Κάρολος και Καμίλα στην Κρήτη: Η ξενάγηση στην Κνωσό, τα “μινωικά” δώρα, η μαντινάδα και το…ομπρελίνο – ΦΩΤΟ

Πάτησαν Κρήτη λίγο πριν τις 12.30 το μεσημέρι, με πτήση του βασιλικού αεροσκάφους που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου ,ο πρίγκιπας Κάρολος και η Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης τους στη χώρα.

Πρώτη στάση της επίσκεψης, στην Κνωσό όπου στην προτομή του αρχαιολόγου που την ανακάλυψε Άρθρουρ Εβανς, έγινε ανταλλαγή δώρων. Στον πρίγκιπα Κάρολο, δόθηκε δώρο ένα μινωικό κύπελλο και στην Καμίλα μια καρφίτσα.

Ακολούθησε περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο όπου τους ξενάγησε η υπουργός πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου και η Χανιώτισσα γενική γραμματέας του υπουργείου, Μαρία Βλαζάκη.Στο παρασκήνιο της επίσκεψης, ο Κάρολος ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν είναι έτοιμος για τον επερχόμενο γάμο του μικρότερου γιου του, Πρίγκιπα Χάρι και δήλωσε “are you ever ready” δηλαδή “είσαι ποτέ έτοιμος”;

Μετά την περιήγηση, η δούκισσα της Κορνουάλης συνομίλησε με παιδιά δημοτικού που βρέθηκαν στο σημείο και δέχτηκε με ευχαρίστηση τις ζωγραφιές τους, ενώ ο Κάρολος συζητούσε με διάφορους τουρίστες.

Μάλιστα, η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενη για την εντυπωσιακή προσέλευση τουριστών στους αρχαιολογικούς χώρους και είπε ότι η Ελλάδα αποτελεί μια ασφαλή χώρα για να έρχονται επισκέπτες.

Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοικτός για το κοινό υπό δρακόντεια αστυνομικά μέτρα, ενώ ήδη η είσοδος του κόσμου γίνεται μετά από εξονυχιστικό έλεγχο από άνδρες της αστυνομίας.

Στη συνέχεια το πριγκιπικό ζεύγος χωρίστηκε. Ο Κάρολος περιηγήθηκε στη Βίλα Αριάδνη και τις εγκαταστάσεις της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής, που πραγματοποιεί από τα χρόνια του Έβανς την ανασκαφική έρευνα στην Κνωσό. Εκεί δόθηκε μια μικρή δεξίωση με υψηλούς καλεσμένους. H Καμίλα μετέβη στην ενδοχώρα και το Οινοποιείο Λυραράκη.

Αυτή την ώρα το πριγκιπικό ζεύγος βρίσκεται στις Αρχάνες και ενημερώνεται από τους ανθρώπους της αναπτυξιακής Ηρακλείου για το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων.Οι προετοιμασίες στην πλατεία των Αρχανών ήταν πυρετώδεις για την υποδοχή του ζεύγους.

Θα ακολουθήσει μια μικρή γιορτή στην πλατεία της Εκκλησίας των Αρχανών με κρητικούς χορούς και παραδοσιακά εδέσματα στα καφενεία.

Μια μαντινάδα… στα αγγλικά για τον Κάρολο και την Καμίλα

Οι Κρητικοί ως γνωστόν λατρεύουν τις μαντινάδες. Όπως φαίνεται μάλιστα μπορούν να τις προσαρμόσουν και στα… αγγλικά για χάρη των υψηλών προσκεκλημένων. Αυτό ακριβώς έκαναν για τον Πρίγκιπα Κάρολο και την Καμίλα.

Ο Παναγιώτης Μαρκογιαννάκης από τα Μάλια, θέλοντας να τιμήσει το πριγκιπικό ζεύγος, έφτιαξε μια μαντινάδα στα αγγλικά και τους την αφιέρωσε, απαγγέλλοντάς τη, στο Ράδιο Κρήτη.

“Welcome to the island of Crete,

with your great wife,

My Prince, I wish you all the best,

and have a happy life”

Αυτή είναι η μετάφραση στα ελληνικά

“Καλώς όρισες στο νησί της Κρήτης,

μαζί με την υπέροχη σύζυγό σου,

Πρίγκιπα μου, σου εύχομαι όλα τα καλά,

και να έχεις μια ευτυχισμένη ζωή”

Πηγή: zarpannews.gr /: ekriti.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ