Κικίλιας: «Δεν έχουμε καμία δικαιοδοσία να ελέγχουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση» – Τι είπε για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας θα ανακοινώσει αύριο ο Πρωθυπουργός, τόνισε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ γνωστοποίησε ότι «μελετάται και θα ανακοινωθεί η τυποποίηση της διαδικασίας σε ό,τι έχει να κάνει με την παρέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων στις έκτακτες ανάγκες», κάτι που θα είναι πολύ σημαντικό, όπως τόνισε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι οι συνθήκες επιτάσσουν «συνολικό επανασχεδιασμό στην Πολιτική Προστασία» και στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» που φέρνει τον Στρατό σε πρώτο πλάνο στις παρεμβάσεις, όταν προκύπτουν έκτακτες ανάγκες, ο κ. Κικίλιας είπε δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ότι σύντομα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό, «που έχει την συνολική ευθύνη και συνολική γνώση της κατάστασης». Υπογράμμισε πάντως πως η παρέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι «πολύτιμος βραχίονας» στις έκτακτες ανάγκες.

Ερωτηθείς για τις «αιχμές» που άφησε να εννοηθούν προς τον προκάτοχό του και νυν υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρ. Στυλιανίδη, απάντησε: «Είχε να χειριστεί ένα βαρύ και φιλόδοξο πρόγραμμα, το “Αιγίς”, που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ».

Σε ό,τι αφορά στις ευθύνες, σχολίασε ότι «πολιτική ευθύνη πάντα έχει κάποιος όταν έχει μία θέση που πρέπει να συντονίσει» και διευκρίνισε πως ο ρόλος του υπουργείου είναι να συντονίζει τις δράσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με την προϋπόθεση ότι παρέχουν ενημέρωση για τις ενέργειές τους και έχοντας ως επιχειρησιακό βραχίονα το Πυροσβεστικό Σώμα να επιλαμβάνεται το έργο πυρόσβεσης και διάσωσης κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών. Η Πολιτική Προστασία, τόνισε, δεν έχει δικαιοδοσία και ελεγκτικό μηχανισμό σε ό,τι έχει να κάνει με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ερωτηθείς για το σπάσιμο του αναχώματος στον ποταμό Καλέντζη και το «μπαλάκι ευθυνών» μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας, επανέλαβε ότι «το κεντρικό κράτος ουδέποτε παρενέβη να ζητήσει κάτι τέτοιο» και πρόσθεσε ότι το ποιος έχει την ευθύνη θα εξακριβωθεί, υπενθυμίζοντας ότι «τρέχει» μία εισαγγελική έρευνα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ