Αρβανίτης προς Κομισιόν: Η Τουρκία εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες την ώρα που ενισχύεται με πακτωλό ευρωπαϊκών χρημάτων

Την προκλητική υποκρισία της Ευρωπαϊκής Δεξιάς και της Ηγεσίας της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία αναδεικνύει με παρέμβασή του προς την Κομισιόν ο Κώστας Αρβανίτης.

Με ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει δημόσια θέση για τη νέα φάση της συνεχιζόμενης εργαλειοποίησης των προσφύγων από το καθεστώς Ερντογάν.

Συγκεκριμένα αφού παραθέτει τα δεδομένα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη γειτονική χώρα σχετικά με τη μεταχείριση προσφύγων και μεταναστών, ρωτά ευθέως την Κομισιόν αν μπορεί η Τουρκία να θεωρείται πως παραμένει ασφαλής Τρίτη χώρα την ώρα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας όλο και περισσότερα περιστατικά εξαναγκαστικών μετακινήσεων ομάδων προσφύγων προς τα σύνορα με την ΕΕ, δηλαδή τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα με τη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις για τη συμπεριφορά του Τουρκικού Κράτους προς τους πολίτες τρίτων χωρών καθώς καταγράφεται ραγδαία αύξηση περιστατικών βίας με θύματα αιτούντες άσυλο και μετανάστες.

«Η υποκριτική διγλωσσία της ΕΕ απέναντι στον νταή της περιοχής Ερντογάν πρέπει να σταματήσει. Η Ευρωπαϊκή ηγεσία οφείλει να απαντήσει και να δράσει», σχολιάζει ο Κώστας Αρβανίτης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Κώστα Αρβανίτη προς την Κομισιόν:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Κωνσταντίνος Αρβανίτης (The Left)

Θέμα: Η Τουρκία εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες την ώρα που ενισχύεται με πακτωλό ευρωπαϊκών χρημάτων

Σύμφωνα με ενδείξεις η Τουρκία είναι έδαφος παράνομης διακίνησης ανθρώπων, παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ παρατηρείται αύξηση ρατσιστικών και ξενοφοβικών επιθέσεων.

Τα ανωτέρω συνδυάζονται με την έλλειψη ασφαλών και νόμιμων διόδων προς την ΕΕ και την “εργαλειοποίηση” του δράματος των ανθρώπων που αναζητούν διεθνή προστασία, αν όχι μέσω άμεσων εντολών για push forward, με την ανοχή των υπευθύνων.

Λόγω της κατάστασης αυτής, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, φαίνεται να δημιουργείται αυξημένη ροή χιλιάδων ανθρώπων προς τα Ευρωπαϊκά, και ειδικότερα τα ελληνικά σύνορα. (1) (2)

Δεδομένου ότι στην Τουρκία βρίσκονται σχεδόν 4 εκ. πρόσφυγες, και έχει ήδη εγκριθεί κονδύλι ύψους6 δις. ευρώ για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους (3), ενώ είναι εις γνώση της Επιτροπής η κατάσταση των προσφύγων/μεταναστών εκεί,

Ερωτάται η Επιτροπή

  • Θεωρεί πως η Τουρκία παραμένει ασφαλής τρίτη χώρα για επιστροφές ανεξαρτήτως εθνικότητας;
  • Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, ειδικά ενόψει της φημολογούμενης αυξημένης ροής που κατευθύνεται στα ευρωπαϊκά σύνορα, ώστε να διαφυλαχθούν ταυτόχρονα το δικαίωμα στο άσυλο αλλά και η ορθή διαχείριση των συνόρων της Ευρώπης;
  • Πως προτίθεται να διασφαλίσει ότι τα Ευρωπαϊκά κονδύλια που χορηγούνται στην Τουρκία χρησιμοποιούνται σε εναρμόνιση με το διεθνές δίκαιο και χωρίς να παραβιάζονται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων;

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ