Κόντρα στη Βουλή για την ανάρτηση Σκέρτσου – Τσιάρας: Η Δικαιοσύνη λειτουργεί με όρους και κανόνες ανεξαρτησίας

Κόντρα ξέσπασε στη Βουλή με αφορμή την ανάρτηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με την αγόρευση της εισαγγελέως στη δίκη για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.

Παίρνοντας τον λόγο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, σημείωσε πως «η δικαιοσύνη, το τελευταίο χρονικό διάστημα, λειτουργεί με όρους και κανόνες ανεξαρτησίας». Όπως ανέφερε, «έγινε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ως δήθεν παρέμβαση στη δικαιοσύνη, αυτό που ανήρτησε σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός ο αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου». Συνεχίζοντας, ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε πως «πρέπει να μιλάμε σοβαρά. Επί της ουσίας, είπε κάτι άλλο από αυτό που είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου; Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν θέματα που εγείρουν την κοινή γνώμη, ότι υπάρχουν υποθέσεις που συγκεντρώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον, τις περισσότερες φορές κρύβεται ένας τεράστιος πόνος, πίσω από αυτές τις υποθέσεις. Τις περισσότερες φορές είναι πολύκροτες υποθέσεις οι οποίες έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα την κοινή γνώμη. Πέρα από το ενδιαφέρον για την έκβασή τους, υπάρχει και μια συναισθηματική φόρτιση που αφορά στην κοινή γνώμη. Βεβαίως όλοι πρέπει εκεί να βρούμε τη λεπτή κόκκινη γραμμή, όταν γνωρίζουμε ότι οι δικαστικοί λειτουργοί θα πρέπει να κρατιώνται μακρυά από όποια συναισθηματική φόρτιση, προκειμένου να πάρουν τη σωστή απόφαση. Αυτή είναι η πραγματικότητρα. Όλα είναι κατανοητά. Όλα είναι ανθρώπινα και οι δικαστές είναι άνθρωποι. Και αυτό είναι κατανοητό. Από εκεί και πέρα όμως, πρέπει να καταλάβουμε πως όταν μιλάει κανείς, κυρίως όταν εκφράζει μια δική του, μια προσωπική του άποψη, με ένα τρόπο που δεν έχει να κάνει με κάτι άλλο από το να κρίνει το ύφος άσκησης καθήκοντος ενός δικαστικού λειτουργού, είναι πολύ μακριά από “παρέμβαση στη δικαιοσύνη”».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «αν θέλετε να θυμηθούμε παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, δεν έχουμε παρά να ανατρέξουμε, δύο-τρία χρόνια πίσω, όταν ο πρώην πρωθυπουργός, αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, μιλούσε για αρμούς εξουσίας, μιλούσε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αποφάσεις που να καταρρίπτουν τον διαγωνισμό για τα τηλεοπτικά μέσα. Αυτά είναι παρεμβάσεις στη δικαιοσύνης. Όχι η έκφραση ενός ανθρώπου που ακόμη και αν είναι υφυπουργός, μιλάει για το ύφος με το οποίο λειτούργησε ένας δικαστικός λειτουργός».

Πυρά από την αντιπολίτευση

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης είχε αναρωτηθεί πώς εξακολουθεί να παραμένει στη θέση του ο κ. Σκέρτσος και πρόσθεσε ότι η παρέμβαση του δείχνει την ιδιοκτησιακή αντίληψη της κυβέρνησης. «Μπορούν να λένε στους εισαγγελείς τι να κάνουν, μπορούν να μην πληρώνουν δάνεια, να προσβάλλουν γυναίκες με σποτάκια, να κοροϊδεύουν τους ελεύθερους επαγγελματίες», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Το ερώτημα για τον κ. Σκέρτσο παραμένει», ανέφερε ο Κώστας Ζαχαριάδης και αναρωτήθηκε τι είναι εκείνο που ώθησε τον κ. Σκέρτσο να γράψει κάτι τέτοιο, σε μια τόσο δύσκολη, βάρβαρη και σκοτεινή δολοφονία. «Τα αντανακλαστικά που δεν έχει ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Σκέρτσο, που δεν τα είχε με τα τραγούδια έξω από το Μαξίμου, τα είχε ο κ. Μπακογιάννης που ζήτησε συγγνώμη για τα χθεσινά στην Ομόνοια», είπε ο Κώστας Ζαχαριάδης. Να πάρει θέση ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός, που κάλεσε και τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τον κ. Σκέρτσο, «ο οποίος δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται με τρόπο προκλητικό προς την κοινωνία».

Από την πλευρά της, η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου, είπε ότι ενώ το πανελλήνιο αναμένει την απόδοση δικαιοσύνης σε αυτό το ακατανόητο και αποτρόπαιο έγκλημα που στέρησε τη ζωή από μια νέα κοπέλα, ήρθε το σχόλιο του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, μια παρέμβαση παντελώς λάθος και ακατανόητη, μια ημέρα προτού βγει η απόφαση. Σημείωσε επίσης πως ο κ. Σκέρτσος δεν είναι ένας οποιοσδήποτε πολίτης αλλά έχει συγκεκριμένο ρόλο δίπλα στον πρωθυπουργό.

Σχολιάζοντας την ανάρτηση του κ. Σκέρτσου, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα έκανε λόγο για απαράδεκτη και προκλητική παρέμβαση της κυβέρνησης στη δίκη Τοπαλούδη. «Τη θεωρούμε παρέμβαση της κυβέρνησης και όχι προσωπική παρέμβαση του κ. Σκέρτσου. Παραμένει η κυβέρνηση βαθιά εκτεθειμένη», είπε η βουλευτής και επέμεινε ότι πρόκειται για μια απροκάλυπτη παρέμβαση σε μια δίκη που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, ενώ χαρακτήρισε κενές τις διακηρύξεις της κυβέρνησης περί ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Πυρά και από τον ειδικό αγορητή της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνο Χήτα, ο οποίος μίλησε για ωμή παρέμβαση σε μια πολύ ευαίσθητη υπόθεση και αναρωτήθηκε πώς μπορεί να είναι ανεξάρτητη η Δικαιοσύνη, όταν παρεμβαίνει με τέτοιον τρόπο ένας άνθρωπος του πρωθυπουργού.

«Η εισαγγελέας μίλησε για παιχνίδια των δολοφόνων βιαστών. Κάποιοι δικηγόροι, προφανώς, τους έβαλαν να κάνουν παιχνίδια και να παριστάνουν ότι τσακώνονται μεταξύ τους για να κοροϊδεύουν τον κόσμο. Η έδρα βέβαια, δεν κατάλαβε από αυτά. Δείτε λοιπόν αν πίσω από αυτά τα παιχνίδια κρύβονται δικηγόροι. Εδώ πρέπει να τα λέμε όλα. Μήπως ήταν γι΄αυτό η παρέμβαση του κ. Σκέρτσου; Μήπως υπήρχε κάποιος δικηγόρος τον οποίο ο κ. Σκέρτσος ήθελε να βοηθήσει; Εγώ γνωρίζω, αλλά βρείτε το για να γνωρίζετε και εσείς», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης και πρόσθεσε ότι για τέτοια ειδεχθή εγκλήματα έπρεπε να υπάρχει η θανατική ποινή.

Να μην αφήνει υπονοούμενα για σχέση του κ. Σκέρτσου με δικηγόρο κάποιου εκ των κατηγορουμένων, αλλά να μιλήσει με στοιχεία, αν έχει, κάλεσε τον βουλευτή, στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της διαρκούς επιτροπής Μάξιμος Χαρακόπουλος. «Το πανελλήνιο έχει συγκλονιστεί με την υπόθεση αυτή. Νομίζω ότι στο βαθμό που μπορεί να ανακουφίσει και την οικογένεια και τους οικείους, υπήρξε η απόφαση αυτή, τη σημασία της οποίας, όλοι αντιλαμβανόμαστε. Αφήσατε υπονοούμενο. Πείτε αν έχετε κάτι συγκεκριμένο», είπε στον κ. Μυλωνάκη, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

«Τον κ. Σκέρτσο δεν τον γνωρίζω. Είναι αναμφίβολα έμπιστος συνεργάτης του πρωθυπουργού, κάνει το καθήκον του κοντά στον πρωθυπουργό, αλλά δεν εκφράζει τον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός εκφράζει τον πρωθυπουργό. Όπως δεν εκφράζει το κόμμα της ΝΔ. Άνθρωπος είναι και αυτός, μπορεί να παρασύρθηκε. Όλοι έχουμε γράψει, κατά καιρούς, διάφορα. Έχουμε γράψει και ανοησίες και υπερβολές-κι εγώ πρώτος από όλους- και έχουμε ζητήσει συγνώμη», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος. Είπε ακόμη, ότι το σχόλιο του κ. Σκέρτσου δεν συνιστά παρέμβαση στη δικαιοσύνη, γιατί παρέμβαση συνιστά «αν ο κ. Τσιάρας πήγαινε κρυφά στον Άρειο Πάγο να ζητήσει ενημέρωση για μια υπόθεση, για μια έρευνα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ