Κόντρα στη Βουλή για την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες

Ένταση επικράτησε κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή την ανακοίνωση που έκανε χθες ο Αλέξης Τσίπρας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει από όλες τις ψηφοφορίες στη Βουλή.

Τι επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ με την αποχή από τις ψηφοφορίες στη Βουλή – Οι αντιδράσεις και η άποψη των συνταγματολόγων

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, είπε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα αποφάσισε αποχή από ψηφοφορίες γιατί ως αξιωματική αντιπολίτευση και κορμός της Δημοκρατικής Παράταξης δεν θέλει να επικυρώνει την  αντισυνταγματική εκτροπή, αναφορά που προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. «Σας παραξένεψε η στάση μας. Θα προτιμούσαμε να έχουν αποχωρήσει ο κ. Χατζηδάκης και η διμοιρία των υπουργών, φίλων και στενών συγγενών, που παρακολουθούνται, αλλά που τέτοια τύχη αυτοί προτίμησαν το φίλοι-φίλοι καριοφίλι» πρόσθεσε.

Εκτός από το Κοινοβούλιο, «δεν υπάρχει θεσμός τον οποίο σεβάστηκε η κυβέρνηση […] Στο Πεντάγωνο «παρακολουθείται πλέον και ο τελευταίος καψιμιτζής […] Η Κατεχάκη είναι “σουρωτήρι μαφιόζων”», είπε η κ. Τζάκρη τονίζοντας ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για οριζόντια αποχή από όλες τις ψηφοφορίες υπαγορεύεται από την «κυβερνητική αντισυνταγματική εκτροπή».

Τσίπρας: Άμεση διάλυση της Βουλής και εκλογές – Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει από τις ψηφοφορίες

Παίρνοντας τον λόγο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σημείωσε ότι ούτε ο ίδιος δεν είχε καταλάβει πόσο καταλυτική ήταν η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη
και της ΝΔ κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, «μέχρι χθες που είδα τον Αλέξη Τσίπρα να χρειάζεται να κάνει τρεις ώρες συνέντευξη Τύπου για να μας πει ότι θα έρχεται στη Βουλή
αλλά δεν θα ψηφίζει, ακυρώνοντας στην ουσία την κοινοβουλευτική Δημοκρατία και τον κ. Βελόπουλο να έρθει να πει εδώ επί 25 λεπτά, όλα αυτά που ξέχασε να πει από το βήμα
την προηγούμενη Παρασκευή, όταν απευθυνόταν στον πρωθυπουργό».

«Δεν θα πρέπει να μετατρέψουμε την οποιαδήποτε συζήτηση στη Βουλή για άσχετα θέματα σε μία σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης, άλλωστε υπάρχει πληθώρα καναλιών, είστε τακτικά σε αυτά, μπορείτε να κάνετε όλη την κριτική σας», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος κατηγόρησε τον κ. Βαρβιτσιώτη ότι «ψεύδεστε στο ελληνικό κοινοβούλιο κατάφωρα» και σημείωσε ότι είχε κλείσει επίσημη επίσκεψη στο Άγιο Όρος, πριν από μήνες. «Την προηγούμενη ημέρα μίλησα εδώ, επί 30 λεπτά. Αυτό το ακούσατε; Τις προτάσεις μας τις ακούσατε;», τόνισε απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών.

«Αντιλαμβάνομαι τον εκνευρισμό του κ. Βελόπουλου γιατί η ΝΔ με συνέπεια εφαρμόζει μια πολιτική που θα ήθελε να εφαρμόσει ο ίδιος», απάντησε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Αθανασίου. «Μία διευκρίνηση θέλω να δώσω. Είμαστε εδώ, δεν απέχουμε. Μετέχουμε στις συζητήσεις και όχι στις ψηφοφορίες», είπε αρχικά ο κ. Αθανασίου για να προσθέσει: «Μας είπαν ότι μη μετέχοντας στις ψηφοφορίες υπονομεύουμε έναν πυλώνα της Δημοκρατίας. Την Δημοκρατία πια στην Ελλάδα την έχουν κλειδώσει σε ένα σκοτεινό, μυστικό δωμάτιο».

«Προστατεύουμε την Δημοκρατία και δεν την υπονομεύουμε μη μετέχοντας στις ψηφοφορίες… Με τις πλειοψηφίες δεν μπορείς να κρίνεις τα πάντα», συμπλήρωσε ο κ. Αθανασίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, χαρακτήρισε την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ ως κοινοβουλευτική εκτροπή, καθώς -όπως είπε- η Δημοκρατία απαιτεί την τοποθέτηση, και διά της ψήφου, της αντιπολίτευσης.

«Εμείς που εφηύραμε το σκληρό ροκ στην πολιτική, θα το κάνουμε και χέβι μέταλ», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι το κόμμα του δεν θα κάθεται να κοιτά την αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σαν «καλό παιδί». Όσο για την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε το ερώτημα: «Κι αν σας κάνουν πλάκα, και κάνουν τις εκλογές τον Ιούλιο; Τι θα κάνετε τέσσερις μήνες; Θα συμμετέχετε στη συζήτηση αλλά δεν θα ψηφίζετε;».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ