Τι επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ με την αποχή από τις ψηφοφορίες στη Βουλή – Οι αντιδράσεις και η άποψη των συνταγματολόγων

Πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησε η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ από όλες τις ψηφοφορίες στη Βουλή, με εξαίρεση την ψηφοφορία για το κόμμα Κασιδιάρη.

Τσίπρας: Άμεση διάλυση της Βουλής και εκλογές – Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει από τις ψηφοφορίες

Σχολιάζοντας την κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο δημοσιογράφος Αντώνης Δελλατόλας, σημείωσε ότι πρόκειται για μία συμβολική ενέργεια, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις και αυτό κάτι σημαίνει. Ο κ. Τσίπρας θέλει να δείξει ότι ο αγώνας του είναι μονομέτωπος εναντίον της ΝΔ κι έτσι βάζει και στον Νίκο Ανδρουλάκη ένα θέμα ότι δεν μπορεί από τη μία να βάλλει εναντίον της ΝΔ και από την άλλη να παζαρεύει συγκυβέρνηση, σύμφωνα με τον Αντώνη Δελλατόλα.

Το δεύτερο που συμβολίζει είναι ότι έχει ανάγει τις παρακολουθήσεις σε κεντρικό θέμα της εκστρατείας του κι έτσι το σηματοδοτεί. Αποσύρεται από τις ψηφοφορίες και όχι από τη Βουλή. Βέβαια υπάρχει το πρόβλημα ότι με την κίνηση αυτή δεν θα μπορεί να ψηφίσει τα μέτρα στήριξης του λαού που θα φέρει η κυβέρνηση. Αυτό θα πρέπει να εξεταστεί, είπε ο Αντώνης Δελλατόλας.

Τσίπρας: Επαμφοτερίζουσα η στάση Ανδρουλάκη – Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν εχθρό, την δεξιά πολιτική και το κόμμα που την εφαρμόζει

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνταγματολόγος Ανδρέας Δημητρόπουλος σχολίασε στο δελτίο του ΑΝΤ1 ότι «Δημοκρατία σημαίνει βασικά συμμετοχή και κριτική. Σήμερα η αποχή είναι ύστατη ένδειξη διαμαρτυρίας, ωστόσο, εξακολουθώ να πιστεύω ότι η συμμετοχή στην Δημοκρατία είναι εκείνη που αποδίδει. Εδώ έχουμε μια αποχή διαρκείας.»

Ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος δήλωσε πως «είναι γεγονός ότι βιώνουμε μια συστηματική και διαρκή παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών, η οποία γίνεται χειρότερη χρόνο με τον χρόνο. Το πρόβλημα όμως δεν έχει ξεκινήσει επί ημερών της σημερινής κυβέρνησης, αλλά επί ημέρων της κυβέρνησης Τσίπρα. Κατά συνέπεια η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει από την Βουλή ελέγχεται ως υποκριτική.»

Πρόταση δυσπιστίας – Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είστε απόλυτα εκτεθειμένος, λέγατε ψέματα παντού

Στο σχόλιο ότι η κίνηση αυτή μπορεί και να υποβαθμίζει τον κοινοβουλευτισμό, η Κάτια Μακρή σημείωσε ότι είναι μια κίνηση που ταιριάζει σε κόμμα ακτιβισμού και διαμαρτυρίας. «Από ένα κόμμα εξουσίας το περιμένεις λιγότερο», είπε και σημείωσε ακόμα ότι μπορεί η κίνηση να αρέσει σε κομματικά στελέχη, «ωστόσο υπάρχει ένας μετριοπαθής μεσαίος χώρος, τον οποίον φλερτάρουν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία και ο οποίος θέλει να πάμε ομαλά σε εκλογές, με συζητήσεις στη Βουλή, με διαφωνίες, με απαντήσεις, με ΝΑΙ, με ΟΧΙ με ΠΑΡΩΝ στη Βουλή, ψηφοφορίες που και αυτές κρίνουν τα κόμματα».

 

Οι πολιτικές αντιδράσεις

Γιάννης Οικονόμου για Τσίπρα: Γνήσιος εκφραστής του τραμπισμού αλά γκρέκα

«Αυτό που θεσμικά απέτυχε να κάνει την Παρασκευή, το επιχειρεί σήμερα εκβιαστικά», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο.

Σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Οικονόμου χαρακτηρίζει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως «γνήσιο εκφραστή του τραμπισμού αλά γκρέκα» και τον κατηγορεί ότι «προχωράει σε κινήσεις αμφισβήτησης και βαριάς υποβάθμισης των θεσμικών πυλώνων της Ελληνικής Δημοκρατίας: της λαϊκής κυριαρχίας, του Κοινοβουλευτισμού και της συνταγματικής τάξης». «Είναι, και θα παραμείνει, απελπιστικά μόνος στην κατρακύλα του», επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναλυτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει τα εξής:

«Το Βατερλό που υπέστη ο κ. Τσίπρας στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας τον εξέτρεψε ολοκληρωτικά και αποκάλυψε τις πραγματικές του επιδιώξεις. Αυτό που θεσμικά απέτυχε να κάνει την Παρασκευή, το επιχειρεί σήμερα εκβιαστικά. Επειδή οι κανόνες της Δημοκρατίας δεν τον εξυπηρετούν, ως γνήσιος εκφραστής του τραμπισμού αλά γκρέκα, προχωράει σε κινήσεις αμφισβήτησης και βαριάς υποβάθμισης των θεσμικών πυλώνων της Ελληνικής Δημοκρατίας: της λαϊκής κυριαρχίας, του Κοινοβουλευτισμού και της συνταγματικής τάξης. Ο κατήφορός του είναι εκτός κάθε ορίου και έχει γίνει απόλυτα επικίνδυνος. Επιχειρεί και πάλι, μετά το 2015, να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κεκτημένου και να την καταστήσει τριτοκοσμική χώρα, όπως αυτές που θαυμάζει. Έμπλεος μένους και ολοκληρωτικής νοοτροπίας, ο κ. Τσίπρας δεν αναλογίστηκε ότι όλοι όσοι έβλαψαν τη Δημοκρατία, στη διάρκεια της πολιτικής μας ιστορίας, ξεκίνησαν τα εγχειρήματα εκτροπής με επίθεση στον Κοινοβουλευτισμό και προσπάθεια απονομιμοποίησης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Συνεχιστής τους εμφανίζεται σήμερα ο κ. Τσίπρας.

Είναι, και θα παραμείνει, απελπιστικά μόνος στην κατρακύλα του. Η Κυβέρνηση, έχοντας στο πλευρό της τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, διασφαλίζει και εγγυάται τη δημοκρατική ομαλότητα και τον προσανατολισμό της Ελλάδας».

ΠΑΣΟΚ: Οι γκεμπελικές πρακτικές είναι πάντα στην εργαλειοθήκη των στελεχών και των επικοινωνιακών βραχιόνων της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Για «γκεμπελικές πρακτικές» κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την ανακοίνωση ότι θα απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή. «Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που πριν από τέσσερις ημέρες έσπευσε να δώσει με την πρόταση μομφής “πολιτικό σωσίβιο” στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σήμερα δήλωσε ότι θα απέχει από το Κοινοβούλιο αποδεικνύοντας και πάλι την ανεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι γκεμπελικές πρακτικές “λέγε, λέγε, κάτι θα μείνει” είναι πάντα στην εργαλειοθήκη των στελεχών και των επικοινωνιακών βραχιόνων της αξιωματικής αντιπολίτευσης», τονίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι ψευδείς αναφορές στο άρθρο του Κώστα Βαξεβάνη, που υιοθέτησε ο βουλευτής Παύλος Πολάκης, ότι τάχα οι Σοσιαλιστές δεν αναδεικνύουν το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων στο Ευρωκοινοβούλιο, διαψεύστηκαν με στοιχεία από την Εκπρόσωπο Τύπου της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Οι αθλιότητες της Εκπροσώπου Τύπου περί «εκβιαζόμενου» Νίκου Ανδρουλάκη, θύμισαν τις σταλινικές πρακτικές τους και κατόπιν εορτής προσπαθούν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και προσωπικά ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέδειξαν το σκάνδαλο των υποκλοπών στη Δικαιοσύνη, στην ελληνική Βουλή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν δέχονται μαθήματα από κανέναν. Ο κ. Ανδρουλάκης σημειωτέον είναι το μοναδικό πολιτικό πρόσωπο, που πιστοποίησε πέραν πάσης αμφιβολίας την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του με το λογισμικό Predator. Αν δεν είχε συμβεί αυτό, θα πηγαίναμε σε εκλογές με τον λαό στο σκοτάδι».

Από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημειώνουν ότι «η μόνη προσφορά του  Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση είναι να παρέχει μονίμως άλλοθι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμφανίστηκαν οι εταιρείες, που σχετίζονται με το κακόβουλο λογισμικό, και μεγαλούργησαν επί Νέας Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να αγωνίζεται εντός και εκτός Βουλής απέναντι στην θεσμική εκτροπή, που φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Πρωθυπουργού. Εμείς δεν θα καταθέσουμε τα κοινοβουλευτικά μας όπλα, ας το γνωρίζει η Κυβέρνηση».

ΚΚΕ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει τα μισά νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σε σχετική ανακοίνωση, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «τέσσερα χρόνια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συνέπρατταν σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα σε βάρος του λαού και τώρα προεκλογικά φόρεσαν τη μάσκα του “μονομάχου”, ίσως ενόψει και των Αποκριών. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ εξαγγέλλει την αποχή του από τις ψηφοφορίες στη βουλή λίγο πριν τις εκλογές, την ίδια στιγμή που στην τετραετία έχει ψηφίσει τα μισά νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Όπως υπογραμμίζουν από τον Περισσό, «ιδιαίτερα, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, με μοιρασμένους ρόλους, επιδιώκουν να διαμορφώσουν συνθήκες εκφυλισμού και αποπροσανατολισμού στην πολιτική αντιπαράθεση για να κρύψουν τη συμφωνία τους στα μεγάλα ζητήματα για το λαό. Ακόμη και η αντιπαράθεσή τους περί εκβιαστών και εκβιαζόμενων πολιτικών κομμάτων, στόχο έχει να κρύψει τους εκβιασμούς του καθενός απέναντι στο λαό, προετοιμάζοντας τα αντιλαϊκά κυβερνητικά σενάρια της επόμενης ημέρας».

Καταλήγοντας, το ΚΚΕ τονίζει πως: «Ο λαός να απορρίψει τους εκβιασμούς όλων εκείνων που τον έχουν οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα, να “κάψει” τα αντιλαϊκά σενάρια και να δυναμώσει αποφασιστικά το ΚΚΕ».

Ελληνική Λύση: Η οργανωμένη αποχή εκλεγμένων βουλευτών από το κοινοβούλιο, ισοδυναμεί με καταστρατήγηση του Συντάγματος

Σε σχετική ανακοίνωση, η Ελληνική Λύση σημειώνει ότι «ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επί 4 έτη συμμετέχουν στις ψηφοφορίες και από κοινού, έχουν ψηφίσει τα περισσότερα αντιλαϊκά νομοσχέδια όπως αυτά υπέρ ολιγαρχών, περικοπών μισθών και συντάξεων, ΕΝΦΙΑ, υπερφορολόγησης, χρηματιστηρίου ενέργειας, απολιγνιτοποίησης, κατασχέσεων της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων από funds κλπ.»

Από την Ελληνική Λύση, υπενθυμίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ «ότι:

1) Έχει ψηφίσει σχεδόν τα μισά νομοσχέδια της Ν.Δ., όπως άλλωστε έπραττε και η ΝΔ ως αντιπολίτευση.

2) Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, σπανίως εμφανιζόταν στο ελληνικό κοινοβούλιο».

Όπως υπογραμμίζουν σε σχετική ανακοίνωση, «η οργανωμένη αποχή εκλεγμένων βουλευτών από το κοινοβούλιο, ισοδυναμεί με καταστρατήγηση του Συντάγματος, της λαϊκής ετυμηγορίας, είναι άκρως υποκριτική και ουσιαστικά παρέχει, μετά και την πρόταση μομφής, ιδιότυπη ασυλία και στήριξη στην κυβέρνηση. Οι μάχες ενάντια στην κυβερνητική ασυδοσία, τα εθνικά επιζήμια και αντιλαϊκά μέτρα δίδονται εντός του κοινοβουλίου. Οτιδήποτε άλλο συνιστά επικίνδυνο παιχνίδι με τους θεσμούς και την ίδια τη δημοκρατία».

Καταλήγοντας, σημειώνουν ότι «η Ελληνική Λύση από την πρώτη στιγμή έχει τιμήσει την ψήφο του ελληνικού λαού, πολιτευόμενη με προτάσεις υπέρ των Ελλήνων και όχι των ολιγαρχών. Αυτό θα συνεχίσει να πράττει, εντός του κοινοβουλίου, σεβόμενη την λαϊκή ετυμηγορία και το Σύνταγμα».

Γιάνης Βαρουφάκης: Το Ζάππειο τελικά εμπνέει ρεσιτάλ υποκρισίας από τις Αξιωματικές Αντιπολιτεύσεις

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνει τα εξής:

«3,5 χρόνια υπερψήφιζε όλα τα απίθανα της Μητσοτάκης ΑΕ: εκποίηση Ελληνικού, 600άρι επίδομα καταστολής κλπ. Ξάφνου, πριν διαλυθεί η Βουλή, …απέχει από το Κοινοβουλευτικό Έργο. Το Ζάππειο τελικά εμπνέει ρεσιτάλ υποκρισίας από τις Αξιωματικές Αντιπολιτεύσεις.»

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ