνει ότι δεν έχει την πλειοψηφία της βουλής και βγαίνει με προεδρικό διάταγμα γι’ αυτό το λόγο, γιατί δεν θα περνούσε στη βουλή. Έπρεπε να το γυρίσει πίσω στον πρωθυπουργό, στην αντίστοιχη υπουργό και να τους πει να το ξανακοιτάξετε, να το βάλετε σε διαβούλευση, να πάρετε γνώμη και μετά να το φέρετε».

«Η κα Μενδώνη μου απάντησε, όταν έκανα παρέμβαση, ότι ίσως είναι ευκαιρία να γίνουν ανώτατες σχολές πραγματικά οι σχολές τεχνών, οι καλλιτεχνικές σπουδές κλπ. Αυτό στα λόγια, της λέω πρέπει να γίνει πράξη. Γιατί δεν ήρθε το νομοθέτημα που στα λόγια μου είπε. Το μπλοκάρει -λένε κάποιοι- από τη ΝΔ, το υπουργείο Παιδείας, γιατί θέλει και άλλα συναρμόδια υπουργεία να μιλήσουν γι’ αυτό. Γιατί το μπλοκάρει, αν είναι έτσι, το υπουργείο Παιδείας; Να βγουν και να τα πουν ανοιχτά, πρόκειται για απαράδεκτη κατάσταση» κατέληξε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ