Κουντουρά προς Επίτροπο Ντάλι για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας: Η ΕΕ οφείλει άμεσα να κυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Την άμεση κύρωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, για την προστασία των παιδιών και των γυναικών από την σεξουαλική βία, ζήτησε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία της Επιτρόπου για την Ισότητα Έλενα Ντάλι.

Η Ευρωβουλευτής επικαλέστηκε τη σχετική γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της ΕΕ τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με την οποία, ακόμη και αν δεν συναινούν ή δεν έχουν επικυρώσει όλα τα Κράτη Μέλη τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η ΕΕ μπορεί να την κυρώσει και οφείλει να το πράξει άμεσα.

Η Σύμβαση είναι το πρώτο διεθνώς νομικά δεσμευτικό κείμενο του είδους του που με την κύρωσή του τα κράτη υποχρεούνται να ακολουθήσουν ενδελεχή, δεσμευτικά κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των θυτών. Παρότι έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης ήδη από το 2011, έχει τεθεί σε ισχύ από το 2014 και έχει υπογραφεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2017, δεν έχει μέχρι σήμερα κυρωθεί και εφαρμοστεί από την ΕΕ, επειδή έξι Κράτη Μέλη δεν την έχουν ακόμη κυρώσει (Βουλγαρία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Λετονία, Τσεχία και Λιθουανία).

Η Έλενα Κουντουρά αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη κοινοτική Οδηγία για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, που η Κομισιόν παρουσίασε με τη μορφή πρότασης στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Ζήτησε η Οδηγία να είναι φιλόδοξη και να υιοθετήσει τις συστάσεις του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο οποίο ήταν η ίδια εισηγήτρια, για τον «αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά».

Το σχετικό ψήφισμα ζητά να θεσπιστεί στην ΕΕ ολιστικό θεσμικό πλαίσιο για την εξάλειψη όλων των μορφών έμφυλης βίας, βάζοντας για πρώτη φορά στο επίκεντρο, εκτός από τις γυναίκες, και τα παιδιά θύματα.

Η παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά στην Ολομέλεια:

“Κύριοι συνάδελφοι,

Στην Ευρώπη μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία και μία στις είκοσι γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού. Μόνο στην Ελλάδα, τους τελευταίους 8 μήνες κακοποιήθηκαν σεξουαλικά 300 παιδιά και έχουν γίνει 19 γυναικοκτονίες. Τα στοιχεία αυτά σοκάρουν. Ενώ τα πραγματικά περιστατικά είναι περισσότερα, καθώς οι γυναίκες και τα παιδιά κρύβουν από φόβο, ντροπή ή από έλλειψη εμπιστοσύνης στις αρχές, όσα εφιαλτικά βιώνουν. Οι κακοποιητές, οι βιαστές και οι παιδόφιλοι βρίσκουν έδαφος στα κενά της γονεϊκής και της κοινωνικής μέριμνας, στη φτώχεια, στις ανισότητες και στις πατριαρχικές αντιλήψεις, που κυριαρχούν ακόμα και σήμερα στην Ευρώπη.

Είναι ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι η Οδηγία για την έμφυλη βία θα είναι φιλόδοξη και θα υιοθετεί τις συστάσεις του ψηφίσματος για «τον αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά».

Κυρία Επίτροπε,

Το Δικαστήριο της ΕΕ, τον Οκτώβριο του 2021, γνωμοδότησε ότι ακόμη και αν δεν έχουν κυρώσει όλα τα Κράτη Μέλη τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η ΕΕ μπορεί να τη κυρώσει και οφείλει να το κάνει άμεσα.”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ