Κωνσταντίνος Φίλης: Τι σηματοδοτούν οι σημερινές εξελίξεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Βρισκόμαστε σε μια καμπή στον πόλεμο στην Ουκρανία» τόνισε ο αναλυτής διεθνών θεμάτων, καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης ενώ αναφερόμενος στην φιέστα του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πως πρόκειται για την μεγαλύτερη προσάρτηση εδαφών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο κ. Φίλης τόνισε πως «αυτά που συνέβησαν με τα δημοψηφίσματα και την προσάρτηση είναι καμπή στον πόλεμο στην Ουκρανία, διότι δημιουργούνται νέα δεδομένα. Ακρωτηριάζεται εδαφικά η Ουκρανία κατά ένα ποσοστό πάνω του 15% και βέβαια απομακρύνεται η όποια προοπτική οριστικής διευθέτησης».

Και συνέχισε: «Την κίνησή του αυτή ο Πούτιν την κάνει  από θέση αδυναμίας και θα σας έλεγα ολοένα περισσότερης απομόνωσης, γιατί ούτε η Κίνα ούτε η Ινδία ούτε η Τουρκία ούτε η επόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζιόρτζια Μελόνι, μπορούν να βρουν δίκιο και να στηρίξουν στοιχειωδώς μία τέτοια πράξη. Όμως ο ίδιος την παρουσιάζει ως νίκη. Και όντως πρόκειται για την μεγαλύτερη προσάρτηση εδαφών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό του δίνει την δυνατότητα να ισχυρίζεται ότι έχει υλοποιήσει τους στόχους τους και πετάει το μπαλάκι στο γήπεδο του Κιέβου και των Δυτικών που θα πρέπει να αποφασίσουν πως θα κινηθούν και εάν θα ρισκάρουν μία εκτός ορίων αντίδραση από πλευράς Μόσχας, με την οποία έχει ήδη απειλήσει ο Πούτιν».

Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1 δήλωσε: «Ο Ζελένσκι βρισκόμενος σε δύσκολη θέση βάζει δύσκολα στον ΝΑΤΟ διότι επαναφέρει το ζήτημα ένταξης της Ουκρανίας, το οποίο είχε κλείσει, ανακουφίζοντας αρκετά από τα κράτη-μέλη. Τώρα όμως υπάρχουν νέα δεδομένα, έχουμε περάσει στην επόμενη και πιο επικίνδυνη φάση της σύγκρουσης, τόσο γιατί το Κίεβο και οι Δυτικοί θα θελήσουν να ανακαταλάβει η Ουκρανία μέρος των χαμένων εδαφών όσο και γιατί η έκβαση του πολέμου θα επηρεάσει την πολιτική επιβίωση όλων των ηγετών που εμπλέκονται».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ