Οικονόμου – Τσακαλώτος: Κόντρα για τα μέτρα που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Σκληρή κριτική στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργό άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος σε μια ανάρτησή του στο Facebook τη Δευτέρα έκανε λόγο για απατεωνιά.

“Έχω πει, και το πιστεύω, ότι πρέπει να είμαστε φειδωλοί στους χαρακτηρισμούς. Αλλά:
Όταν κάποιος ανακοινώνει 3.4 δις μέτρα και τα μισά περιλαμβάνονται στο ήδη ψηφισμένο μεσοπρόθεσμο, το λες και απατεωνιά.
Όταν κάποιος λέει ότι μοιράζει δίκαια τον πλούτο, και κάνει τεράστια δώρα σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία 800.000 και δεν δίνει τίποτα σε όσους έχουν μέχρι 150.000, το λες και απατεωνιά.
Όταν κάποιος λέει ότι οι νέοι και οι νέες είναι προτεραιότητα και τους δίνει το 0.5% των μέτρων (100 ευρώ τον μήνα, για 6 μήνες, σε ελάχιστους), το λες και απατεωνιά.
Όταν κάποιος κοροϊδεύει έτσι ανερυθρίαστα τους νέους και τις νέες και τους δίνει 50 gigabytes, μην παραξενευτεί αν τα χρησιμοποιήσουν για να του απαντήσουν κάπως… αθυρόστομα” έγραψε ο κ. Τσακαλώτος.

Το σχόλιο Οικονόμου για τον Τσακαλώτο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε σήμερα για την ανάρτηση του κ. Τσακαλώτου και συγκεκριμένα για όσα γράφει σχετικά με τις γονικές παροχές.

“Να δούμε τι λέει το μέτρο. Το μέτρο λέει ότι μηδενίζεται ο φόρος γονικής παροχής, είτε για ακίνητα, είτε για μετρητά, είτε για μετοχές έως τις 800.000. Σήμερα, αυτό ήταν μηδενικό μέχρι τις 150.000 ευρώ και από εκεί και πέρα, υπήρχε μια κλιμάκωση από τις 150.000 μέχρι και πάνω από τις 800.000 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό το πώς αντιλαμβάνεται ο κ. Τσακαλώτος, ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ, τη μεσαία τάξη.  Δεν σχολιάζω το τέχνασμα ότι πάνε στο ανώτατο όριο” είπε ο κ. Οικονόμου.

“Η πραγματικότητα είναι σήμερα ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, πολύ μεγάλο ποσοστό, έχει περιουσίες από 150.000 ευρώ και πάνω. Είτε στη διάθεση ακινήτων, είτε στη διάθεση μετρητών, είτε στη διάθεση μετοχών, στα εγγόνια ή στα παιδιά του, αντιμετώπιζε ένα σοβαρό εμπόδιο να δώσει  εξαιτίας της φορολόγησης που υπήρχε.

Αυτό, λοιπόν, είναι ένα μέτρο, το οποίο ακουμπά και ενδιαφέρει πάρα πολλούς Έλληνες. Το αντιλαμβάνεται αυτό κανείς, με μια περιουσία που μπορεί να έχει στην Αθήνα ή στις πόλεις καταγωγής του ή οπουδήποτε αλλού και που θα έπρεπε να ξαναπληρώσει για να τη δώσει στα παιδιά του.

Επρόκειτο περί μιας παράνοιας, την οποία νομίζω ότι οποιοσδήποτε καλόπιστος αντιλαμβάνεται. Εδώ το πρόβλημα, είναι καθαρά πρόβλημα ειλικρίνειας -δεν βάζω την παράμετρο της υποκρισίας- και θεώρησης του τι σημαίνει μεσαία τάξη. Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα καλύπτεται απόλυτα, στη μεγάλη της πλειοψηφία, από αυτό το μέτρο, από αυτή την εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, την απήχηση της οποίας νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι σώφρον να στεκόμαστε στο ανώτατο όριο. Οφείλουμε να δούμε τους ανθρώπους που κινούνται από τις 150.000 ευρώ που ήταν το αφορολόγητο μέχρι σήμερα, μέχρι τις 800.000 ευρώ που επεκτείνεται. Εκεί υπάρχουν πάρα-πάρα πολλές ελληνικές οικογένειες” τόνισε ο κ. Οικονόμου.

 

Τσακαλώτος

Η απάντηση που έδωσε ο Τσακαλώτος

“Αν θέλετε επιβεβαίωση ότι κυβερνούμαστε από μια ελίτ που ζει σε άλλο κόσμο διαβάστε το παρακάτω:

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου μας λέει ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει μεσαία τάξη» γιατί «είναι χαρακτηριστικό του πως αντιλαμβάνεται ο κ. Τσακαλώτος και ο ΣΥΡΙΖΑ τη μεσαία τάξη. Η πραγματικότητα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει περιουσία 150.000 ευρώ και πάνω»

Για να δούμε ποιος δεν τα πάει καλά με την αριθμητική, πόσο μάλλον με την πραγματικότητα:

Με βάση τα στοιχεία που διαθέτουμε, αλλά και άρθρο της Καθημερινής (δεν την λες και φιλοΣΥΡΙΖΑ) στις 26/5/2019, από 0 μέχρι 150.000 έχει το 87% των φορολογουμένων που κάνουν δήλωση Ε9. Το 87%. 5.130.000 φορολογούμενοι.

Υπάρχουν δε και 530.000 φορολογούμενοι χωρίς ακίνητη περιουσία. Ανεβάζοντας τον προηγούμενο αριθμό σε 5.660.000 φορολογούμενους.

Ακίνητη περιουσία  πάνω από 150.000 έχει μόλις το 13%. Δηλαδή 750.000 φορολογούμενοι.(Και μάλιστα πάνω από το 1/3 εξ αυτών δεν ξεπερνά τις 200.000)” απάντησε ο κ. Τσακαλώτος με δήλωσή του.

“Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών για την ΝΔ είναι το πλουσιότερο 13%. Αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.Ζούνε σε άλλα σπίτια, πάνε σε άλλα σχολεία και πανεπιστήμια, κυκλοφορούν σε άλλες περιοχές και το χειμώνα και το καλοκαίρι, ζούνε σε μια δική τους φούσκα μακριά από την κοινωνική πλειοψηφία.

Δεν είναι ότι είναι μια ελίτ που αδιαφορεί για όλους τους άλλους. Είναι μια ελίτ που δεν έχει ιδέα για όλους τους άλλους.

Τους εύχομαι λοιπόν στις εκλογές να τους ψηφίσει η «συντριπτική πλειοψηφία» του 13% που εκπροσωπούν.

Και εμάς ας μας ψηφίσει η «συντριπτική μειοψηφία» του 87% που εκπροσωπούμε” προσθέτει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, επισυνάπτοντας μια φωτογραφία από την Καθημερινή στην οποία, όπως επισημαίνει, “βλέπετε και ποιους είχαμε ενισχύσει εμείς όταν μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ το 2019”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ