ΚΕΤΕΣ: Το άγνωστο έργο του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας Στρατού

Από το 1953 που ιδρύθηκε ως Στρατιωτικό Κέντρο Ερευνών και Μελετών (ΣΚΕΜ) μέχρι το 1992 που μετονομάστηκε το σε Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας Στρατού (ΚΕΤΕΣ), έχει προσφέρει πολλά στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η αυτάρκεια των Ενόπλων Δυνάμεων σε υποστήριξη αλλά και πρόσβαση στην τεχνολογική καινοτομία υπήρξε διαχρονικά μία από τις προκλήσεις που κλήθηκε να φέρει σε πέρας το ΚΕΤΕΣ, από την πρώτη ημέρα ιδρύσεώς του, το 1953. Αρχικά ήταν το Στρατιωτικό Κέντρο Ερευνών και Μελετών (ΣΚΕΜ), σαν Μονάδα του Τεχνικού Σώματος, μέσα στις εγκαταστάσεις του 301 Εργοστασίου Βάσεως Τεχνικού.

Το 1960 το ΣΚΕΜ μετονομάσθηκε σε Κέντρο Ερευνών Εθνικής ‘Άμυνας (ΚΕΕΘΑ) και στεγάσθηκε σε δικό του κτίριο στο Γαλάτσι. Το 1967 το ΚΕΕΘΑ γίνεται ανεξάρτητη Μονάδα υπαγόμενη στο τότε Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων, σημερινό ΓΕΕΘΑ.

ΚΕΤΕΣ

Την 1η Απριλίου 1985 το ΚΕΕΘΑ μεταστεγάσθηκε στις νέες του εγκαταστάσεις στην περιοχή Αμυγδαλέζα του Δήμου Αχαρνών, στο Στρατόπεδο ‘’Μαυροβουνιώτη’’. Το 1992 με απόφαση του κ. ΥΕΘΑ (ΦΕΚ 14 ΤΒ/27 Φεβ 92) υπήχθη στη Διεύθυνση Έρευνας και Πληροφορικής του ΓΕΣ μετονομαζόμενο σε Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας Στρατού (ΚΕΤΕΣ).

Μετά τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999, το Κέντρο μεταστεγάσθηκε στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου ‘’ΑΝΧΗ (ΠΖ) ΠΛΕΣΣΑ ΜΙΧΑΗΛ’’ στην Αθήνα, όπου και λειτουργεί μέχρι σήμερα.

ΚΕΤΕΣ

Το ΚΕΤΕΣ έχει σαν αποστολή την ανάπτυξη της εφαρμοσμένης και τεχνολογικής έρευνας, καθώς και την επίλυση επιστημονικών και τεχνικών προβλημάτων στο Στρατό Ξηράς.

Για την εκτέλεση της παραπάνω αποστολής συνεργάζεται με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (AEI) και Ερευνητικά Κέντρα εσωτερικού και εξωτερικού.

Χθες, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, επισκέφθηκε το Κέντρο, όπου ενημερώθηκε από τον Διοικητή του Ταξίαρχο Εμμανουήλ Φραγκουλόπουλο για τις δράσεις.

Εν συνεχεία είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια του και να ενημερωθεί για την εκτέλεση της αποστολής του.

Απευθυνόμενος στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Κέντρου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ το συνεχάρη για το σημαντικό και πολύπλευρο έργο του και επεσήμανε την ιδιαίτερη βαρύτητα που αποδίδει σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας, μεταξύ άλλων και λόγω των προκλήσεων που αναδύονται στο σύγχρονο πεδίο της μάχης, και έδωσε κατευθύνσεις για συγκεκριμένες δράσεις που έχει αναλάβει το Κ.Ε.ΤΕ.Σ. την παρούσα περίοδο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ