Κορονοϊός: Τα μέτρα και η 4η δόση – Όσα δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης στον Realfm 97,8

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Κάτια Μακρή αναφέρθηκε αρχικά στα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά στην χώρα μας.

“Κάναμε και έναν αναδρομικό έλεγχο από 1-1 να δούμε τι χαρακτηριστικά υπήρξαν στα νοσοκομεία μας σε νοσηλείες, υπάρχει ένας ορισμός που συνδυάζει ο ΠΟΥ για το ποιες περιπτώσεις μπορούν να υπαχθούν σε αυτόν τον τύπο ηπατίτιδας, οπότε εμείς τυποποιούμε τις περιπτώσεις αυτές. Τα χαρακτηριστικά αυτά τα είχαν οι 3 περιπτώσεις, ο ΕΟΔΥ ανά 15 ημέρες θα βγάζει τι περιστατικά υπήρξαν. Δεν σχετίζονται οι περιπτώσεις μεταξύ τους και έχουν αποθεραπευτεί, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα” ανέφερε.

Κορονοϊός: Θα υπάρχουν κλειστοί χώροι που θα παραμείνει η μάσκα

“Από 1η Μαΐου αν εξαιρέσουμε την μάσκα, δεν υπάρχει κάποιος άλλος περιορισμός. Η πορεία της πανδημίας συνολικά στην Ευρώπη δείχνει μια φθίνουσα πορεία. Φαίνεται ότι η φθίνουσα πορεία τουλάχιστον το επόμενο διάστημα των θερινών μηνών δεν δείχνει δυναμική να επανέλθει. Ήδη έχουμε εφαρμόσει το μέτρο της απελευθέρωσης των μέτρων, για τη μάσκα είμαστε προσεκτικοί γιατί είναι ένα σχετικά ήπιο μέτρο” τόνισε.

“Θα υπάρχουν κλειστοί χώροι που θα παραμείνει η μάσκα και θα είναι οι χώροι που σχετίζονται με νοσοκομεία, με ΜΜΜ και άλλοι χώροι με συνωστισμό, που στην χώρα μας το καλοκαίρι είναι ελάχιστοι. Θα υπάρξουν εξαιρέσεις όπως θα πει η επιτροπή” πρόσθεσε.

μάσκα

“Στη μάσκα είμαστε επιφυλακτικοί και στην κουβέντα που άνοιξε τώρα για τις αεροπορικές εταιρείες, την δυνατότητα που θα έχει κάθε χώρα, θα συζητηθούν όλα στην επιτροπή. Θεωρούμε ότι η μάσκα δημιουργεί περιορισμό και μια επιφυλακτικότητα που θέλουμε για να μην υπάρχει η αίσθηση ότι έχουμε τελειώσει με την πανδημία” επεσήμανε.

Σχετικά με το αν θα γίνει τέταρτη δόση το φθινόπωρο απάντησε ότι “περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις από το ECDC και τον EMA, η επιθυμία επιστημονικό και σε πολιτικό επίπεδο θα ήταν κάποια στιγμή το εμβόλιο του Covid να είχε τα χαρακτηριστικά του εμβολίου της γρίπης, να το κάνει ο πληθυσμός κάποιους συγκεκριμένους μήνες και να μην έχει αυτή την επαναληπτικότητα. Δεν έχουμε κάτι τέτοιο έτοιμο αυτή τη στιγμή”.

Νοσοκομειακές λοιμώξεις- Μύκητας

“Τυχαίνει εκτός από υπουργός Υγείας, όπως ξέρετε, να είμαι άνθρωπος που έχω ταλαιπωρηθεί από νοσοκομειακή λοίμωξη και το γεγονός ότι στην χώρα μας παραμένουμε σε διπλάσιο ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο δείχνει ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Συνεπώς, ήδη έχουμε ξεκινήσει με τον ΕΟΔΥ και με την κυρία Αγαπηδάκη που είναι η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας να κάνουμε καταγραφή στις ΜΕΘ του τι ακριβώς γίνεται, διότι μια σημαντική παροχή προς τον πολίτη και προς την δημόσια υγεία θα είναι όταν κάποια στιγμή καταφέρουμε στα νοσοκομεία μας να μπαίνει ο κόσμος να γιατρεύεται από αυτό το οποίο έχει πάθει και μπήκε, και να μην κινδυνεύει να πεθάνει από κάτι άλλο που είναι η νοσοκομειακή λοίμωξη. Υπάρχουν ΜΕΘ στη χώρα μας που λειτουργούν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ποσοστό θνητότητας, υπάρχουν ΜΕΘ που είναι στο 65% 66% και 67%. Προφανέστατα η βασική διαφορά δεν είναι το προσωπικό το οποίο υπάρχει, η βασική διαφορά είναι ότι υπάρχουν μονάδες που έχουν παραπάνω νοσοκομειακές λοιμώξεις” υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

γιατρός

Προσωπικός ιατρός

“Όλες οι χώρες έχουν ένα γιατρό που είναι το πρώτο τηλέφωνο, κάνει την επίσκεψη του να του γράψει τα φάρμακα του ασθενούς. Αν έχει ένα χρόνιο πρόβλημα, τον παρακολουθεί. Μέχρι στιγμής οι προσπάθειες απέτυχαν για δύο λόγους. Πρώτον, διότι δεν εξηγήθηκε ποτέ στον ασθενή η αναγκαιότητα για να μπορέσει ο ασθενής να δει τα οφέλη, ότι έχει έναν γιατρό που τον πληρώνει το κράτος για να μπορεί να τον κατευθύνει στα θέματα υγείας, και δεύτερον ότι πράγματι αυτές οι συμφωνίες που γινόντουσαν με τους γιατρούς ή ήταν ασύμφορες, ή δεν είχαν κίνητρο” περιέγραψε.

“Τι εφαρμοζόταν μέχρι τώρα; Υπήρχε ένας μισθός 2 χιλιάδες ευρώ για τον προσωπικό γιατρό, ασχέτως ασθενών. Όπως καταλαβαίνετε όταν κάποιος παίρνει 2 χιλιάδες ευρώ είτε έχει δέκα ασθενείς, είτε έχει χίλιους ασθενείς, θα προτιμήσει να έχει τους λιγότερους ασθενείς με τη σύμβασή του με τον ΕΟΠΥΥ, για να έχει και λιγότερο όγκο εργασίας. Εμείς αλλάζουμε ένα μοντέλο, δίνουμε κίνητρο στο γιατρό να γράφει πολίτες και πράγματι πρέπει να παίρνει χρήματα, οπότε αναφερόμαστε ότι μεσοσταθμικά μπορεί να είναι από 40 έως 60 χιλιάδες ευρώ, ενδεχομένως και παραπάνω αν έχει πληθυσμό μεγαλύτερης ηλικίας, δηλαδή και 70 χιλιάδες ευρώ το χρόνο και θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει προσέλκυση ιατρών στο σύστημα” συμπλήρωσε και συνέχισε λέγοντας ότι “παράλληλα για πρώτη φορά δίνουμε στους γιατρούς του δημοσίου πέρα από το μισθό τους έξτρα χρήματα εάν εγγράφουν. Φιλοδοξούμε ότι ξεκινώντας περίπου σε ένα ενάμισι μήνα από τώρα που θα είμαστε έτοιμοι για τις εγγραφές μέχρι τα τέλη του χρόνου και με τη σωστή ενημέρωση που θα έχει γίνει στους πολίτες να πάμε στο μεγαλύτερο αριθμό πολιτών εγγεγραμμένων, που τα οφέλη θα είναι πάρα πολύ μεγάλα για τη δημόσια υγεία. Είναι πολύ σημαντικό από νωρίς ο πολίτης να έχει μία επαφή με ένα γιατρό, που θα του λέει τι προληπτικές εξετάσεις να κάνει, θα ενημερώνει τον φάκελό του, θα τον κατευθύνει σωστά μέσα στο σύστημα, ώστε το νοσοκομείο να είναι η έσχατη λύση”.

“Δεν υπάρχει καμία συμμετοχή, θα είναι εντελώς δωρεάν. Καμία απολύτως συμμετοχή του πολίτη. Ο πολίτης θα έχει το γιατρό του, θα υπάρχει ένα καθηκοντολόγιο ποιες είναι οι αρμοδιότητες του γιατρού. Οι πράξεις του γιατρού, η επίσκεψη στο ιατρείο, οι συμβουλές, η συνταγογράφηση των εξετάσεων και των φαρμάκων, όλες οι ιατρικές πράξεις είναι εντελώς δωρεάν, χωρίς καμία απολύτως συμμετοχή του πολίτη” κατέληξε.

Ακούστε το ηχητικό:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ