Καζάνι που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ: Η δυαρχία που προτείνει η «Ομπρέλα» και ο «καβγάς» Μπίστη – Πολάκη

Βγήκαν τα μαχαίρια στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την βαριά ήττα στις εκλογές της Κυριακής. Την ώρα που φουντώνει η σεναριολογία για την ηγεσία του κόμματος, «φωτιά» βάζει μια δήλωση που έκανε ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος μιλώντας για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και για τις πιθανές κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα είπε πως «μπορεί να μείνει πρόεδρος, μπορεί να παίξει και κάποιον άλλο ρόλο».

ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα αποφάσεων μετά τη βαριά ήττα στις εκλογές – Το δίλημμα για το συνέδριο και το στοίχημα του «επανακαθορισμού»

Σε κάθε περίπτωση είναι δεδομένο πως η εσωκομματική ένταση είναι μεγάλη, κι αυτό αποτυπώνεται από την διαδικτυακή «κόντρα» του Νίκου Μπίστη και του Παύλου Πολάκη.

Τα όργανα ενόψει του συνεδρίου ήδη έχουν αρχίσει. Στελέχη της “Ομπρέλας” ζητούν το συνέδριο να γίνει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τον Νοέμβριο, ενώ προτείνουν δυαρχία στο κόμμα. Από την πλευρά των προεδρικών, ξεκαθαρίζεται ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν άμεσα και πριν από τη ΔΕΘ. «Είναι προφανές ότι δεν αμφισβητείται ο Αλέξης Τσιπρας προς το παρόν» δήλωσε ο Ευάγγελος Αποστολάκης. «Τις αλλαγές θα τις κάνουμε με τον Τσίπρα μπροστά» ανέφερε από την πλευρά του ο Κωστής Ζαχαριάδης,  σημειώνοντας πως η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται σε λάθη, αλλά όχι του Αλέξη Τσίπρα. Όλα δείχνουν πως οι συνεδριάσεις της πολιτικής γραμματείας και της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες μέρες θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου στην Κουμουνδούρου.

Όλα όσα είπε ο Δημήτρης Βίτσας για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα

Μέσα στο 2023, αλλά όχι πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές τοποθετεί το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Βίτσας, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να είναι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα δεν τον ενημέρωνε με τον κατάλληλο τρόπο και τώρα ο πρόεδρος θα πρέπει να αποφασίσει τον ρόλο του στο κόμμα.

Στην περίπτωση που το Συνέδριο πραγματοποιηθεί πριν από τις αυτοδιοικητικές, η άποψη του κ. Βίτσα είναι ότι «θα είναι ένα συνέδριο πρόχειρο ή αν θέλετε, θα είναι ένα συνέδριο επιβολής των διαθέσεων της ηγεσίας και όχι συνολικής δράσης και σκέψης των μελών του κόμματος, είναι και κάτι άλλωστε που μας έλειψε».  «Θεωρώ ότι πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένο ένα τέτοιο συνέδριο, να είναι έκτακτο, με την έννοια ότι θα εκλεγούν νέοι αντιπρόσωποι για τη συγκρότηση του συνεδρίου και θα οδηγήσει σε αποφάσεις κατά κύριο λόγο για τις ευρωεκλογές, αλλά και για την όλη πορεία του κόμματος σε σχέση με την κοινωνία», είπε ο κ. Βίτσας.

Σημειώνοντας ότι δεν έχουν περάσει ούτε 48 ώρες από την έκδοση του αποτελέσματος, ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι «υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός και διαδικασίες που θα μας οδηγήσουν σε αποφάσεις  για το τι θα κάνουμε εσωκομματικά, για την δομή του κόμματος και την λειτουργία του στο επόμενο διάστημα».

«Ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει τον ρόλο του στον ΣΥΡΙΖΑ»

Ερωτηθείς ο κ. Βίτσας, εάν  φεύγει ο αρχηγός όταν χάνει, δήλωσε τα εξής. «Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, έχω πει και δεν φεύγω από αυτή μου την άποψη, πρέπει να αποφασίσει ποιος θα είναι ο ρόλος του στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει δώσει πάρα πολλά στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαι εγώ με το βλακώδες επιχείρημα ότι είναι συνιδρυτής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν χρειάζεται. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος πήρε τον ΣΥΡΙΖΑ από ένα μικρό κόμμα που έμπαινε δεν έμπαινε στη Βουλή, υπό την ηγεσία του έγινε αξιωματική αντιπολίτευση, έγινε και κυβέρνηση. Έχουμε μια σειρά από εκλογικές ήττες ή από αποτυχημένες, οργανωτικές δραστηριότητες, όσο και αν προσπαθήσαμε, δηλαδή οι δυνάμεις μας στα συνδικάτα και στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι μικρές, που θα πρέπει και αυτά να τα προσμετρήσει καταρχήν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος θα πρέπει να πάρει τολμηρές αποφάσεις είτε αποφασίσει ότι θα μείνει είτε αποφασίσει ότι θα παίξει κάποιον άλλο ρόλο. Δεν υπάρχει περίπτωση ο Τσίπρας να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να μείνει πρόεδρος, μπορεί να παίξει και κάποιον άλλο ρόλο», είπε.

«Ρόλος, για παράδειγμα, είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είναι ένας πολύ σπουδαίος ρόλος, εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή. Αλλά μην προδικάζουμε τα πράγματα πριν ανακοινωθούν οι αποφάσεις. Εγώ λέω από τώρα ότι προσωπικά θα είμαι αντίθετος, βεβαίως αν δεν περάσει η δική μου άποψη θα σκύψω το κεφάλι μπροστά στην άποψη του κόμματος, αλλά θα είμαι αντίθετος να γίνει ένα συνέδριο αύριο, μεθαύριο. Και να γίνουν οι εκλογές για τον Πρόεδρο έξω από τις λογικές του καταστατικού».

Ερωτηθείς εάν στο Συνέδριο θα τεθεί το ζήτημα της ηγεσίας του κόμματος, ο κ. Βίτσας τόνισε πως «τα συνέδρια έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν τα πάντα».  «Έχει σημασία βεβαίως να μη μείνουμε σε έναν τύπο, ο οποίος πολλές φορές είναι και επικοινωνιακός. Δηλαδή ακούω να εκλεγεί η Κεντρική Επιτροπή από τη βάση του κόμματος. Εντάξει, πόσο αυτό όμως είναι αποτελεσματικό; Πήγαμε σε μια Κεντρική Επιτροπή τριακοσίων μελών, η οποία έχει συνεδριάσει όλες και όλες, μέσα στο χρόνο, δύο ή τρεις φορές αν θυμάμαι καλά, δηλαδή δεν παίζει το ρόλο της, αυτό εννοώ. Θα πρέπει να συζητηθούν τα πάρα πολλά όργανα που έχει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία και αυτά έχουν πρόβλημα λειτουργίας και πολύ περισσότερο, όταν μιλάω για πρόβλημα λειτουργίας, μιλάω για τη σχέση του κόμματος με την ίδια την κοινωνία» προσέθεσε ο κ. Βίτσας.

«Απέδειξαν οι εκλογές ότι αυτή η σχέση είναι προβληματική. Δηλαδή, δεν παίρναμε μηνύματα ή όταν τα παίρναμε, η ηγετική ομάδα δεν τα μετέφερε με την οξύτητα που πρέπει στον ίδιο τον πρόεδρο» υποστήριξε ο κ. Βίτσας.  «Η δική μου η γνώμη είναι ότι το βασικό στοιχείο, ήταν η έλλειψη τόλμης για να τα πει αυτά στον πρόεδρο με την καθαρότητα που έπρεπε. Τουλάχιστον αυτό μπορώ να συμπεράνω, μπορεί να κάνω ένα τεράστιο λάθος» προσέθεσε.  «Αυτό το “δεν πάμε καλά”, θεωρώ ότι τόσο από την Πολιτική Γραμματεία, η οποία δεν συνεδρίασε όσο χρειαζόταν, όσο και από τον πρωινό καφέ που ήταν ο πρόεδρος, δεν ειπώθηκε με την ένταση που έπρεπε και μείναμε στο ιδεολογικό ότι η απλή αναλογική είναι πολύ καλύτερο εκλογικό σύστημα από την ενισχυμένη» συμπλήρωσε ο κ. Βίτσας.

«Θέλω να το πω με ένα παράδειγμα. Τρεις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, σε πάρα πολύ κόσμο ήταν σαφές, πως η πολιτική τακτική της απλής αναλογικής μετά την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, δεν προχωρούσε και έκανε ασαφή την πρόταση που κάναμε, παρ’ όλο ότι κάποιοι μπορεί να την είχαν καθαρή. Αυτό, δεν ξέρω αν μεταφέρθηκε στον πρόεδρο με την ανάλογη ένταση, με αποτέλεσμα να επιμείνουμε σε αυτή την τακτική. Όχι ότι αυτή όρισε τα πάντα, αλλά ήταν κάτι σημαντικό. Η τακτική είναι σαφές λάθος από τη στιγμή που δεν υπήρχε σύμμαχος, δεν υπήρχε κανένα κόμμα το οποίο να έλεγε ναι, μπορούμε μετά να κάνουμε συγκυβέρνηση. Αυτό νομίζω ότι είναι κοινή αντίληψη δηλαδή μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και το αποτέλεσμα ήταν η Νέα Δημοκρατία να έχει μια κακή πρόταση, κατά τη γνώμη μου, αλλά που ήταν εύκολα κατανοητή στον καθένα, δηλαδή και στον κόσμο και σε εμάς. Έλεγε θέλω αυτοδυναμία και θα πάω και σε δεύτερες και σε τρίτες εκλογές αν χρειαστεί για να την πετύχω. Και πέρασε. Αυτό πέρασε. Το συναντήσαμε πολλές φορές. Εμείς κάναμε πάρα πολλές περιοδείες» ανέφερε ακόμα ο κ. Βίτσας.

Ερωτηθείς, εάν έπαιξε αρνητικό ρόλο η επιλογή της κ. Τσαπανίδου στη θέση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, ο κ. Βίτσας απάντησε «ας μην εστιάσουμε σε ένα πρόσωπο, άλλωστε όταν επιλέχθηκε η κυρία Τσαπανίδου ήταν απευθείας πρόταση του Προέδρου η οποία ήρθε στα ΜΜΕ, μετά ήρθε στην Πολιτική Γραμματεία και εγκρίθηκε»

«Δεν είναι ένα συνηθισμένο γεγονός να γίνεται πρώτα γνωστό στα μέσα μαζικής ενημέρωσης η επιλογή ενός στελέχους σε τόσο σοβαρή θέση» επισήμανε.  «Αλλά η πραγματικότητα είναι, ότι η Πόπη έκανε πάρα πολλές προσπάθειες και ανταποκρίθηκε σε σχέση με το πολιτικό, γιατί δεν μιλάω για το δημοσιογραφικό της, μπόι που είναι πάρα πολύ υψηλό, ότι κατάφερε να ανταποκριθεί. Θα μου πείτε άλλοι θα ανταποκρίνονταν καλύτερα, ακόμα και ο προηγούμενος ο εκπρόσωπος Τύπου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος έχει μια πολύ μεγαλύτερη πολιτική εμπειρία αλλά δε μπορούμε να το βάλουμε ότι υπήρχε κάποια ευθύνη, εγώ δεν θα δεχτώ καμία ευθύνη για την Πόπη Τσαπανίδου» συμπλήρωσε ο κ. Βίτσας.

Ο καβγάς Πολάκη – Μπίστη

Την έντονη αντίδραση του βουλευτή Χανίων, Παύλου Πολάκη προκάλεσε η ανάρτηση του Συντονιστή της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Μπίστη, ο οποίος χαρακτήρισε «πολύτιμο ποσοστό» το 17,85% που έλαβε το κόμμα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Αναλυτικά, η ανάρτηση Μπίστη:

«Αν μου έλεγε κάποιος πριν χρόνια ότι θα ερχόταν μια ημέρα που η δική μας Αριστερά θα έπαιρνε σε εκλογές 17,85% και θα έκλαιγα από λύπη και όχι από χαρά, θα τον έλεγα παλαβό. Αυτό το πολύτιμο ποσοστό, αυτοί οι πολίτες που έσφιξαν τα δόντια και πήγαν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι το εφαλτήριο για το αύριο της Αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης. Ίσως σήμερα δεν το συνειδητοποιούμε αλλά έχει – και αυτό θα φανεί στο άμεσο μέλλον- μεγάλη σημασία ότι δεν μπόρεσαν να σπάσουν την σπονδυλική στήλη της Αριστεράς μας που ήταν ο δεύτερος στόχος της πολυπρόσωπης συντήρησης. Επίσης η προσπάθεια ενίσχυσης άλλων δυνάμεων σε βάρος της δικής μας Αριστεράς έδειξε τα όρια της. Με πενιχρό κέρδος 0,4% και 0,2% και με ένα σκληρό αποκλεισμό λίγο κάτω από το όριο του 3%, μπορούν ίσως να δουν τα αποτελέσματα του μονομετωπου αγώνα που χρόνια τώρα διεξήγαγαν κατά του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Την βασική όμως ευθύνη για το αρνητικό αποτέλεσμα την έχουμε εμείς. Εμείς, κατά συνέπεια, έχουμε υποχρέωση να συζητήσουμε, να αναζητήσουμε λάθη, να ανακαλύψουμε την έμπρακτη αυτοκριτική, να ξεκόψουμε οριστικά με συμπεριφορές που αποδεδειγμένα μας έβλαψαν. Κυρίως να αναζητήσουμε τους λόγους της υποχώρησης -σε όλη την Ευρώπη και την χώρα μας- των αξιών της αλληλεγγύης της συλλογικότητας και του ορθολογισμού ενώ ενισχύονται ο ατομικισμός, η ξενοφοβία , ο εθνικισμός, εν τέλει ο παραλογισμός. Όλα αυτά που ενισχύουν την Δεξιά και την Ακροδεξιά. Και αυτά πρέπει να γίνουν εν κινήσει, με ενότητα και σοβαρότητα που θα διασφαλίζουν την ίδια την αναγκαία σε βάθος συζήτηση και αναζήτηση».


Ο Παύλος Πολάκης έσπευσε να σχολιάσει την ανάρτηση Μπίστη, με μια δόση ειρωνείας.  «Σωστά τα λες, γι’ αυτό ανέλαβε πρώτος την ευθύνη για τη συγκεκριμένη γραμμή της κυβέρνησης των προοδευτικών δυνάμεων με την απλή αναλογική που υπήρξες φανατικός υποστηρικτής. Εννοώ την απουσία όποιας αναφοράς στην επιδίωξη αυτοδυναμίας αν οι άλλοι αρνηθούν, όπως και έγινε!!!» ήταν το σχόλιο του Παύλου Πολάκη κάτω από την ανάρτηση του Νίκου Μπίστη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ