Κεφαλογιάννη: Η πολιτική αβεβαιότητα έχει παγώσει τις κρατήσεις

Για λαϊκισμό που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ, η Όλγα Κεφαλογιάννη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, δύο ημέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Η υπουργός Τουρισμού και υποψήφια με τη ΝΔ στην Α’ Αθηνών προειδοποιεί ότι, αν όλα όσα έχουν ειπωθεί από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ισχύσουν, τότε οι συνέπειες θα είναι δυσμενείς για την Ελλάδα, ενώ τονίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη ημέρα, μετά το μνημόνιο με ασφάλεια εντός ευρώ.

Η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρεται, επίσης, στο έργο που έχει γίνει επί των ημερών της στο υπουργείο Τουρισμού, ενώ στέλνει το δικό της μήνυμα στους ψηφοφόρους της Α’Αθηνών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στον Νίκο Αρμένη:

ΕΡ: Δεν μπορώ να μην ξεκινήσω από τα θέματα της οικονομίας. Ακούω συνεχώς τον Πρωθυπουργό να λέει ότι με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ η χώρα θα κινδυνεύσει να χρεοκοπήσει ή να μπει σε νέο μνημόνιο ή ακόμα και να βρεθούμε εκτός ευρώ. Αν δηλαδή κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει θέμα Grexit πιστεύετε;

ΑΠ: Δεν είναι το θέμα τι πιστεύω μόνο εγώ, το θέμα είναι τι πιστεύουν και τι λένε και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και όλοι εκείνοι που παρακολουθούν όλα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας και ξέρουν ότι, εάν και εφόσον η Ελλάδα δεν παρακολουθήσει τις υποχρεώσεις της, το πρόγραμμα δηλαδή το οποίο έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα και το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί, τότε προφανώς και υπάρχουν οι μηχανισμοί εκείνοι που θα μας οδηγήσουν ενδεχομένως ακόμα και εκτός ευρώ. Εγώ δεν θέλω να δημιουργήσω αυτή τη στιγμή την αίσθηση ότι αυτό είναι προ των πυλών. Θέλω σίγουρα, όμως, να έχω, ακόμα και σε αυτή την προεκλογική περίοδο, προειδοποιήσει ότι οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί έχουν πολύ συγκεκριμένο τρόπο που λειτουργούν, ότι, όταν δανειζόμαστε χρήματα τα οποία ανήκουν στους Ευρωπαίους φορολογούμενους, τότε και οι χώρες είναι και εκείνες υπόλογες στους δικούς τους πολίτες.

Επομένως, η Ελλάδα έχει από τη μία την υποχρέωση να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και από την άλλη βεβαίως, εφόσον συμμετέχει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, έχει τη δυνατότητα να αναλάβει και εκείνη ένα μέρος από τα ενδεχόμενα μέτρα χαλάρωσης, που βλέπουμε ότι αυτόν τον καιρό είτε σκέπτεται είτε έχει αποφασίσει η Ευρώπη. Πρέπει, όμως, να είμαστε εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, για να κάνουμε χρήση των μέτρων αυτών. Και πρέπει εδώ να έχουμε καταθέσει ότι όλα αυτά που έχουμε ακούσει από την αξιωματική αντιπολίτευση, όχι μόνο κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και πιο πριν, δηλαδή ότι δεν τους ενδιαφέρει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση -η οποία ουσιαστικά είναι η τελευταία αξιολόγηση, αυτή δηλαδή που κλείνει τον κύκλο του μνημονίου-, ή ότι είναι προτιμότερο για αυτούς ο «θάνατος». Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά είναι λόγια που, αν ισχύσουν και στην πράξη, προφανώς και θα έχουμε δυσμενή αποτελέσματα για την Ελλάδα.

ΕΡ: Λένε,επίσης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι εκείνοι με νωπή λαϊκή εντολή, αν κερδίσουν τις εκλογές, θα μπορούν να διαπραγματευτούν καλύτερα από τη σημερινή κυβέρνηση. Πως το ακούτε;

ΑΠ: Η κυβέρνηση έχει διαπραγματευτεί αυτά τα 2,5 χρόνια και έχει πετύχει και με τους εταίρους μας συμφωνίες, που σίγουρα έχουν βοηθήσει πάρα πολύ τόσο στη μεγαλειώδη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει, γιατί δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό, είναι η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία, όπως έχουν καταγράψει όλα τα στοιχεία. Θα μου πείτε ότι όλο αυτό έχει γίνει με επώδυνα μέτρα, τα οποία έχουν αναλάβει οι Έλληνες πολίτες. Δυστυχώς, αυτό είναι πραγματικότητα. Τώρα, όμως, βρισκόμαστε ένα βήμα, πριν να κλείσει αυτός ο κύκλος του μνημονίου. Είμαστε ένα βήμα, πριν ξαναμπούμε σε μία κανονικότητα, πριν να γίνουμε ξανά μία χώρα που θα μπορεί μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να ξαναδανειστεί από τις αγορές. Να θυμίσω ότι, με αυτή την κυβέρνηση καταφέραμε και βγήκαμε στις αγορές τον Απρίλιο του 2014 και μάλιστα με πολλή μεγάλη επιτυχία, κάτι το οποίο δεν ήταν ούτε αυτονόητο, ούτε σίγουρο.

Επομένως, η κυβέρνηση αυτή, που έχει πολύ καλή γνώση τόσο των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και του τρόπου σκέψης των Ευρωπαίων αξιωματούχων, νομίζω ότι είναι η μόνη η οποία μπορεί πραγματικά να διαπραγματευτεί με νωπή εντολή ακόμα καλύτερα την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο η οποία είναι ουσιαστικά προ των πυλών. Και βεβαίως, ακόμα, σίγουρα, μπορώ να σας πω ότι θα μπει στην επόμενη ημέρα με βεβαιότητα, σιγουριά και ασφάλεια για την Ελλάδα εντός του ευρώ.

ΕΡ: Να έρθουμε και στο θέμα του χρέους. Μεγάλο ζήτημα. Καταλαβαίνω ότι για τη ΝΔ, ρεαλιστικά θέμα κουρέματος πια δεν υπάρχει. Γιατί; Γιατί να μην διεκδικήσουμε μία τέτοια λύση;

ΑΠ: Να θυμίσω ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους, το PSI που έγινε, είναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ. 105 δισ. από το PSI και άλλα 20-25 δισ. από την επαναγορά ομολόγων. Επομένως, ήδη, αυτή η κυβέρνηση έχει πετύχει αυτόν τον πολύ μεγάλο στόχο που αφορά το χρέος. Μία άλλη παράμετρος που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι ότι η κυβέρνηση αυτή έχει πετύχει, έτσι ώστε το επιτόκιο που πληρώνει η Ελλάδα, για να εξυπηρετεί το χρέος της, να είναι μόνο σε ποσοστό 2,5% του ΑΕΠ, δηλαδή μικρότερο και από αυτό που πληρώνει η Γερμανία. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, αυτό είναι ένα μέγεθος που πρέπει πάντοτε να το έχουμε υπόψη μας. Ότι, δηλαδή, έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να μπορεί να ανταποκρίνεται στην υποχρέωσή της και να εξυπηρετεί το χρέος της. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε, επίσης, πάρα πολύ καλά ότι αυτή η κυβέρνηση είναι που κατάφερε τον Νοέμβριο του 2012 και έχει μία πάρα πολύ θετική απόφαση από το Eurogroup που έχει να κάνει με την περαιτέρω δυνατότητά της για ελάφρυνση του χρέους, όμως και αυτή η δυνατότητα δίνεται πάντα, εάν και εφόσον η Ελλάδα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της. Δεν γίνεται δηλαδή με μαγικό τρόπο.

ΕΡ: Αυτή λοιπόν η ελάφρυνση δεν μπορεί να γίνει με νέο κούρεμα;

ΑΠ: Το τι μπορεί να γίνει θα το δούμε στη συνέχεια. Αυτό που είναι πολύ βασικό να μην ξεχνάμε είναι ότι δεν μπορούμε να μην είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας, δηλαδή να μην τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα και από την άλλη να πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε περαιτέρω κούρεμα του χρέους. Πιστεύω ότι η συζήτηση για το χρέος μπορεί να γίνει και θα γίνει. Ξαναλέω, ήδη με την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 αυτό είναι κάτι που είναι δυνατό και εφικτό για την Ελλάδα, όμως πρέπει να έχουμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

ΕΡ: Έχουμε φτάσει στο παρά ένα των εκλογών. Ο κόσμος ακούει υποσχέσεις. Από τη μία πλευρά τον ΣΥΡΙΖΑ με ένα πρόγραμμα αξίας περίπου 12 δισ. ευρώ. Ακούει, όμως, υποσχέσεις και από εσάς, από τη ΝΔ, κυρίως για μείωση στη φορολογία με πρώτο πρώτο τον ΕΝΦΙΑ. Και μπορεί κάποιος να σκεφτεί “καλά τόσο καιρό, γιατί δεν τα έκανε αυτά η κυβέρνηση; Έπρεπε να φτάσουμε στο παρά ένα των εκλογών για να αρχίσει να μοιράζει υποσχέσεις;”

ΑΠ: Ο λαϊκισμός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτή την προεκλογική περίοδο έχει ξεπεράσει και το χειρότερο λαϊκισμό των εκλογών που τουλάχιστον θυμάμαι εγώ. Και πιστέψτε με, στην Ελλάδα έχουν περάσει πολλοί λαϊκιστές που διεκδικούσαν την εξουσία. Και, δυστυχώς, κάθε φορά οι πολίτες μπορεί να τους έδωσαν την ψήφο τους, αλλά απογοητεύτηκαν.

Δυστυχώς, εάν και εφόσον συμβεί πάλι, να δώσει ο ελληνικός λαός την ψήφο του στον λαϊκισμό, δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε χρονικά, αλλά είναι ασφυκτικά ούτως ή άλλως και τα πράγματα γύρω μας, δυστυχώς θα το πληρώσει πολύ ακριβά η Ελλάδα και οι επόμενες γενιές. Γι’ αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό να σκεφτόμαστε ότι στις 25 Ιανουαρίου δεν ψηφίζουμε μόνο για τις εκλογές, ψηφίζουμε και για το μέλλον της Ελλάδας. Από εκεί και πέρα, προφανώς και κανένας από εμάς, δεν θέλει να υπερθεματίσει στο λαϊκισμό.

Η ΝΔ πάντα πίστευε και πιστεύει στη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Πιστεύουμε, άλλωστε, σε μία οικονομία που μπορεί να λειτουργήσει και να έχει ανάπτυξη μέσα από φοροελαφρύνσεις, μέσα από πρόγραμμα που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Δυστυχώς, ξέρετε πολύ καλά ότι σε πολλές περιπτώσεις αναγκαστήκαμε να επιβάλουμε και μέτρα που επιβάρυναν τους πολίτες φορολογικά και εξαρχής ήταν δέσμευσή μας ότι, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα έρθουμε και θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες αυτές και τη φορολόγηση που σε πολλές περιπτώσεις ήταν και άδικη και ενδεχομένως εφαρμόστηκε με λάθος τρόπο. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι και ο ΕΝΦΙΑ. Γιατί γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά ότι στην Ελλάδα η ακίνητη περιουσία, η ιδιοκτησία είναι ό,τι σημαντικότερο, ειδικά για τη μεσαία τάξη. Κανείς, προφανώς, δεν θέλει να επιβάλει υπερβολική φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία.

Από την άλλη, όμως, μην ξεχνάμε ότι είναι ορθό να λέμε ότι υπάρχει ένας φόρος ενιαίος για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και όχι να επιβάλονται διαφορετικοί φόροι, όπως γινόταν στο παρελθόν. Θα σας πω εδώ ότι δυστυχώς υπήρξε λάθος στην εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ. Το ξέρετε πολύ καλά ότι όλοι μας έχουμε σημειώσει και επισημάνει τα λάθη αυτά. Κάποια διορθώθηκαν, κάποια διορθώνονται ακόμα και τώρα που μιλάμε και η διάθεση και η πρόθεση της ΝΔ είναι να αποκαταστήσει τα λάθη αυτά. Και σίγουρα να προχωρήσει σε μείωση των φορολογικών συντελεστών, ειδικά σε ότι αφορά την ακίνητη περιουσία. Όμως, δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι, όταν η άλλη πλευρά μιλάει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και δεν λέει με τι φόρο θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, ποια θα είναι η φορολογική βάση, ποιο θα είναι το πλαφόν, τότε αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί τελικά κάποιοι να πληρώσουν δύο, τρεις και τέσσερις φορές παραπάνω φόρο ακίνητης περιουσίας ακόμη και από αυτόν τον ΕΝΦΙΑ.

ΕΡ: Είστε από τους υπουργούς που έχουν να επιδείξουν συγκεκριμένο έργο. Ο τουρισμός επί των ημερών σας σημείωσε σημαντικότατα πρόοδο, έκανε άλματα προόδου, στήριξε και στηρίζει την ελληνική οικονομία σημαντικά. Είστε αισιόδοξη και για τη φετινή χρονιά, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα στις εκλογές της Κυριακής;

ΑΠ: Είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλους εμάς που εκτιθέμεθα δημόσια, να μπορούμε να μιλάμε για τη δουλειά μας και για μετρήσιμα και απτά αποτελέσματα. Και σίγουρα είναι μία πολύ μεγάλη ικανοποίηση για εμάς που αναλάβαμε το υπουργείο Τουρισμού σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα, γιατί τον Ιούνιο του 2012 θέλω να σας θυμίσω ότι είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη φάση με ακυρώσεις, με μείωση των κρατήσεων ακόμη και 30% σε κάποιες αγορές, με πολύ αρνητική εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό, και τακαταφέραμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, εφαρμόζοντας από την αρχή μία εθνική στρατηγική για τον τουρισμό, θεωρώντας ότι είναι εθνική υπόθεση, έτσι τον αντιμετωπίσαμε.

Συνεργαστήκαμε με όλους όσοι είχαν το ίδιο όραμα και στόχους με εμάς και καταφέραμε το 2013 να είναι μία χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό, αλλά το 2014 να είναι ακόμα μεγαλύτερη η επιτυχία, η καλύτερη χρονιά για τον τουρισμό όλων των εποχών, με περίπου 23 εκατ. επισκέπτες και 13,5 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα για το κράτος, δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και μεταρρυθμίσεις που δίνουν τη δυνατότητα και στα επόμενα χρόνια να έχουμε τόσο τουριστικές επενδύσεις όσο και πιο φιλικό για την επιχειρηματικότητα περιβάλλον.

Πιστεύουμε, λοιπόν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις, είδαμε και τα μηνύματα του 2015 να είναι θετικά. Η πολιτική αβεβαιότητα, όμως, έχει αυτή τη στιγμή παγώσει τις κρατήσεις και καταλαβαίνουμε λοιπόν όλοι ότι, εάν δεν βαδίσουμε πάνω σε σταθερότητα, πολιτική και οικονομική, και αν δεν μπορεί να έχει συνέχεια αυτή η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2012 εδώ στο υπουργείο Τουρισμού, το μέλλον για τον ελληνικό τουρισμό δεν μπορεί να είναι, όπως το έχουμε δει μέχρι σήμερα, σταθερά ανοδικό. Χρειάζεται να συνεχίσουμε στο δρόμο που βαδίσαμε.

ΕΡ: Τελευταία ερώτηση. Είστε και αυτή τη φορά υποψήφια στην Α’ Αθηνών. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους ψηφοφόρους και επίσης ποιος είναι ο προσωπικός σας στόχος; Η πρωτιά;

ΑΠ: Στην Α’ περιφέρεια των Αθηνών, εδώ στην Αθήνα όπου γεννήθηκα, μεγάλωσα, ζω, την πρωτεύουσα της Ελλάδας η οποία, όμως, έχει πληγεί πάρα πολύ. Τόσο από την οικονομική κρίση όσο και από την αρνητική δημοσιότητα. Είμαι πολύ ικανοποιημένη από το γεγονός ότι ο τουρισμός επέστρεψε στην πρωτεύουσα, την έκανε ξανά πρωτεύουσα του ελληνικού τουρισμού. Το 2014 είχαμε μία αλματώδη αύξηση της τάξεως του 30%. Εκεί που στο παρελθόν είχαμε ξενοδοχεία να κλείνουν, που δεν βλέπαμε τουρίστες στην Αθήνα να κινούνται, είδαμε το 2014 τα ξενοδοχεία να έχουν ακόμα και 100% πληρότητα- δέκα χρόνια έχει να συμβεί αυτό – είδαμε τουρίστες να κυκλοφορούν στην πόλη όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά καθ’όλη τη διάρκεια του έτους και αυτό να ευνοεί και την ευρύτερη αγορά. Έχουμε κάνει, λοιπόν, μία πολλή μεγάλη προσπάθεια, έχουμε στηρίξει την αγορά της Αθήνας και πιστεύουμε ότι η Αθήνα αξίζει να έχει πάντα την πρωτιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ