Κόντρα Παφίλη – Σακοράφα: Οι “Δήμητρες” και η συγκυβέρνηση

Οι “Δήμητρες” και το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης προκάλεσαν κόντρα στον αέρα της εκπομπής “Πρόσωπο με Πρόσωπο“. Θανάσης Παφίλης και Σοφία Σακοράφα διασταύρωσαν τα “ξίφη” τους.

Αρχικά, η επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, αναφερόμενη στην προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, είπε: «Η λέξη και μόνο προοδευτική διακυβέρνηση λέει πάρα πολλά. Από την άλλη η στάση του ΜέΡΑ25 με επικεφαλής τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και όλοι εμείς οι βουλευτές για να έρθουμε σε μία συζήτηση προγραμματικών θέσεων πριν από τις εκλογές, ούτως ώστε να συμφωνήσουμε στα ελάχιστα, τα οποία είναι υλοποιήσιμα, θα έπρεπε αυτές οι συζητήσεις για να είμαστε και σοβαροί να γίνουν πριν από τις εκλογές», ανέφερε αρχικά.

Και συνέχισε, λέγοντας ότι «δυστυχώς όμως και ο κ. Τσίπρας, αλλά και ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός πως είναι υπέρμαχοι της απλή αναλογικής. Θεωρούμε πως δεν είμαστε ένα κόμμα το οποίο θα μπορούμε να επιβάλουμε τις προτάσεις που έχουμε κάνει, για να μπορέσουμε να λύσουμε κάποια από τα πολύ σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας, θα μπορούσαμε στα ελάχιστα, τα οποία είναι εφικτά, είναι εφαρμόσιμα σε αυτό το σύστημα, θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε πριν από τις εκλογές, ωστόσο ουδεμία συζήτηση έχει γίνει. Άρα για εμάς οποιαδήποτε συζήτηση μετά τις εκλογές είναι μια συζήτηση η οποία θα γίνει για να μοιράσουμε θέσεις. Εμάς αυτό το θέμα δεν μας αφορά καθόλου», κατέληξε η κ. Σακοράφα.

Όσον αφορά στο σχέδιο «Δήμητρα», είπε: «Βρισκόμουν στο γραφείο του κ. Τσίπρα όταν η κυρία Μέρκελ του είχε πει να αποπέμψει τον Γιάνη Βαρουφάκη. Αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο το έχω ζήσει εγώ και δεν μπορεί να μου το αμφισβητήσει κανείς. Από την άλλη πλευρά, το πρόγραμμα “Δήμητρα”, για το οποίο τόσα πολλά ακούστηκαν, ο κ. Τσίπρας το γνώριζε πάρα πολύ καλά, το είχε αναλύσει ο κ. Βαρουφάκης. Μάλιστα, είχε κατατεθεί και πρόταση νόμου στη Βουλή από το 2019. Όταν ο κ. Τσίπρας αποδέχεται αυτό το πρόγραμμα, για μένα, ή ο κ. Τσίπρας δεν καταλάβαινε τι ακριβώς του έλεγε ο κ. Βαρουφάκης, αλλά είχε δίπλα του τον μετρ των οικονομικών, τον κ. Δραγασάκη και από την άλλη δεν τόλμησε να κάνει κάτι το οποίο το πίστευε και δεν του επέτρεψαν κάποιοι άλλοι να κάνει. Ας μην κατηγορούμε το σχέδιο «Δήμητρα» που ο κ. Τσίπρας το έχει χλευάσει, ξέρει πάρα πολύ καλά τι είναι το σύστημα “Δήμητρα” το γνωρίζει πάρα πολύ καλά».

Από την πλευρά του ο κ. Θανάσης Παφίλης, όσον αφορά στο σχέδιο «Δήμητρα», αναφερόμενος στην κυρία Σακοράφα, είπε: «Σε αυτό που λέει η κυρία Σακοράφα για το νόμισμα, αυτό συζητάει σήμερα όλη η ευρωπαϊκή ένωση. Για ηλεκτρονικό νόμισμα. Γιατί συμφέρει τις τράπεζες. Είπε ο Βαρουφάκης ότι το 70% του μνημονίου ήταν καλό; Το είπε! Είπε ότι θα πούλαγα τον ΟΣΕ για ένα ευρώ; Το είπε! Κυρία Σακοράφα μην πάτε σε… άλλα τώρα. Γνωριζόμαστε καλά», είπε ο επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ κ. Θανάσης Παφίλης.

Η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΜέΡΑ25, απαντώντας στον κ. Παφίλη, είπε: «Αυτό το σύστημα, αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή, είναι, να βγάζει το μακρύ χέρι της τράπεζας από τις συναλλαγές που κάνουμε από οπουδήποτε. Ακόμα και να πάρω έναν καφέ. Αντί να πληρώνουμε το ευρουλάκι μας για να το πάρουν οι τράπεζες, το παίρνουν κάποιοι άλλοι».

Ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, είπε: «Εμείς έχουμε μια θέση αρχής και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Θέλουμε να υπάρχει μια ευρύτερη συμαχία των προοδευτικών δυνάμεων. Τι λέμε για την Ελλάδα; Λέμε περίπου αυτό που λέει και το ΠΑΣΟΚ. Ότι θέλουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Ο κ. Ανδρουλάκης είχε πει στο παρελθόν -δεν το έχει επαναλάβει, αλλά δεν το έχει ανακαλέσει κιόλας- ότι θέλει να συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ σε μία σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Κι εμείς μόνο με την προϋπόθεση ότι θα είμαστε πρώτο κόμμα μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση προοδευτική με το ΠΑΣΟΚ. Μόνο έτσι βγαίνουν τα κουκιά. Δεν βγαίνουν αν είναι όλοι μαζί», είπε αρχικά.

Και συνέχισε απαντώντας στο ερώτημα: «Αν είναι δεύτεροι με μια μικρή διαφορά, παρέα με το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 συν την ανοχή του ΚΚΕ, δεν θα μπορούσε να υπάρξει κυβέρνηση»;

«Να είμαστε ρεαλιστές. Πράγματι, το πιθανό σενάριο κυβερνησιμότητας περιλαμβάνει εμάς και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό, ως πραγματικό όρο έχει να ‘μαστε εμείς πρώτη δύναμη. Και πάλι, είναι αναγκαία συνθήκη, αλλά όχι ικανή. Μπορεί πάλι να μην βγαίνουν οι αριθμοί».

Ο υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Γιώργος Πεταλωτής αναφερόμενος στην συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, δήλωσε: «Εμείς το έχουμε πει, μέσω του προέδρου μας του κ. Ανδρουλάκη ότι είμαστε υπέρ των συναινέσεων και των συγκλίσεων και μάλιστα πρωτού βρεθούμε στο συγκεκριμένο πολιτικό πεδίο. Εμείς βάζουμε ως πρώτη προϋπόθεση ένα διψήφιο ποσοστό, για να μπορούμε να διαπραγματευτούμε τις θέσεις μας. Βάζουμε προϋπόθεση σε συγκεκριμένα μέτρα κυβερνητικά για την φτώχεια, για την υγεία, για την παιδεία, για το κόστος ζωής. Το να στηρίξουμε μια κυβέρνηση για να έχουμε τον κ. Μητσοτάκη ή τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό, από μόνο του δεν θα το κάνουμε».

Από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης, κ. Μανώλης Φράγκος, δήλωσε: «Η Ελληνική Λύση δεν θα μπορούσε ποτέ να συνεργαστεί με τα κόμματα είτε που έφεραν τη συμφωνία των Πρεσπών για παράδειγμα είτε που την εφάρμοσαν. Εμείς θεωρούμε ότι τα τρία κόμματα, η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στα θέματα μείζονος σημασίας και δημιουργείται μια τεχνητή διαφωνία».

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, είπε: «Καλό είναι να μην κάνουμε προβλέψεις γιατί η κάλπη είναι ένα άγνωστο πράγμα που όταν ανοίξει μπορεί να ανοίξει και ασκός του Αιόλου. Ο κ. Κατρούγκαλος προηγουμένως αναφέρθηκε στη ρεαλιστική πρόταση για την διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και το προοδευτικό τόξο. Ποιά είναι στην πραγματικότητα αυτή η ρεαλιστική πρόταση, όταν το μεν ΜέΡΑ25 αρνείται τη συνεργασία, το δε ΠΑΣΟΚ αρνείται τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα στην πρωθυπουργία, το δε ΚΚΕ δεν θέλει καμία απολύτως, ούτε ανοχής, έμμεση συμφωνία στην κυβέρνηση, άρα στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία ρεαλιστική πρόταση».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ