«Κόκκινα» δάνεια: Αντιπαράθεση στην Βουλή: Για νέο κύμα πλειστηριασμών προειδοποιεί η αντιπολίτευση – «Λαϊκισμός» απάντα ο Χατζηδάκης

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται στη Βουλή η συζήτηση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια. Ομοβροντία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για πυροδότηση κύματος πλειστηριασμών, ενώ για «τυφλό κομματικό πάθος» και λαϊκισμό έκανε λόγο ο Κωστής Χατζηδάκης.

Σημειώνεται πως με το νομοσχέδιο:

  • Καθίσταται υποχρεωτική η παροχή από τους servicers αναλυτικής ενημέρωσης προς τους οφειλέτες, για το ύψος της οφειλής, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης.
  • Επέρχονται βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό καθώς οι πιστωτές υποχρεωτικά θα πρέπει να αποδεκτούν την πρόταση και ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να την απορρίψει
  • Το επιτόκιο είναι σταθερό 3% για 3 έτη
  • Επεκτείνονται οι συναλλαγές μέσω IRIS σε ελεύθερους επαγγελματίες

Η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί τη Δευτέρα.

Κωστής Χατζηδάκης: Η αντιπολίτευση βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ και θα ψηφιστεί στη βουλή σήμερα φέρνει μόνο βελτιώσεις και διευκολύνσεις για τους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια και κυρίως για τους ευάλωτους.

Αυτό δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, απορρίπτοντας κατηγορηματικά όλες τις αιτιάσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης -δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν- ότι είναι ένα νομοσχέδιο που σε καμία περίπτωση δεν προστατεύει τους ευάλωτους δανειολήπτες αλλά μόνο τις τράπεζες.

Ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε την Αντιπολίτευση ότι βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και επιδίδεται σε ακραίας μορφής «βέρτιγκο», ενώ ιδιαίτερα σκληρή κριτική άσκησε κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας του κατ΄εξακολούθηση γκάφες και άρνηση της πραγματικότητας, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας λαϊκισμό τις προτάσεις που κατέθεσε.

Απαντώντας στη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ιδιωτικό χρέος ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Στις ανακεφαλαιοποιήσεις που γίνανε την περασμένη 10ετία το δημόσιο κατέβαλε συνολικά 30,9 δις ευρώ και έχει εισπράξει 25,2 δις ευρώ από μείωση του δημόσιου χρέους, λόγω κουρέματος των ομολόγων, 3,8 δις από τα λεγόμενα «COCO» και 1,067 από την αποεπένδυση, μέχρι στιγμής. Tα δικά μου μαθηματικά λένε ότι το σύνολο 33,4 δις ευρώ κέρδος είναι μεγαλύτερο από το 30,9 δις. Με τις παρεμβάσεις του κράτους και των κυβερνήσεων σώθηκαν όχι μόνο οι τράπεζες, αλλά και οι καταθέτες γιατί έμεναν όρθιες οι τράπεζες.

Να υπενθυμίσω ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά, τον Ιούνιο του 2014, η αξία των μετοχών των τραπεζών ήταν 20 δις. Επί Βαρουφάκη -Τσίπρα έφτασε στα 675 εκ ευρώ. Και ενώ παραλάβαμε τις τράπεζες με αξία 19 δις ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ, το καλοκαίρι του 2019, σήμερα είναι 37 δις, διπλάσια δηλαδή η αξία τους».

Απευθυνόμενος στον τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παπά, ο κ. Χατζηδάκης απέρριψε τους ισχυρισμούς του ότι το δημόσιο χρέος έχει εκτοξευτεί στα ύψη επί κυβέρνησης ΝΔ τονίζοντας ότι τα στοιχεία που επικαλείται πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα.

«Στο ΣΥΡΙΖΑ, βλέπετε το δέντρο και χάνετε το δάσος. Έχετε ελλιπή ενημέρωση. Το 2019, το ιδιωτικό χρέος ήταν 238,2 δις ευρώ. Το 2023, από τα 238,2 δις ευρώ πέσαμε στα 236 δις ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι «σέρβισερς» έχουν 71,1 δις ιδιωτικό χρέος που διαχειρίζονται και οι τράπεζες 13,1 δις. Οι «σέρβισερς» από τα 71,1 δις ευρώ έχουν ρυθμίσει ήδη τα 35 δις ευρώ.

Για εσάς, όταν δεν σας βολεύει η πραγματικότητα τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και συνέχισε:

«Κάνετε γκάφες κατ’ εξακολούθηση. Στον εξωδικαστικό μηχανισμό οι διμερείς συμφωνίες που ρυθμίζονται είναι πολύ περισσότερες. Ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν κολλημένος και ήταν μερικά, λίγα εκατομμύρια, τώρα- είναι χαμηλά μεν- αλλά έχει πάει 1,3 δις και για αυτό φέρνουμε όλες αυτές τις ρυθμίσεις για να τον επιταχύνουμε.

Το ιδιωτικό χρέος της Ελλάδος, παρότι βιώσαμε την καταιγίδα την τελευταία 10ετία, παραμένει κάτω από το μέσο όρο των Ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης, η εξυπηρέτηση του ελληνικού ιδιωτικού χρέους, παραμένει φυσικά – και για αυτό είμαστε εδώ- κρίσιμο ζήτημα. Ωστόσο, από το 2019 το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος, ως ποσοστό του συνολικού ιδιωτικού χρέους, παρουσίασε σημαντική μείωση και έπεσε από το 68,3 % στο 61%. Αν δεν σας αρκεί αυτό το βατερλώ, το οποίο υφίσταστε με τις τοποθετήσεις σας, θα υπενθυμίσω στο ΣΥΡΙΖΑ, που θα ερχόταν και θα τα διόρθωνε όλα με ένα νόμο και ένα άρθρο, το, «αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες» το οποίο μας κόστισε 5,5 δις ευρώ. Ξέρω ότι σας ενοχλεί, αλλά όταν έρχεστε και επιτίθεστε με αυτή την τοξικότητα να ξέρετε ότι θα παίρνετε και απαντήσεις».

«Επειδή υπεραμύνεστε του «νόμου Σταθάκη», να σας υπενθυμίσω ότι περιόρισε την κάλυψη στο 58%, που είχε ο νόμος Κατσέλη, στη συνέχεια ακολούθησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που θεσμοθετήσατε και στη συνέχεια κάνατε το 2018-2019 δεκάδες πλειστηριασμούς, εσείς οι ευαίσθητοι», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Απαντώντας στη κριτική του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Χατζηδάκης, αφού διευκρίνισε ότι κάποιες από τις προτάσεις του θα τις υιοθετήσει και θα τις εντάξει στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που θα καταθέσει, επέκρινε έντονα την ομιλία του αρχηγού του Νίκου Ανδρουλάκη λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν μπορώ να μην σημειώσω ότι υπήρχε στη τοποθέτηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, έντονη δόση λαïκισμού, με αποκορύφωμα αυτό, ότι η πρόταση σας είναι όποιος είναι κόκκινος δανειολήπτης να αγοράζει αμέσως το δάνειο του, χωρίς να γίνεται όλη αυτή η διαδικασία για την οποία συζητάμε σήμερα. Αν αυτό συμβεί, θα έχουν λόγο όλοι οι δανειολήπτες να γίνονται κόκκινοι για να αγοράζουν μισοτιμής το δάνειο τους. Είναι αυτή υπεύθυνη πρόταση; Και είναι αυτή υπεύθυνη αντιπολίτευση;»

Απαντώντας ο κ. Χατζηδάκης στις προτάσεις των κομμάτων για ειδική ρύθμιση δανειοληπτών με ελβετικό φράγκο, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει νομοθέτηση επί του θέματος σε καμιά άλλη χώρα της ευρωπαΐκής ένωσης».

Φάμελλος: Η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των services

Το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια στην πραγματικότητα δεν κάνει ούτε αυτό που η ευρωπαϊκή οδηγία δίνει κατευθύνσεις για να κάνει, είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στη Βουλή, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας αλλά των servicers και πως γι’ αυτό πηγαίνει πιο πίσω κι ακόμα από προβλέψεις της Οδηγίας.

«Η κυβέρνηση υποβιβάζει τα συμφέροντα της κοινωνίας, πάει πίσω ακόμα και από μια Οδηγία, αφήνει ξεκρέμαστους δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες», είπε, αναφερόμενος στα άρθρα 7, 38, 40, 89, 107, αλλά και το 66.

Μίλησε για «καταστροφική πολιτική» της κυβέρνησης, στην οποία «πρωτεργάτης είναι ο κ. Χατζηδάκης με τις πλάτες του κ. Μητσοτάκη και εντολές ενός συστήματος servicers και διάφορων άλλων συστημάτων». Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επέκρινε την κυβέρνηση ότι η διαβούλευση που έκανε ήταν προσχηματική, ότι οι διαδικασίες που ακολούθησε για το νομοσχέδιο παραβιάζει κάθε κοινοβουλευτική δεοντολογία και ότι προσβάλλει τη Βουλή και την κοινωνία. «Το νομοσχέδιο που συζητάμε λέτε ότι είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση ενώ είναι μια απελπιστικά μέτρα ρύθμιση», σχολίασε.

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, όμως με προστασία της κύριας κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης και να είναι σταθερό το τραπεζικό σύστημα και να τροφοδοτείται η ανάπτυξη. «Επιτυγχάνει κάτι τέτοιο το νομοσχέδιο; Όχι, αλλά αντίθετα δεν επιτυγχάνει την προστασία της α’ κατοικίας και τη βιωσιμότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων», είπε.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση «επιλέγει να μην αξιοποιήσει» δύο σημαντικές προβλέψεις της Οδηγίας για την προστασία της α’ κατοικίας και τη ρύθμιση δανείων σε ξένο νόμισμα, ενώ αγνοεί και την Επιστημονική Υπηρεσία Βουλής. Υποστήριξε ότι κανονικά η συζήτηση θα έπρεπε να σταματήσει τώρα στην Ολομέλεια αφού δεν λαμβάνονται υπόψη τα παραπάνω. «Τι συζητάμε, για μη εφαρμογή της Οδηγίας;», είπε.

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι αναγνωρίζεται ότι υπάρχουν καταχρηστικές συμπεριφορές στους servicers -και ότι η ευθύνη γι’ αυτό το γεγονός είναι του κ. Σταϊκούρα- και πως όμως ενώ επιβάλλονται οικονομικές ποινές στους servicers δεν λαμβάνονται μέτρα αποκατάστασης της ζημίας που έχουν υποστεί οι δανειολήπτες. Υπάρχουν περιουσίες που έχουν βγει σε πλειστηριασμό.

«Το μεγάλο όμως ερώτημα είναι: Η κυβέρνηση έχει ευθύνη για όσα συμβαίνουν;» είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς όπως σημείωσε τα 4 χρόνια που κυβερνούσε «δεν εφαρμόστηκαν τα εργαλεία που διαφημίστηκαν, πολλαπλασιάζονται οι αναγγελίες διενέργειας πλειστηριασμών, δεν μειώνεται το ιδιωτικό χρέος σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, το δημόσιο είναι επιβαρυμένο με τις εγγυήσεις που φτάνουν περίπου στα 20 δισ. και κάποιες εταιρείες με τις πλάτες της κυβέρνησης βγάζουν εκατομμύρια». Ρώτησε τον κ. Χατζηδάκη αν έχει στοιχεία για τον τζίρο αυτό, προσθέτοντας ότι «έχουμε πληροφορίες ότι με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου με 20 δισ., χωρίς επενδύσεις σε πάγιο κεφάλαιο, βγάζουν προμήθειες εκατοντάδες εκατομμύρια». «Και εντάξει ο κ. Χατζηδάκης δεν κάνει κάτι, ο κ. Στουρνάρας κάνει κάτι;», προσέθεσε.

Ανέφερε ότι έχουμε δύο απαρχαιωμένα εργαλεία, τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό και τον Κώδικα Δεοντολογίας. «Μπορούμε να συζητήσουμε για το όριο ευαλωτότητας;», τόνισε, «και γιατί δεν αλλάζετε τον Κώδικα Δεοντολογίας;».

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι οι δανειολήπτες έχουν δυσκολία ακόμα και επικοινωνίας με τους servicers, καθυστερήσεις μηνών ή και ετών για να απαντήσουν ενώ τρέχει ο πλειστηριασμός, αυξήσεις επιτοκίων, αλλαγή δόσεων, αρνήσεις να εξοφληθεί το δάνειο για να προλάβουν την κατάσχεση ή να πάρουν τους τόκους, μη τήρηση δικαστικών αποφάσεων. «Οι δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα δεν έχουν σήμερα ανάσα», σημείωσε.

Ανδρουλάκης: Θα μπούμε εμπόδιο – Θέλουν την περιουσία των πολιτών έναντι πινακίου φακής

«Είμαστε αξιόπιστη αντιπολίτευση δίπλα στον πολίτη. Χωρίς να χαϊδεύουμε τα αυτιά κανενός, χωρίς να λαϊκίζουμε πάνω στην αγωνία του κόσμου, αλλά προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματά του», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη Βουλή όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων. Χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του κόμματός του κάλεσε τη κυβέρνηση να υιοθετήσει έστω και μέρος των προτάσεών που κατέθεσε σε συγκεκριμένες τροπολογίες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, «αλλιώς θα είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό γιατί επιτρέπει την ασυδοσία και την κερδοσκοπία των funds εις βάρος τους», όπως είπε.

Ο κ. Ανδρουλάκης συμπλήρωσε ότι «χιλιάδες Έλληνες αξίζουν τη δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας και έχετε χρέος να μην τους την στερήσετε».

«Όλα αυτά τα χρόνια, μόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 κατάφερε να προστατεύσει την πρώτη κατοικία των Ελληνίδων και των Ελλήνων, που αποδεδειγμένα δεν είχαν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο. Παρά την ασφυκτική πίεση από την Τρόικα το 2010, το ΠΑΣΟΚ θέσπισε τον εμβληματικό νόμο 3869/2010, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ενώ υποστήριξε ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι ατελέσφορες, το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύνεται, αλλά οξύνεται και σήμερα, οι οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε τράπεζες, funds, εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, εφορία, ΕΦΚΑ, εταιρείες παροχής ρεύματος, δήμους, ακάλυπτες επιταγές υπερβαίνει τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Η πορεία αύξησης των οφειλών είναι μη αναστρέψιμη και δεν υπάρχει προοπτική ανάσχεσης, μετά την αποτυχία των νέων ρυθμίσεων για την επανένταξη στις 36, 72 και 120 δόσεις», πρόσθεσε.

Ανέφερε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από το 2020 έχουν βγει συνολικά 148.000 πλειστηριασμοί ακινήτων, με τη μέση αξία ακινήτου στις 128.000 ευρώ ενώ για το 2024 αναμένεται να αναρτηθούν περίπου 65.000 και με βάση δηλώσεις εκπροσώπων των εταιρειών διαχείρισης δανείων, μέχρι το 2025 θα έχουν διενεργηθεί 250.000 πλειστηριασμοί, περίπου το 1/3 των ακινήτων που συνδέονται με «κόκκινα» δάνεια.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες της, το ζήτημα της αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους δεν έχει ρυθμιστεί καθώς οι τράπεζες δεν διευκολύνουν τις ρυθμίσεις με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών, αλλά πουλούν μαζικά δάνεια ενώ παράλληλα η κυβέρνηση επιμένει σε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό, όπου οι πιστωτές δεν υποχρεούνται να συμμετέχουν.

Τα βέλη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατευθύνθηκαν κι εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος προεκλογικά υποσχόταν «σεισάχθεια», αλλά μόλις έγινε κυβέρνηση, είπε, άνοιξε διάπλατα την πόρτα στα ξένα funds να αγοράσουν την περιουσία των ελληνικών νοικοκυριών στο 15% με 20% της αξίας τους κι ακολούθησε η ΝΔ που κατήργησε πλήρως το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε απαθείς τον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας. Εμείς είμαστε εδώ για να μπούμε εμπόδιο σε αυτή την τραγική εξέλιξη, που θα οδηγήσει σε μεγάλες κοινωνικές περιπέτειες την πατρίδα μας τα επόμενα χρόνια. Βεβαίως κάποιες από τις επιπτώσεις τις βιώνουμε και σήμερα, όπως την αύξηση του κόστους αγοράς και ενοικίασης κατοικιών σε σχέση με τα πραγματικά εισοδήματα των πολιτών», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης για το ιδιωτικό χρέος που «πνίγει» τους πολίτες.

Επανέλαβε αναλυτικά τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τις ρυθμίσεις του ιδιωτικού χρέους και τη προστασία της πρώτης κατοικίας ενώ σχολίασε και τη ρύθμιση της κυβέρνησης για την ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων και ατόμων με ειδικές ανάγκες:

«Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι τα κοινωνικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με επιδοματικές πολιτικές για τις οποίες εσείς κατηγορούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κάνετε ακριβώς το ίδιο. Απαιτούνται θεσμικές και δίκαιες λύσεις όπως αυτές που εχουμε προτείνει για το ΕΚΑΣ σε 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Συντυχάκης: Ένα ακόμα ν/σ της κυβέρνησης για ενίσχυση των τραπεζών και όχι των ευάλωτων δανειοληπτών

Κατηγορηματικά αντίθετος με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, για τα κόκκινα δάνεια, δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, τονίζοντας ότι οι ευάλωτοι δανειολήπτες όχι μόνο δεν έχουν καμία προστασία για την πρώτη τους κατοικία αλλά παραδίδονται έρμαια στα κοράκια.

«Είναι ένα ακόμα νομοσχέδιο στήριξης των τραπεζών, σε μια περίοδο που η ακρίβεια τσακίζει το λαϊκό εισόδημα και η κυβέρνηση ακονίζει τα μαχαίρια της για αυξήσεις στη φορολογία, ύψους 6,2 δις ευρώ όπως προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός», επισήμανε ο κ. Συντυχάκης κατά τη συζήτηση του στην Ολομέλεια.

Όπως υποστήριξε, «η επανεισαγωγή του προγράμματος “Ηρακλή” είναι για να αρθούν τα όποια εμπόδια είχαν απομείνει για την πλήρη απαλλαγή των τραπεζών από τα βαρίδια των μη εξυπηρετούμενων δανείων και έχει την υποστήριξη όλων των αντιλαϊκών χρηματοπιστωτικών μηχανισμών του αστικού κράτους και της ΕΕ».

Με τα προγράμματα “Ηρακλής” 1 και 2, είχαν απαλλαγεί και πάλι οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια με την κυβέρνηση να τους δίνει κρατικές εγγυήσεις ύψους 18,7 δισ. ευρώ, για να τιτλοποιήσουν και να μεταβιβάσουν τα προβληματικά δάνεια στα funds και τα άλλα κοράκια και τώρα, με το “Ηρακλής 3”, συνεχίζει και τούς δίνει ένα ακόμα δώρο, ύψους 2 δισ. ευρώ ως κρατική εγγύηση».

«Οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου ευνοούν τις τράπεζες και όχι τους δανειολήπτες», ανέφερε ο κ. Συντυχάκης και τόνισε ότι «αντί για προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, προγραμματίζονται για τους επόμενους μήνες 14.000 πλειστηριασμοί, ενώ τους τελευταίους 18 μήνες έχουν γίνει 96.000».

Τέλος, ο κ. Συντυχάκης κάλεσε τη κυβέρνηση να κάνει δεκτή τη τροπολογία του κόμματος του που προβλέπει τη παύση των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας».

Βελόπουλος: Έχετε κάνει τους Έλληνες φτωχούς – Μιλάτε για ανάπτυξη και έχουμε πείνα

Επίθεση στην κυβέρνηση για την ακρίβεια εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, λέγοντας ότι απορεί με την αντίληψή της επί του θέματος ενώ την κατηγόρησε για διακυβέρνηση χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα. «Έχετε κάνει τους Έλληνες φτωχούς και θησαυρίζουν οι κολλητοί και φίλοι σας», επισήμανε και τόνισε ότι «μας μιλάτε για ανάπτυξη και έχουμε πείνα. Μας λέτε ότι χτυπάτε την ακρίβεια και οι τιμές συνεχώς ανεβαίνουν».

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο, ο Κυριάκος Βελόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει επαγγελματίες δυο ταχυτήτων από το τέλος επιτηδεύματος, σημειώνοντας ότι θα είναι στα 400 – 500 ευρώ για τους εργαζόμενους που πληρώνονται με μπλοκάκι, χωρίς όμως την οριζόντια μείωση 50% που ισχύει για τους άλλους αυτοαπασχολούμενους.

Για τον πτωχευτικό νόμο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είπε ότι το καινούργιο νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση κάνει πιο δύσκολη την όλη διαδικασία για τον δανειολήπτη. Πτωχεύετε τους απλούς πολίτες σα να ήταν έμποροι, αλλά χωρίς να τους δίνετε τα δικαιώματα των εμπόρων, ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «δεν έχετε δημιουργήσει ακόμα τον Οργανισμό Διαχείρισης των Ακινήτων των Οφειλετών για την επαναγορά τους», γιατί «δεν βρίσκετε σε ποιόν ιδιώτη να τα δώσετε. Γιατί όλα τα έχετε δώσε στους ιδιώτες. Δεν υπάρχει τίποτα δημόσιο πλέον», σχολίασε. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας έγινε μόνο επί Καραμανλή ενώ προέβλεψε ότι έρχεται «καταιγίδα» πλειστηριασμών. «Δυστυχώς οι Έλληνες παραμένουν ως εξαθλιωμένοι σκλάβοι χρέους των ξένων στην ίδια τους την πατρίδα», προσέθεσε.

Χαλκιάς: Ευφάνταστο δίκτυο των συστημικών τραπεζών για να αποκτούν περιουσίες των πολιτών

«Όλες οι συστημικές τράπεζες έχουν στήσει ένα ευφάνταστο δίκτυο προκειμένου να αποκτούν τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών» είπε ο Αθανάσιος Χαλκιάς, βουλευτής των «Σπαρτιατών».

Νατσιός: Δώστε το δικαίωμα στον δανειολήπτη να αγοράσει το δάνειο από τα funds

«Δώστε το δικαίωμα στον ευάλωτο δανειολήπτη, που θα επιλεγεί με αυστηρά αλλά διευρυμένα κριτήρια να έχει το δικαίωμα αποπληρωμής του δανείου του» είπε ο πρόεδρος της «Νίκης».

Κωνσταντοπούλου: Τα σπασμένα των πολιτικών σας ζητάτε να τα πληρώσουν οι πολίτες

«Τα σπασμένα των πολιτικών σας ζητάτε για άλλη μία φορά να τα πληρώσουν οι πολίτες» επισήμανε η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ