Κικίλιας: Πίεση στο ΕΣΥ και αυξητική τάση της κινητικότητας παρά το lockdown – Το δίλημμα ενόψει των εορτών

‘Φειδώ” και “προσοχή” συνέστησε ο υπουργός Υγείας ενόψει των εορτών, σημειώνοντας πως τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και των στοιχείων για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, με τον αριθμό των νεκρών, των διασωληνωμένων και την πίεση που υφίσταται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε τα στοιχεία που του επισήμανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας πως έπειτα από πέντε εβδομάδες lockdown “και με πολύ μεγάλες προσπάθειες που αναγνωρίζω ότι έχει κάνει η ελληνική κοινωνία και τη μάχη που έχουν δώσει οι γιατροί”, τίθεται ευθέως το ερώτημα: “με αυτά τα ημερήσια κρούσματα, με αυτή την πίεση στο ΕΣΥ, εάν προτεραιοποιούμε ως κοινωνία το μήνυμα των Χριστουγέννων, που είναι αλληλεγγύη, αγάπη. αλληλοστήριξη, σεβασμός στους πιο ηλικιωμένους, προστασία για τις ευπαθείς ομάδες, εκτίμηση και σεβασμός στην προσπάθεια γιατρών και υγειονομικών του ΕΣΥ και όλου του κρατικού μηχανισμού ή υπερτερεί η ατομική αίσθηση της αντιληψής μας για τα πράγματα; Είμαστε μία κοινωνία αλληλεγγύης; Είμαστε εμείς οι Έλληνες με μεγάλη καρδιά και μεγάλη ψυχή σε ό,τι έχει να κάνει με τους ανθρώπους που χάνονται καθημερινά; 95 σήμερα… Έχουμε συναίσθηση ότι έχουμε 578 διασωληνωμένους στα νοσοκομεία μας;”.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η κινητικότητα έχει δείξει μία μικρή αυξητική τάση παρά το lockdown και συμπλήρωσε πως “αν υποθέσουμε ότι θα προχωράμε σε μία περαιτέρω χαλάρωση στις επόμενες μέρες, αν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν πέσουν, δεν μειωθούν οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία μας. Το ερώτημα που τίθεται και είναι ένα ερώτημα απλό και σκληρό όμως, είναι πού νοσηλεύει κανείς τους συμπολίτες του, πώς μπορεί να βρει κανείς ένα κρεβάτι σε Εντατική, αν και εφόσον αυξηθούν τα κρούσματα και μάλιστα ραγδαία μετά από μία χαλάρωση”.

Σε αυτό το σημείο, ο Βασίλης Κικίλιας εξήγησε ότι ο μέσος όρος παραμονής σε ΜΕΘ είναι 15 ημέρες και ο μέσος διασωλήνωσης είναι 10-11 ημέρες στη χώρα μας. “Αυτά είναι τα σκληρά στοιχεία των νοσοκομείων και του ΕΣΥ”, είπε και πρόσθεσε πως ζητούμενο είναι “αυτές τις ημέρες τις γιορτινές που πλησιάζουν αν θα αντέξουμε ως κοινωνία, ως Ελλάδα, ως άνθρωποι και ως πολίτες και θα στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας σε αυτή τη μάχη που δίνουν, και θα προστατεύσουμε τους πιο μεγάλους σε ηλικία ή αν θα συμπεριφερθούμε ανεύθυνα και θα υπολογίσουμε μόνο ο καθένας τον εαυτό του και το ατομικό συμφέρον. Το λέω αυτό με πολύ μεγάλο σεβασμό στην πίεση που δέχονται οι Έλληνες, την οικονομική, Στην αγωνία της αγοράς, στην αβεβαιότητα της μέσης ελληνικής οικογένειας, και ταπεινά απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που αγωνιούν για το μέλλον”. Συμπλήρωσε δε, ότι φέτος δεν μπορούμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα όπως άλλες χρονιές, γιατί ο πιο εύκολος τρόπος να υπάρχει μετάδοση είναι εντός της οικίας μας. Πρότεινε, μάλιστα, ακόμη και η ανταλλαγή των δώρων να γίνει φέτος λίγες ημέρες πιο μετά.

Ο υπουργός Υγείας θέλησε να στείλει πάντως μήνυμα αισιοδοξίας, λέγοντας ότι “υπάρχει ελπίδα” και “φως στην άκρη του τούνελ”, αναφερόμενος στα εμβόλια και έκανε έκκληση για “λίγο κουράγιο και υπομονή”. Ευχαρίστησε δε τους εκπροσώπους των κομμάτων που ενημέρωσε σήμερα για την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, κάνοντας λόγο για μία προσπάθεια “εθνική”.

Ανησυχητική η κατάσταση στη δυτική Αττική – Εννέα περιοχές με αύξηση νέων κρουσμάτων

Νωρίτερα, ξεκινώντας την ενημέρωση, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως συνομίλησε με τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος και του έκανε συγκεκριμένες επισημάνσεις. Χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη δυτική Αττική, με την πανδημία του κορονοϊού και σήμανε συναγερμό για εννέα ακόμη περιοχές, με τα περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Όπως είπε, συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας, πρόκειται για την Πιερία, τη Δράμα, το Κιλκίς, την Πέλλα, την Ξάνθη, την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τη Φλώρινα.

Επίσης, τονίστηκε ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 65 ετών, ενώ τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών. Παρά τις πέντε εβδομάδες lockdown, τόνισε, ο κ. Κικίλιας, η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται, τις τρεις τελευταίες ημέρες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι όσα και τα εξιτήρια, ενώ σχετικά με την πληρότητα των ΜΕΘ ανέφερε πως στην Επικράτεια ανέρχεται στο 83%, στην Αττική στο 77% και στη Θεσσαλονίκη στο 91%. Στο πλαίσιο αυτό, χτύπησε “καμπανάκι” για τη συμπεριφορά όλων ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η «νόσος» του παρόντος και του μέλλοντος είναι οι καρκινικοί όγκοι

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στην υπογραφή της σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και της δωρήτριας κας Μαριάννας Ι. Λάτση, για τη δημιουργία μιας ακόμη σύγχρονης Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας, στα πρότυπα του, εν λειτουργία, Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στην Αθήνα.”Θέλω να πω ότι σήμερα είχαμε την χαρά και την τιμή να υπογράψουμε τη σύμβαση που θα έρθει στη Βουλή την άλλη εβδομάδα για κύρωση με το Ίδρυμα Λάτση, με την οικογένεια της κυρίας Μαριάννας Λάτση, η οποία μετά τη δωρεά του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στον Άγιο Σάββα, εδώ στην Αττική, που φιλοξενεί περιστατικά και κάνει ογκολογικές θεραπείες και μικρά χειρουργεία σε ημερήσια βάση, σε πολύ υψηλό επίπεδο και εξυπηρετεί και στηρίζει πολύ κόσμο και είναι κομμάτι του Ε.Σ.Υ. και του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας.

Το ίδιο θα συμβεί πλέον σε μερικούς μήνες και στη Μακεδονία, στο Νοσοκομείο Θεαγένειο. Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας, σε συνεργασία με την Ογκολογική Εταιρεία που μας δίνει τα κτίρια, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς. Είναι κάτι το οποίο έλειπε από τη Βόρεια Ελλάδα. Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί είναι τιμή για εμάς που μπορούμε και μέσα από τους ευεργέτες μας να συνεχίσουμε να ενισχύουμε το Ε.Σ.Υ., να το στηρίζουμε και πολλαπλώς να το προχωράμε μπροστά. 

Δυστυχώς, η νόσος του παρόντος και του μέλλοντος είναι οι καρκίνοι, οι όγκοι και άρα είναι σημαντική η δυνατότητα που μπορεί να υπάρχει, έτσι ώστε να μπορέσουμε πιο ποιοτικά, πιο σύγχρονα και σε πολύ υψηλό επίπεδο να υπηρετήσουμε τους συμπολίτες μας, κυρίως αυτούς που δεν μπορούν, δεν έχουν, είναι κατ’ εξοχήν αυτοί που έρχονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας” τόνισε ο κ. Κικίλιας. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ