Κόντρες και σφοδρές συγκρούσεις για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια – Δεύτερη ημέρα συζήτησης στη Βουλή

Σφοδρές συγκρούσεις με έντονο ιδεολογικό χρώμα και οξείες αντιπαραθέσεις με συνταγματικές προεκτάσεις για ένα ζήτημα – ταμπού πυροδότησε η συζήτηση για τα μη κρατικά- μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Σήμερα, συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή και το κλίμα αναμένεται να είναι ανάλογο, ενώ αύριο θα τοποθετηθούν επί του θέματος οι πολιτικοί αρχηγοί.

Από τη χθεσινή συζήτηση δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι ενστάσεις, οι εγκλήσεις και οι αντεγκλήσεις, οι πολιτικές κόντρες και οι αιφνιδιασμοί, όπως αυτός που επεφύλαξε η Νέα Αριστερά λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας προτείνοντας σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης (απαιτούνται 50 υπογραφές), μια ιδέα που δεν τελεσφόρησε καθώς κανένα κόμμα δεν την ενστερνίστηκε για πολλούς και διάφορους λόγους.

Οι πέντε ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που υποβλήθηκαν (από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη) απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία, με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη να δηλώνει ότι το νομοσχέδιο είναι «συνταγματικά στέρεο» και ότι «μόνο εμείς και η Κούβα απαγορεύουμε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Η συνταγματική διελκυστίνδα πάντως βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, με την αντιπολίτευση να επιμένει ότι οι αλλαγές που επιχειρούνται άπτονται του άρθρου 16 και μόνο στο πλαίσιο της αναθεώρησής του μπορούν να ιδωθούν, σκεπτικό που η κυβέρνηση απορρίπτει επικαλούμενη μάλιστα τις σχετικές απόψεις που έχουν διατυπώσει έγκριτοι συνταγματολόγοι.

Η κόντρα

Ότι χρησιμοποιεί το Σύνταγμα ως φύλλο συκής κατηγόρησε την αντιπολίτευση κατά την συζήτηση των αιτημάτων αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας των μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Επειδή μελετήσαμε όσα έγραψε η επιστημονική επιτροπή της Βουλής να πω ότι αυτό το κείμενο διαψεύδει πανηγυρικά τους φορείς της μίας και μοναδικής αλήθειας περί αντισυνταγματικότητας του κειμένου. Νομίζω ότι αυτό είναι ευδιάκριτο τι λέει; Λέει ακριβώς αυτό το οποίο είπαμε στις Επιτροπές. Ότι υπάρχουν δύο Σχολές Σκέψης, ότι εμείς υιοθετούμε αυτή τη Σχολή Σκέψης και ότι στο τέλος της ημέρας αυτό θα κριθεί. Δεν είδαμε να γράφει κάτι περί κάθετης αντισυνταγματικότητας, διότι στο τέλος της ημέρας είναι απολύτως προσβλητικό για την τρίτη των εξουσιών, τη Δικαστική, να θεωρούμε ότι όλα κρίνονται από την αντιπολίτευση και όχι από την δικαστική εξουσία» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης ανασφερόμενος στην γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής.

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε, απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Δουδωνή, ότι «εμείς, λοιπόν, εδώ διαλέγουμε να εμπιστευθούμε γνωμοδοτήσεις κορυφαίων Καθηγητών του Συνταγματικού και του Διοικητικού Δικαίου – αναφέρθηκαν τα ονόματά τους – έχοντας αντλήσει από πάρα πολλά από τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν σε αυτές τις γνωμοδοτήσεις. Κύριε Δουδωνή ήταν χάρμα να σας ακούω να διαφωνείτε με τον κ. Βενιζέλο, με τον κ. Αλιβιζάτο, χάρμα, είμαι βέβαιος ότι σας άκουγαν και αυτοί. Απλώς εδώ να πω ότι όταν ο κ. Ανδρουλάκης έλεγε στις 20.12 «δεν θα μπούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων αρκεί το νομοσχέδιο να μην είναι σε βάρος των Δημοσίων», γνώριζε και τις συνταγματικές γνωμοδοτήσεις πάνω στις οποίες το νομοσχέδιο βασίζεται. Εσείς λοιπόν εδώ χρησιμοποιείτε το Σύνταγμα ως «φύλλο συκής», αυτό κάνετε. Αλλά ήταν τελείως αντιληπτό ότι η σημερινή σας τοποθέτηση ερχόταν σε συνέχεια των διαφωνιών που είχατε χθες».

Ο κ.Πιερρακάκης τόνισε «άρα, νομίζω ότι εδώ πέρα, καλό θα είναι, επειδή αυτό είναι το κοινό μας μέλλον, να μπορέσουμε να το συνδιαμορφώσουμε πέρα από τα συνθήματα διότι, όταν αναφέρθηκα σε τοτέμ και ταμπού, δεν αναφερόμουν σε συνταγματικό κείμενο όπως η μονταζιέρα κάποιων εδώ μέσα ήθελε να υπογραμμίσει. Αναφερόμουν στη στενή και ασφυκτική πεποίθηση της μίας και μοναδικής αλήθειας ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο η οποία έχει απαγόρευση ως προς τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Μόνο εμείς, κι αν δεν κάνω λάθος, και η Κούβα είμαστε. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή σε συμβατότητα με το συνταγματικό κείμενο όπως έλεγαν και συγκεκριμένες μειοψηφικές απόψεις στο ΣτΕ το 1998 και όπως λένε και όλες εκείνες οι θεμελιώδεις μεταβολές οι οποίες έχουν συντελεστεί από το 1974 και, μαζί με τη γνώμη κορυφαίων Καθηγητών που ανέφερα πριν, μας κάνουν να πιστεύουμε και να θεωρούμε ότι είναι θεμελιωμένο, ότι αυτό το βήμα είναι απολύτως στέρεο».

Σωκράτης Φάμελλος: «Αντισυνταγματική μεθόδευση»

Για «αντισυνταγματική μεθόδευση» της κυβέρνησης όσον αφορά το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας σήμερα στη Βουλή στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης, σε συνέχεια της κατάθεσης της ένστασης αντισυνταγματικότητας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βλέπει το Σύνταγμα ως «εμπόδιο και αναχρονισμό», καταλογίζοντάς της «σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας».

Σχολίασε, πως η κυβέρνηση «παίζει με τις λέξεις», όταν κάνει λόγο για «μη κρατικά πανεπιστήμια» και ότι την ενοχλεί κάθε τι που είναι «δημόσιο» και ξεκαθάρισε  ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ «δε χωράει καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16», σημειώνοντας πως η ίδια η ΝΔ είχε υποστηρίξει πως για να προχωρήσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο είναι αναγκαία η αναθεώρησή του.

«Τι άλλαξε; Σας ήρθε ξαφνικά η φώτιση; Πολύ απλά τώρα έχουμε μια κυβέρνηση ασύδοτη, που δεν διστάζει μπροστά σε κάθε δυνατή παραβίαση του κράτους δικαίου, που παρεμβαίνει εις βάρος όλων των θεσμών και των κανόνων και αυτό το κάνει με περισσό θράσος και υποκρισία. Για να τακτοποιήσετε κολλητούς και να παίξετε το παιχνίδι της εξουσίας με μεγάλη ευκολία βαφτίζετε το κρέας ψάρι», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε, πως η κυβέρνηση δεν περιμένει «την πιθανή αναθεωρητική διαδικασία γιατί είναι πολλά τα λεφτά και τα συμφέροντα». Προειδοποίησε, επίσης, ότι η «απαξίωση του Συντάγματος», τροφοδοτεί «αντιπολιτικές και ακροδεξιές στάσεις και συμπεριφορές».

ΠΑΣΟΚ- Δουδωνής: Οι γνωμοδοτήσεις που επικαλείται η κυβέρνηση είναι σαν να «γκουγκλάρει» την ασθένειά του ο ασθενής

Στην ομιλία του για το νομοσχέδιο ο Βουλευτής Επικρατείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Παναγιώτης Δουδωνής, τόνισε: «Επειδή σας βλέπω να διαβάζετε και να επικαλείστε γνωμοδοτήσεις κορυφαίων επιστημόνων και δασκάλων μου, θέλω να σας πω το εξής, κύριε Πιερρακάκη: Οι γνωμοδοτήσεις είναι σαν τις ακτινογραφίες, πρέπει να τις διαβάζουν ακτινολόγοι. Εσείς επικαλείστε γνωμοδοτήσεις, παρερμηνεύοντας τες. Ξέρετε τι κάνετε; Διαβάζει ο ασθενής την ακτινογραφία του, για την ακρίβεια «γκουγκλάρει» την ασθένειά του. Αυτό κάνετε.

Θα προχωρήσω σε ένα άλλο θέμα. Σας έχει απασχολήσει το ζήτημα της αντίστροφης δυσμενούς διακρίσεως; Με τον νόμο θα ψηφίσετε, έχουμε τη δυνατότητα αλλοδαπών εκπαιδευτικών οντοτήτων να ιδρύουν παραρτήματα στην Ελλάδα, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα μη κερδοσκοπικών ελληνικών φορέων να ιδρύουν μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον ορισμό της αντίστροφης δυσμενούς διάκρισης.

Και βέβαια, γιατί υπάρχει διάταξη του άρθρου 16; Για να υπάρχει μια συναινετική διαδικασία και αυτή τη συναινετική διαδικασία αγνοείτε, άρα αγνοείτε και τις διαδικαστικές προϋποθέσεις της Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Όλα αυτά, κύριε Πιερρακάκη, τα κάνετε και τα δικαιολογείτε είτε παρερμηνεύοντας γνωμοδοτήσεις, κατά τις οποίες, γιατί εδώ παίρνουμε όλα τα ενδεχόμενα-, εσείς δεν κινείστε στο πλαίσιο του συνταγματικού δικαίου, κινείστε στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου με το νομοσχέδιο και αυτό το ενωσιακό δίκαιο παραβιάζετε με το νομοσχέδιο. Έχετε καταφέρει αυτό το καταπληκτικό!

Η απάντηση σε όλα αυτά είναι ότι «χρειάζεται αναθεώρηση και το άρθρο 16, αλλά η χώρα δεν μπορεί να περιμένει».  Ε, τι να πω; Τέτοια απομείωση της κανονιστικής ισχύος του Συντάγματος γιατί το επιχείρημα είναι αυτό, δεν την περίμενα» είπε ο Βουλευτής Επικρατείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατά τη συζήτηση της ένστασης αντισυνταγματικότητας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους..

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, και βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης τοποθετούμενος επί του νομοσχεδίου για τη λειτουργία «μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» είπε ότι η συνύπαρξη δημόσιων και ιδιωτικών, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, παντού και πάντα λειτουργεί σε βάρος των δημοσίων, όπως είδαμε στο χώρο της Υγείας. Ο κ. Λαμπρούλης προανήγγειλε επίσης ότι, το ΚΚΕ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

«Δεν υπάρχουν ασαφείς διατάξεις στο Σύνταγμα» τόνισε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Παρ. Παπαδάκης. Το άρθρο 16 του Συντάγματος αναφέρει ρητά και συγκεκριμένα ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν ΝΠΔΔ και ότι οι καθηγητές των ΑΕΙ είναι δημόσιοι λειτουργοί. «Τι δεν καταλαβαίνουμε από αυτά; Πού χωρεί ερμηνεία πάνω σε αυτό;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, ο οποίος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει καμία δικλίδα ασφαλείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια από τρίτες χώρες και δη από την Τουρκία.

Στις αντιδράσεις των φοιτητών και τον συγκλήτων των πανεπιστημίων αναφέρθηκε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου: «Κορυφαίοι συνταγματολόγοι, οι οποίοι δεν γνωμοδοτούν κατόπιν ερώτησης της Κυβέρνησης, είναι εναντίον αυτού του νόμου ακριβώς λόγω της αντισυνταγματικότητάς του. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, αι γενεαί πάσαι της πανεπιστημιακής κοινότητας, της επιστημονικής κοινότητας, της κοινωνίας, όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι αναχρονιστές; Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν γαντζωθεί στο 1975; Ή όλοι αυτοί οι άνθρωποι μήπως και κυρίως η νέα γενιά τραβάει ένα νήμα που έρχεται από πολύ μακριά;» αναρωτήθηκε η κα Αναγνωστοπούλου.

Ο βουλευτής της ΚΟ Σπαρτιάτες, Π. Δημητριάδης είπε ότι αντί να φέρνουμε αμφίβολης ποιότητας ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ας κοιτάξουμε, πρώτον, να ενισχύσουμε τη δημόσια εκπαίδευση, και να προσφέρουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να μένουν και να προσφέρουν οι νέοι στην Ελλάδα, και, επίσης, «να έχουμε αυστηρές προϋποθέσεις και να προσέξουμε μην τυχόν κάποιοι εκμεταλλευτούν αυτό το νομοσχέδιο για να έρθουν εδώ για να ιδρύσουν πανεπιστήμια που θα κάνουν ανθελληνική προπαγάνδα».

Με το παρόν νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί «να ξεριζώσει και να ξεθεμελιώσει όποια σταθερά και όποια αξία πηγάζει από το Σύνταγμά μας και από τις παραδόσεις του γένους των Ελλήνων» είπε ο βουλευτής της ΚΟ Νίκη, Νικ. Βρεττός. Για την κυβέρνηση, ο χώρος της Παιδείας «είναι άλλο ένα πεδίο για μπίζνες, συγγνώμη, για άνοιγμα της αγοράς και διασφάλισης του υγιούς ανταγωνισμού των εναρμονισμένων πρακτικών» είπε ο κ. Βρεττός.

«Η εποχή που τα ελληνικά πανεπιστήμια θα περάσουν σε μεγαλύτερη παρακμή έρχεται» είπε η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Γ. Κεφαλά και πρόσθεσε: Αυτά που επιδιώκετε με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, είναι ακριβώς αυτό που βλέπουμε και σήμερα. Ελάχιστοι φοιτητές στα δημόσια πανεπιστήμια, οι οποίοι και αυτοί θα πληρώνουν σιγά σιγά τα μεταπτυχιακά και τα προπτυχιακά τους και οι υπόλοιποι θα πουλάνε τα πάντα για να σπουδάσουν ή θα φεύγουν στο εξωτερικό γιατί τελικά θα τους έρχεται πιο φτηνά.

Ανδρουλάκης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια: Δεν θα ανεχτώ κανένα ρήγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και για τις διαφωνούντες «φωνές» μέσα στο ΠΑΣΟΚ, για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια καθώς και για τις υποκλοπές, μίλησε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης.

Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε, μιλώντας στο Mega: «Το καθαρό μας ‘’όχι’’ έχει να κάνει με το ότι δεν πρόκειται να στηρίξουμε διευθετήσεις οικονομικών συμφερόντων. Θα θέσω 2 ερωτήματα στον υπουργό Παιδείας και στον κ. Μητσοτάκη, ψηφίζεται ένας νόμος την Παρασκευή και πώς είναι δυνατόν αυτοί που ενδιαφέρονται βάσει αυτού το νόμου να ιδρύσουν ιδιωτικά κερδοσκοπικά πανεπιστήμια να έχουν κάνει πολύ μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα; Πώς γίνεται; Ξέρανε πως ο κ. Μητσοτάκης δεν θα πάει στην συνταγματική αναθεώρηση αλλά σε ένα νόμο που επιτρέπει να κάνουν συγκεκριμένες κερδοσκοπικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Το δεύτερο ερώτημα είναι πώς είναι δυνατόν ένα fund του εξωτερικού, να λέει ο υπουργός Παιδείας πως θα ιδρύσουν μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Δεν δίνει απαντήσεις η ΝΔ σε αυτά τα ερωτήματα. Έχει όμως ένα κόμμα με πρόταση απέναντί του. Η πρότασή μας είναι να ιδρυθούν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά γιατί τα έσοδά τους επανεπενδύονται. Προτείνουμε μία ανεξάρτητη αρχή που θα ρυθμίσει τα κριτήρια. Υπάρχουν και τα Κολέγια όπου δεν θέλουμε να γίνουν πανεπιστήμια».

«Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής επιβεβαιώνει αυτό που λέει το ΠΑΣΟΚ. Στην Ελλάδα, η ΝΔ είναι η πρώτη κυβέρνηση με τέτοιον έλεγχο των media. Γίνεται κάτι στραβό στην ΝΔ και το μαθαίνουν λίγοι και γίνεται μία συζήτηση σε ένα άλλο κόμμα και γίνεται πρώτο θέμα. Όταν είπα πως δεν θα μπούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών, το είπα πολύ πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο. Ένα κόμμα της αντιπολίτευσης μπορεί να μπει εμπόδιο μόνο στο Σύνταγμα που θέλει 180. Όταν λοιπόν, είπα δεν μπαίνω εμπόδιο, προφανέστατα εννοούσα την συνταγματική αναθεώρηση. Εγώ σέβομαι όλες τις διαφορετικές απόψεις, αλλά εγώ δεν είμαι ένα πρόσωπο αλλά ένα πολιτικό κόμμα με μία ιστορία. Και η ιστορία αυτή λέει πως 20 χρόνια τοπ ΠΑΣΟΚ λέει ‘’ναι’’ στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια με αναθεώρηση του άρθρου 16, γιατί σέβομαι και το Σύνταγμα. Ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε απόψεις. Έχω βίντεο που έλεγε πως δεν μπορεί τίποτα να ανοίξει ως συζήτηση για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση αν δεν αναθεωρηθεί το άρθρο 16 και τώρα ξαφνικά άλλαξε άποψη. Θέλω να μου πείτε πόσα κανάλια έχουν δείξει το βίντεο με τον Μητσοτάκη που κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, όπως έκανε με τα φορολογικά;».

Σε σχέση με τις διαφωνούντες φωνές μέσα στο ΠΑΣΟΚ , είπε:

«Ένας βουλευτής μας ζήτησε να ψηφίσει την ρύθμιση. Σε όλα τα κόμματα, είμαι σίγουρος, θα υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Αυτό που κάνουμε δεν είναι αιφνιδιασμός στο πρόγραμμά μας, αλλά 20 χρόνια λέει αυτό που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ. Αυτή η ιστορία με την Παιδεία είναι το κοινωνικό κράτος. Ας σκεφτεί ο ελληνικός λαός τι έκανε ο Μητσοτάκης στην Υγεία. Θα κάνουν και την Παιδεία, όπως έκαναν και την Υγεία. Με αυτό το μοντέλο που πάει να κάνει η κυβέρνηση στην Ελλάδα, στην Κύπρο το 46% των φοιτητών φεύγουν στο εξωτερικό. Εμείς λέμε ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο και μη κερδοσκοπικά με προτεραιότητα την έρευνα. Αυτό δεν είναι σύννομο με το Σύνταγμα».

Σε σχέση με τη θέση του ΠΑΣΟΚ ανέφερε:

«Εγώ κινούμαι αξιακά και θεσμικά γιατί πιστεύω πως η ιδεολογία μου έχει δύο προτεραιότητες, την αξιοπρέπεια στον πολίτη και τον σεβασμό στους θεσμούς. Δεν μπορώ να φανταστώ ένα κοινωνικά κράτος με Υγεία και Παιδεία να είναι πεδίο κερδοσκοπίας. Δεν θέλω αυτό το μέλλον για τον ελληνικό λαό. Τόλμησε να πει ο κ. Μητσοτάκης πως εάν οι γιατροί του 10 είναι καλοί δεν να πουν δουλειά. Ένας πρωθυπουργός μας λέει πως θα κριθούν από την αγορά. Είναι θέση 20ετίας και έχουν χρέος όλοι που βουλευτές που ζήτησαν την ψήφο του ελληνικού λαού, να σεβαστούν το πρόγραμμά μας και τις ιδέες μας. Δεν θα ανεχτώ κανένα ρήγμα στην κοινοβουλευτική μας ομάδα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ