Κορονοϊός – Σκέρτσος: Η αποτίμηση του κυβερνητικού έργου στην αντιμετώπιση της πανδημίας

«Πριν ξεκινήσω την παρουσίαση μου αισθάνομαι την ανάγκη να απευθύνω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” ως πολίτης προς τους συμπολίτες μου, στη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών για τις αντοχές, τη στωικότητα, την επιμονή, το υψηλό αίσθημα ατομικής και εθνικής ευθύνης που έχετε δείξει, που έχουμε δείξει έναν χρόνο», ανέφερε αρχικά στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος ανακοίνωσε και τα δωρεάν self rapid τεστ για τους πολίτες από τα τέλη Μαρτίου που θα προμηθεύονται με τον ΑΜΚΑ τους από τα φαρμακεία.

«Ένα μεγάλο, διαρκές «ευχαριστώ» στο υγειονομικό προσωπικό, τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, του ΕΟΔΥ, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και στα στελέχη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους εδώ και ένα χρόνο στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, στα κέντρα testing και στα εμβολιαστικά κέντρα», είπε ακόμη ο κ. Σκέρτσος.

«Είναι πολύ σημαντικό να εργάζεσαι για να φεύγει ο φόβος από τις ζωές των ανθρώπων και ειδικά των πιο ευάλωτων από εμάς και για να πάρει ξανά τη θέση της η ελπίδα για τη ζωή, η ελευθερία», επισήμανε ο κ. Σκέρτσος για να κάνει στη συνέχεια αποτίμηση του κυβερνητικού έργου σε όλα τα επίπεδα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Έκανε λόγο για συστράτευση κράτους και πολιτών μέσα από την εμπιστοσύνη και την αλήθεια «για να φτάσουμε με ασφάλεια στο τέλος της περιπέτειας». Όπως τόνισε στη συνέχεια, στην Ελλάδα τα έχουμε πάει καλύτερα από πολλές άλλες χώρες στην ΕΕ, οι οποίες έχουν πληγεί από τρία ή και τέσσερα κύματα. Είμαστε 26οι στους 27 σε κρούσματα Covid και 23οι σε θανάτους, πρόσθεσε. Και ειδικά για τους θανάτους ο κ. Σκέρτσος επισήμανε: «Δυστυχώς οι θάνατοι από covid είναι δυστυχώς ο πιο σκληρός, αλλά και ο πιο αδιάψευστος δείκτης για τη διαχείριση αυτή της πανδημίας. Είναι μία μακάβρια στατιστική που δείχνει, όμως, ξεκάθαρα τη στόχευση της στρατηγικής μας. Να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές γίνονται σε έναν ασύμμετρο πόλεμο. Δουλεύουν, στερούν την ελευθερία μας, αλλά φέρνουν αποτέλεσμα».

«Είχαμε 800 τεστ την ημέρα και σήμερα είμαστε ανάμεσα στις πρώτες σε αριθμό τεστ», είπε ακόμη ο κ. Σκέρτσος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ενίσχυση του ΕΣΥ και την αύξηση των ΜΕΘ. «Από την αρχή της πανδημίας, η ενίσχυση του ΕΣΥ ήταν προτεραιότητά μας», ανέφερε επισημαίνοντας πως «οι δημόσιες ΜΕΘ μαζί με αυτές του ιδιωτικού τομέα παρουσιάζουν αύξηση 153%».Ταυτόχρονα ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε και στην κυβερνητική μέριμνα για το υγειονομικό προσωπικό. «Έγιναν περισσότερες από 10.000 προσλήψεις έκτακτου επικουρικού υγειονομικού προσωπικού και περισσότερες από 1.200 προσλήψεις μόνιμων γιατρών».

Εν συνεχεία ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε και στα παράπονα για τα ΜΜΜ. «Ακούμε τα παράπονα στα ΜΜΜ, όμως και εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε και πού είμαστε σήμερα. Παραλάβαμε 850 οχήματα στην Αθήνα και έχει αυξηθεί στα 1.300. Στη Θεσσαλονίκη είχαμε 235 και έχουμε πάνω από 454. Η κριτική που γίνεται από την αντιπολίτευση σ’ αυτά τα πεδία είναι μίζερη και ανεφάρμοστη. Θα ήταν ευχαριστημένοι αν είχαμε 10 εκατ. ευρώ ΜΕΘ και άλλα τόσα ΜΜΜ. Ακόμη και έτσι, όμως, το πρόβλημα της πανδημίας δεν θα το θεραπεύαμε».

«Ταυτόχρονα προχωρήσαμε σε ψηφιοποίηση του κράτους. Κάνουμε ευκολότερη τη ζωή μας», είπε ακόμη ο κ. Σκέρτσος, ο οποίος αναφερόμενος στην οικονομία επισήμανε: «Όσο για την οικονομία μας, αν και τραυματισμένη από τη δεκαετή κρίση, άντεξε. Προφανώς υπήρξε ύφεση, όμως τα πήγαμε καλύτερα το 2020. Χάρη στις πολιτικές στήριξης της απασχόλησης, καταφέραμε μαζί με την Ιταλία, να παρουσιάσουμε τα καλύτερα νούμερα και να μην δουν αύξηση της ανεργίας το 2020».

«Δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες στο ΕΣΥ. Έχουμε επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις μας. Νέοι παράγοντες δημιουργούν ένα περιβάλλον που κάνει τον ιό πιο επιθετικό. Τα μέτρα δουλεύουν, αλλά υπάρχουν οι μεταλλάξεις, η κούραση, η αυξημένη κινητικότητα, οι συγκεντρώσεις στα σπίτια και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας», υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος και καταλήγοντας: «Όλα αυτά επιβάλλουν να δώσουμε μικρές ανάσες ελευθερίας, για υψηλότερη συμμόρφωση και τήρηση των μέτρων. Η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης το βρετανικό στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό. Για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, προσθέτουμε συνεχώς νέα όπλα στη φαρέτρα μας. Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά σε δωρεάν ατομικών rapid test σε όλον τον πληθυσμό, ώστε τον Απρίλιο να προχωρήσουμε σε άνοιγμα. Ενθαρρύνουμε την έξοδο σε δημόσιους χώρους. Να αποφεύγονται οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους. Θα περάσουμε από 300.000 τεστ σε δυνητικά έως και 10.000.000 τεστ την εβδομάδα. Κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται ένα δωρεάν τεστ από το φαρμακείο, με τον ΑΜΚΑ του. Με ένα δωρεάν τεστ κάθε εβδομάδα ανά πολίτη. Επέκταση ωραρίου έως τις 9 σε όλη την επικράτεια και όλες τις ημέρες, άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων, άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής. Ο εμβολιασμός θα επιταχύνει την προσπάθεια να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Τον Απρίλιο θα προστεθούν 1,5 εκατ. εμβολιασμοί. Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα προστεθούν οι ευπαθείς ομάδες Β και οι ειδικές ομάδες επαγγελματιών».

Καταλήγοντας ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε σε μία ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα που τον συγκίνησε, όπως είπε. Αναφέρθηκε σε έναν παλαίμαχο εκπαιδευτικό τον κ. Χρήστο που είναι σήμερα 83 ετών και έπειτα «από έναν χρόνο απουσίας από το σχολείο του μπόρεσε χάρις τον εμβολιασμό του και με τη 2η δόση να επιστρέψει στο σχολείο», όπως είπε ο υφπουργός.

«”Πώς σου φαίνεται μετά από τόσο καιρό” τον ρώτησε ο γιος του. “Ένας άδειος παράδεισος” απάντησε», συμπλήρωσε ο κ. Σκέρτσος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ