Κορονοϊός: Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη για το κλείσιμο των εκκλησιών

Την αναστολή τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, κάθε δόγματος και θρησκείας- συμπεριλαμβανομένης της κυριακάτικης θείας λειτουργίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αποφάσισε η κυβέρνηση μετά την απόφαση που είχε λάβει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Με διαφωνίες έως και το και 5′ για τους κλειστούς ή ανοιχτούς ιερούς ναούς εν μέσω πανδημίας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεδρίαζε επί ώρες το απόγευμα της Δευτέρας για να αποφασίσει επιπλέον μέτρα στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Προτού αρχίζει η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου- ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας επισκέφθηκε τη Σύνοδο και τους εξέθεσε όλα τα δεδομένα. Παρακάλεσε μάλιστα τους μητροπολίτες να μην γίνουν οι Εκκλησίες αιτία μετάδοσης του ιού.

Κατά τη συζήτηση, η οποία ήταν διευρυμένη αφού συμμετείχαν πλην των 12 συνοδικών και όλοι οι Μητροπολίτες της Αττικής, υπήρχαν σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”, δύο τάσεις. Η πρώτη ήταν πιο ήπια και πιο μετρημένη. Πρότεινε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ακολουθώντας το παράδειγμα της Εκκλησίας της Κρήτης να πάρει την πρωτοβουλία, δίχως να περιμένει οριζόντια μέτρα από την κυβέρνηση και να αποφασίσει η ίδια οι ιερές ακολουθίες να τελούνται χωρίς τη συμμετοχή πιστών. Η δεύτερη τάση διατυπώθηκε από τους “σκληρούς” μητροπολίτες. Προτάθηκε δηλ. η απόφαση της Ιεράς Συνόδου να αναβληθεί και να συζητηθεί το θέμα στην Ιεραρχία αγνοώντας όμως τους κινδύνους μιας συνεδρίασης 80 Μητροπολιτών που θα καθυστερούσε κι άλλο τις αποφάσεις εν μέσω πανδημίας.

Μετά τις εξελίξεις αυτές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να κάνει πράξη αυτό που είχε πει από τη δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα. Ότι, δηλαδή, θ’ ακούσει τις συστάσεις των ειδικών και ότι θα διασφαλίσει τη δημόσια υγεία, με στόχο να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές – ή να χαθούν οι λιγότερες δυνατές. Και το έπραξε μέσω της (αρμόδιας) υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως. Η απόφαση, ωστόσο, έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς ενδέχεται να φέρει αντιμέτωπο τον κ. Μητσοτάκη με τη βάση της ΝΔ που παραδοσιακά βρίσκεται κοντά στην Εκκλησία ή ακόμη και στελέχη του, αν και ο κίνδυνος από τον κορονοϊό προσώρας έχει «παγώσει» άπαντες και φέρνει ως πρώτη προτεραιότητα τη μάχη κατά της πανδημίας.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι η κυβέρνηση έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει η ιεραρχία, προστατεύοντας τις πιο ευπαθείς ομάδες. Αντίθετα, ανέφεραν, ότι αυτό που έκανε η Ιερά Σύνοδος ήταν να πετάξει το μπαλάκι στην κυβέρνηση. Η άτολμη αυτή στάση φαίνεται πως τελικά οδήγησε στο κλείσιμο των εκκλησιών μέχρι τις 30 Μαρτίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ