Καταιγίδα κοινών ασκήσεων Ελλάδας – ΗΠΑ από την Μεσόγειο ως τον Έβρο – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ελλάδα και ΗΠΑ διάγουν το ιστορικά υψηλότερο επίπεδο συνεργασίας και η βούληση των κυβερνήσεων είναι η περαιτέρω εμβάθυνση σε στρατηγικό και αμυντικό επίπεδο. Το ΓΕΕΘΑ βρίσκεται πλέον σε ευθεία επικοινωνία με το Πεντάγωνο, και οι αρμόδιες ομάδες των Επιτελείων συνεργάζονται πυρετωδώς για την διενέργεια κοινών ασκήσεων.

Εκτός από την μεγάλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση Defender Europe 21, με την Ελλάδα να έχει αναλάβει το μεγάλο κομμάτι υποδοχής και μεταστάθμευσης των αμερικανικών δυνάμεων για την μεταφορά τους στην ανατολική Ευρώπη, έρχονται άλλες 4 ασκήσεις, τις επόμενες εβδομάδες.

Η εμβάθυνση των Στρατηγικών Σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ συνοψίζεται στην αποκάλυψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, σε διάλογο που είχε με τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, ότι «η Αλεξανδρούπολη θα μετατραπεί στην Σούδα του Βορρά»“Early Bird”

Ήδη, στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στην Λάρισα βρίσκονται τα 12 «θηρία των αιθέρων», τα μαχητικά F-15, που θα λάβουν μέρος σε δύο ασκήσεις. Η εν λόγω μεταστάθμευση διεξάγεται με σκοπό την συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και της USAFE υπό την επωνυμία «EARLY BIRD», και θα διεξαχθεί έως την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021 παράλληλα με την από κοινού συμμετοχή τους στην άσκηση «ASTRAL KNIGHT 21» που εντάσσεται στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση «DEFENDER EUROPE 21» και εκτελείται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Centaurs 21”Στις 19 Μαΐου στο πεδίο βολής Πετροχωρίου, του Δ’ Σώματος Στρατού, στην Ξάνθη αναμένεται να λάβει χώρα η άσκηση «Κένταυρος 21» ή “Centaurs 21” με την συμμετοχή αρμάτων μάχης Ελλάδας – ΗΠΑ. Στις κοινές χερσαίες ασκήσεις θα λάβουν μέρος και άλλα μηχανοκίνητα τμήματα από το πεζικό με τους Αμερικανούς να δειχνουν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για την κοινή συνεκπαίδευση με τους Έλληνες, αναγνωρίζοντας το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας όλων των μονάδων στην Θράκη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Έλληνες και Αμερικάνοι συναντιούνται στην Θράκη τους τελευταίους μήνες. Τελευταία φορά ήταν η άσκηση “Thracian Cooperation 2021” στις 16 Μαρτίου, με τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams M1 και τα ΤΟΜΑ Bradley M2.Stolen Cerberus 21”Η άσκηση «Κλεμμένος Κέρβερος 21» ή “Stolen Cerberus 21” ήδη βρίσκεται στο στάδιο της συγκέντρωσης δυνάμεων, στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην Ελευσίνα. Πρόκειται για εκπαίδευση σε αντικείμενα ρίψεων προσωπικού και εφοδίων στην ξηρά και στη θάλασσα, πτήσης χαμηλού ύψους, αντιμετώπισης απειλών και εκτέλεσης αεροδιακομιδών αλλά και την διενέργεια αποστολών εκκένωσης τραυματιών από το πεδίο της Μάχης (MEDEVAC).

Την Παρασκευή προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας το πρώτο αμερικανικό μεταγωγικό C-130J.

Οι εικόνες είναι από την αντίστοιχη άσκηση τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.