Κασσελάκης: Ο Τσακαλώτος έχει εμμονή με την αύξηση των φόρων – Τι απάντησε για το “μαξιλάρι” των 37 δισ.

Ο Τσακαλώτος έχει εμμονή με την αύξηση των φόρων, είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, στην συνέντευξή του στον Ενώπιος Ενωπίω και στον Νίκο Χατζηνικολάου, στον ΑΝΤ1, ερωτηθείς για την οικονομία και την φοροδιαφυγή.

Ο Στέφανος Κασσελάκης στο Ενώπιος Ενωπίω: «Είμαι απόλυτα αριστερός» – Τι είπε για μεταναστευτικό, υγεία και φόρους

Όπως είπε, στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η θέσπιση αφορολόγητου  10.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Η κοστολόγηση είναι 160 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο αλλά είναι και δύσκολη. Για ποιο λόγο; Γιατί όταν επιτρέπεις σε κάποιον να έχει παραπάνω χρήματα στην τσέπη του, ειδικά σ’ ένα τόσο χαμηλό εισόδημα, αυτό επιστρέφει σε κατανάλωση στην αγορά. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Τα τέλη κυκλοφορίας. Όταν αυξήθηκαν, στο πρόσφατο παρελθόν, πολλοί επέστρεψαν τις πινακίδες τους. Κι έτσι, όλος ο τομέας άρχισε να συρρικνώνεται, όσο η αλυσίδα του τομέα. Και τι έγινε; Το κράτος τελικά πήρε λιγότερα χρήματα αντί για περισσότερα απ’ αυτή την πρόταση. Είμαι 100% υπέρ της εφαρμοσμένης πολιτικής εικονομετρίας. Πρέπει να βλέπουμε δηλαδή σε ζωντανό ρυθμό και να διορθώνουμε όπου χρειάζεται… Δεν λύνεις μια παρενέργεια του συστήματος, μπορεί να είναι η φοροδιαφυγή… Είχα πει ότι η φορολογία στους μισθούς πρέπει να μειωθεί. Είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα. Επίσης πρέπει να αναθεωρήσουμε όλο το φορολογικό σύστημα της χώρας. Το πιστεύω ακράδαντα αυτό. Είναι πάρα πολύ πολύπλοκο, αλλάζει όλη την ώρα. Πρέπει να έχουμε έναν φορολογικό κώδικα, ένα φορολογικό πλαίσιο δεκαετίας. Να μπορεί να ξέρει ο επιχειρηματίας, ο πολίτης, ο ξένος επενδυτής, σε τι πλαίσιο μπορεί να ζήσει και να επιχειρήσει.

Οι αυξήσεις φόρων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μνημονιακές

Στην επισήμανση του Νίκου Χατζηνικολάου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν κυβέρνηση αύξησε τους φόρους ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε: «Προφανώς, ήμασταν σε μια μνημονιακή περίοδο τότε. Και σε αυτό ο προκάτοχός μου έχει μιλήσει ξεκάθαρα γι αυτό το ζήτημα. Έχει απολογηθεί στα κοινωνικά στρώματα που επλήγησαν. Και μην ξεχνάτε ότι κι ο ίδιος έλεγε, «δώστε μας την ευκαιρία να είμαστε πρώτη φορά Αριστερά ως κυβέρνηση». Τώρα δηλαδή. Για να μπορέσουμε να εκτελέσουμε ένα πρόγραμμα με το κοινωνικό, οικολογικό, δημοκρατικό πρόσημο το οποίο θέλαμε να έχουμε. Άρα για τη φορολογία, ατομικό εισόδημα, πρέπει να είναι απλό. Αυτές οι διάφορες πηγές, διάφοροι συντελεστές, μπερδεύει όλο τον κόσμο και αλλάζουν όλη την ώρα και είναι αυθαίρετα. Είναι αυθαίρετα νούμερα, είναι αυθαίρετες επιλογές. Να έχουμε μια προοδευτική κλίμακα με ενιαίους συντελεστές, ανεξάρτητα της πηγής εισοδήματος. Και να μπορεί να ξέρει ο Έλληνας τι φορολογείται. Νομίζω εκεί πρέπει να πάμε και μάλιστα, το πίστευα εδώ και καιρό, αλλά σήμερα συνειδητοποίησα ότι ήταν και η θέση του Συνασπισμού στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ του 2009 αυτή».

Κασσελάκης: Ο Τσακαλώτος έχει εμμονή με την αύξηση των φόρων – Τι απάντησε για το “μαξιλάρι” των 37 δισ.

Ο μαξιλαροπόλεμος

Ερωτηθείς για τον “μαξιλαροπόλεμο” που ξέσπασε στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη δήλωσή του ότι το μαξιλάρι των 37 δισ. ήταν μνημονιακό μέτρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Υπάρχει η βόλτα που έκανα προς τη Βουλή, υπάρχει η ομιλία στο Economist. Στην ομιλία μου στο Economist απάντησα -βασικά ανέλυσα μάλλον την έκθεση της Standard & Poors για την επενδυτική βαθμίδα- όπου εκεί έλεγε η Standard & Poors ότι είναι ένα πολύ μεγάλο μαξιλάρι το συγκεκριμένο. Αναφέρθηκα στη χρηστή διοίκηση που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τις προηγούμενες, όπου όντως ήταν μια τίμια κυβέρνηση. Είχε ένα δύσκολο έργο, το έφερε εις πέρας.

Η άλλη ερώτηση ήταν του δημοσιογράφου στο βόλτα μου, στον δρόμο προς τη Βουλή όπου με ρωτάει για το ύψος του μαξιλαριού. Ξεκάθαρα με ρωτάει, «το 37 δεν θα μπορούσε να ήταν και λιγότερο;». Ο κ. Τσακαλώτος ήταν ο υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης με τους ομολόγους του. Ήταν μια πορεία στην οποία η Ελλάδα έλεγε αυτά τα μέτρα θα πάρουμε, θεωρούμε ότι θα αποφέρουν 10 δισ. Η τρόικα έλεγε 5 δισ. θα αποδώσουν και τελικά ήταν 15 δισ. υπεραπόδοση. Ξανά και ξανά και ξανά. Άρα λοιπόν, ο κ. Τσακαλώτος θα μπορούσε να έχει κάνει μια καλύτερη συνεννόηση, διαπραγμάτευση με την τρόικα, να πείσει ότι αυτή η υπεραπόδοση είναι δομική.

Η πρώτη συνέντευξη του Τάιλερ Μακμπέθ: Η γνωριμία, τα… παϊδάκια και η απόφαση να έρθουν στην Ελλάδα

«Αυτό που σας λέω είναι ότι τα 37 δισ. τα φτάσαμε επειδή η χώρα είχε υπεραπόδοση. Και μέχρι και ο κ. Δραγασάκης είπε, «άμα το ζήτημα είναι 37 και 30, αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε». Αυτό που λέω εγώ είναι το εξής: Ότι εάν υπήρχε κάποιο περιθώριο στο ύψος αυτού του μαξιλαριού, το οποίο το έχτισε ο ελληνικός λαός με θυσίες και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προς τιμήν της, με χρηστή διοίκηση, αυτό θα μπορούσαμε να το είχαμε διαχειριστεί λίγο καλύτερα. Ξέρετε γιατί; Γιατί ο κ. Μητσοτάκης με το που εκλέχθηκε πρωθυπουργός, αλλάζει τον ΕΝΦΙΑ και τα 500 εκατομμύρια δίνονται. Μ’ άλλα λόγια, έδρασε πατριωτικά εναντίον του πολιτικού του κεφαλαίου, χτίζοντας αυτό το πολύ μεγάλο μαξιλάρι.»

«Ενώ ο Τσακαλώτος τα έκανε χάλια, ο Τσίπρας έσκισε», σημείωσε ο Νίκος Χατζηνικολάου. «Βεβαίως. Ο Αλέξης Τσίπρας διαχειρίστηκε μια πολύ μεγάλη κατάσταση. Μην ξεχνάτε ότι κατάφερε, ενάντια και στην τρόικα, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, τον υποκατώτατο μισθό, κατάφερε να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών, το ’18-’19 και είχε έναν προεκλογικό αγώνα. Ο υπεύθυνος για την υπεραπόδοσης των στόχων ήταν ο κ. Τσακαλώτος. Ο λόγος για τον οποίο αναφέρθηκα σε αυτό είναι επειδή πιστεύω ότι ο κ. Τσακαλώτος έχει μια εμμονή με την αύξηση των φόρων. Έχει εμμονή. Ίσως  και μια ιδεοληψία εναντίον της μεσαίας διαστρωμάτωσης στην κοινωνία. Εγώ δεν είμαι υπέρ της φοροεπιδρομής.»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ