Κοντοζαμάνης: Εάν χρειαστεί, το νοσοκομείο Χαλκίδας θα βοηθήσει την Αττική – Τι είπε για τα εμβόλια από Ρωσία και Κίνα

Ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταφερθούν ασθενείς από την Αθήνα στη Χαλκίδα και «όπου αλλού χρειαστεί», όπως είπε, άφησε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης έπειτα από σχετική ερώτηση του βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευάγγελου Αποστόλου με θέμα «Το Νοσοκομείο Χαλκίδας αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα στελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό». «Στις έκτακτες συνθήκες, το ΕΣΥ λειτουργεί ενιαία, με όλα τα νοσοκομεία ως ένα», είπε ακόμη ο κ. Κοντοζαμάνης υπενθυμίζοντας ότι προ μηνών, στη έξαρση της Βόρειας Ελλάδας, είχαν μεταφερθεί στην εντατική της Χαλκίδας ασθενείς από τη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι σήμερα Παρασκευή, το νοσοκομείο Χαλκίδας είχε 18 κενές κλίνες στην κλινική covid, και ότι πράγματι, ζητήθηκε από το νοσοκομείο να αυξήσει τις σχετικές κλίνες νοσηλείας, «έτσι ώστε, εάν χρειαστεί, το νοσοκομείο αυτό, που βρίσκεται πολύ κοντά στη Αθήνα, να βοηθήσει την Αττική που δέχεται μεγάλη πίεση».

«Είμαστε υποχρεωμένοι να σχεδιάσουμε έχοντας στο νου μας το πιο ακραίο σενάριο και να είμαστε προετοιμασμένοι γι΄αυτό», είπε ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, με τον κ. Αποστόλου να χαρακτηρίζει «βόμβα» την απόφαση για «αιφνίδια αύξηση» των κλινών covid στο ΓΝ Χαλκίδας. «Λέτε σε χειρουργημένους ασθενείς να φύγουν για Αθήνα, όταν οι κάτοικοι της ορεινής Ευβοίας κάνουν 2,5 ώρες να φτάσουν στην Χαλκίδα», είπε ακόμη ο κ. Αποστόλου και σημείωσε ότι είχε προταθεί στην κυβέρνηση να αξιοποιήσει το παλαιό νοσοκομείο της Χαλκίδας για τη μετατροπή του 3ου ορόφου του σε κλινική covid «αλλά δεν μας ακούσατε» και χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν το ρωσικό και κινέζικο εμβόλιο, όπου παρουσιάστηκε αρνητικός διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα υπάρχει επάρκεια εμβολίων στην Ελλάδα.

Ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου ανέφερε συγκεκριμένα: «Μέχρι τις 10 Μαρτίου στο πλαίσιο του προγράμματος εμβολιασμού έχουν εμβολιαστεί 1.221.000 συμπολίτες μας και οι ομάδες προτεραιότητας για εμβολιασμό περιγράφονται με σαφήνεια στο σχέδιο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει κατ’ ελάχιστο επτά εκατομμύρια δόσεις για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και περισσότερες από 10 εκατομμύρια δόσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Άρα υπάρχει επάρκεια σε εμβόλια και δε χρειάζεται να προσφύγουμε στο ρωσικό και το κινεζικό».

Για να προσθέσει για το ίδιο ζήτημα: «Και δεν προσφεύγουμε σε αυτά και για έναν ακόμη λόγο. Δεν είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ