Κατά Βαρβιτσιώτη το τουρκικό ΥΠΕΞ – Τι δήλωσε η Πελώνη

“Αποχή από προκλητικές ενέργειες έχει ζητήσει η ελληνική πλευρά, να σας θυμίσω, και επιθετικές δηλώσεις από την άλλη πλευρά -και γίνονται αρκετές τελευταία- δεν βοηθούν στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης” επεσήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των συντακτών όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του κάλεσε την ελληνική πολιτική ηγεσία να επιδεικνύει “υπευθυνότητα, σύνεση και ειλικρίνεια” προκειμένου να λειτουργήσουν τα κανάλια διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών”, ενώ υπογραμμίζει πως “εσκεμμένο από Έλληνες αξιωματούχους το να συνεχίζουν τις επίμονες προκλήσεις κατά της χώρας μας και τις ενέργειες και τη ρητορική που αυξάνουν την ένταση” σε μια περίοδο που “γίνονται νέα βήματα για να συνεχιστεί ο διάλογος που ξεκίνησε μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας”. Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει ακόμη ότι καταδικάζει έντονα “τις ανήθικες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, σχετικά με τη χώρα μας και τον πρόεδρό μας σε συνέντευξή του που δόθηκε σε τηλεοπτικό κανάλι, ο οποίες δεν συνάδουν με την πολιτική και τη διπλωματική πρακτική”.

Σημειώνεται ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια συνολική αναστάτωση και σε μια σύγχυση ταυτότητας στην εξωτερική της πολιτική με τον Τούρκο πρόεδρο να επιδίδεται σε σπασμωδικές κινήσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας του.

Επιπλέον, η κυρία Πελώνη απάντησε και στο αν ανησυχεί η κυβέρνηση που αναγνωρίζονται δικαιώματα της Τουρκίας, καθώς σύμφωνα με λιβυκά Μέσα Ενημέρωσης, ο Λίβυος πρωθυπουργός ζήτησε συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες που “θα διατηρεί τα δικαιώματα της Λιβύης, της Ελλάδας και της Τουρκίας στην περιοχή”. “Η θέση της κυβέρνησης όπως τη διατύπωσε ο Πρωθυπουργός, είναι σαφής. Υπήρξε πρόταση από την άλλη πλευρά για σύσταση τεχνικών επιτροπών για την επανεκκίνηση συζητήσεων για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωμών. Κατέστη, επίσης, σαφές ότι υπάρχει σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2019. Το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ανυπόστατο, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη, προφανώς όχι για την Ελλάδα. Η Ελλάδα θα προασπίσει τα συμφέροντά της.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ