«Ηφαίστειο» ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την επιστολή Κασσελάκη στην Πολιτική Γραμματεία – Πρόταση για έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής

Με «ηφαίστειο» έτοιμο να εκραγεί μοιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που πυροδοτήθηκαν από την πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη με το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο. Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας συνεχίζεται με την κατάσταση να μυρίζει «μπαρούτι» μετά και την επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας χωρίς να συμμετάσχει ούτε μέσω zoom στη συνεδρίαση.

Ο Στέφανος Κασσελάκης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα στην επιστολή του, λέγοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων «σταματήστε να κυνηγάτε χίμαιρες, να τροφοδοτείτε σενάρια συνωμοσιολογίας πώς δήθεν θα φτιάξω Ι.Χ. κόμμα γιατί απογοητεύουμε το κόμμα μας». Προέτρεψε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να κατευθύνουν όλες τις δυνάμεις και την ενέργειά τους στα ζητήματα που αφορούν στην κοινωνία και να δοθούν λύσεις και απαντήσεις στο συνέδριο που θα αρχίσει την Πέμπτη.

Μετά την επιστολή, στο τραπέζι έπεσε η πρόταση για σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Τετάρτη, όπως μετέδωσε ο Γιάννης Τσακίρης στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή και της Κάτιας Μακρή.

Στην Κεντρική Επιτροπή μπορεί να τεθεί πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.  Σημειώνεται ότι για να συγκληθεί η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζονται 75 υπογραφές στις 300, ενώ για να γίνει πρόταση μομφής στον πρόεδρο για αντικαταστατική συμπεριφορά χρειάζεται να συμφωνήσουν το 50+1 των μελών.

«Χορός» αντιδράσεων

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου που αναρτήθηκε στο isyriza.gr, ξεκίνησε ο «χορός» των αντιδράσεων. Η Όλγα Γεροβασίλη ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας, ο Χρήστος Σπίρτζης είπε ότι ο πρόεδρος πρέπει «να προσγειωθεί στην πραγματικότητα» και ο Πάνος Ρήγας ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να πάρει άμεσα πρωτοβουλία για συνεννόηση».

Σήμερα ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος «κάρφωσε» τον Στέφανο Κασσελάκη μιλώντας στο MEGA. Ο κ. Θεοχαρόπουλος υποστήριξε ότι «τα κόμματα έχουν συντεταγμένες λειτουργίες, έχουν όργανα και καταστατικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει όλα αυτά και δεν μπορούν να αγνοούνται. Ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε ένα ερωτηματολόγιο στον iSyriza, και ουσιαστικά κατέθεσε προτάσεις για να απαντήσουν όσοι μπαίνουν στο iSyriza.  Τα κόμματα δεν είναι εταιρείες και τέτοια ζητήματα ανοίγουν με συγκεκριμένο τρόπο, να συμμετέχουν τα μέλη σε διαβούλευση και να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις».

Ερωτηθείς εάν θα τεθεί θέμα αρχηγού, απάντησε: «Υπάρχει θέμα λειτουργίας και όχι αρχηγού. Δεν μπορεί να αγνοούνται τα όργανα και το καταστατικό του κόμματος που έχουν συγκεκριμένες διαδικασίες. Πρέπει να είμαστε δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές και πρέπει να πάμε μπροστά. Το κόμμα δεν γνώριζε για το περιερχόμενο του ερωτηματολογίου και έπρεπε να συζητηθεί το τι μπαίνει σε ερωτηματολόγιο ή όχι από τα μέλη της ΚΕ. Δεν χωρούν αυτή τη στιγμή ατομικές λειτουργίες. Δεν χωράει μία νέα εσωστρέφεια αυτή τη στιγμή».

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελλατόλα, ο Κώστας Ζαχαριάδης υποστήριξε ότι «υπερασπίζομαι τη δομή και τη λειτουργία των κομμάτων και των συλλογικών δομών στο εσωτερικό τους. Ο καθένας πρέπει να δώσει καθαρές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και μέσα σε αυτά τα όργανα προκύπτουν συμφωνίες και διαφωνίες, πλειοψηφίες  και μειοψηφίες. Τα κόμματα δεν είναι εταιρείες. Οι ηγεσίες των κομμάτων δεν είναι CEO ή CFO. Ούτε board έχουμε, Πολιτική Γραμματεία έχουμε, πολιτικά στελέχη είμαστε» υπογράμμισε.

Η επιστολή του Στέφανου Κασσελάκη

«Αγαπητοί σ. Μέλη της ΠΓ:

Ζητήσατε εκτάκτως τη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας, παρότι το Όργανο συνεδρίασε πριν από λίγες μόλις ημέρες για ζητήματα εκλογής των συντονιστικών των Οργανώσεων Μελών και των Νομαρχιακών Επιτροπών και για άλλα θέματα του Συνεδρίου.

Όπως γνωρίζετε, βρίσκομαι ήδη από χθες στο Λονδίνο, όπου συναντήθηκα με απόδημους Έλληνες και σήμερα το απόγευμα θα μιλήσω στο London School of Economics, σε εκδήλωση που έχει τίτλο «Η σύγχρονη Αριστερά για μία προοδευτική διακυβέρνηση» και μέχρι τότε, από νωρίς σήμερα, ακολουθώ πρόγραμμα πυκνών συναντήσεων με επενδυτικούς και επιχειρηματικούς φορείς, με την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου και με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα.

Ως εκ τούτου αδυνατώ να παραστώ στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που ζητήσατε να συγκληθεί εκτάκτως επ’ αφορμής του ότι, ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απηύθυνα προς τα μέλη του κόμματος – μέσω του isyriza – ένα ερωτηματολόγιο συμβουλευτικού χαρακτήρα, για μια σειρά θεμάτων που αφορούν από την εικόνα και τα σύμβολα έως τη λειτουργία του κόμματός μας.

Τα αποτελέσματα αυτού του ερωτηματολογίου δεν θα δημοσιοποιηθούν. Δεν είμαστε δημοσκοπική εταιρεία. Θα είναι όμως χρήσιμο εργαλείο και για τα Όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και για εμένα, στις αποφάσεις μας.

Επειδή είστε όλοι έμπειρα κομματικά στελέχη, γνωρίζετε πολύ καλά ότι το επικείμενο έκτακτο Συνέδριο δεν είναι καταστατικό. Επομένως, ανοίγει μία συζήτηση, δεν λαμβάνονται καταστατικές αποφάσεις.

Για αυτά θα αποφασίσουμε στο τακτικό Συνέδριο που θα γίνει το φθινόπωρο μετά τις Ευρωεκλογές, το οποίο θα είναι καταστατικό. Το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό.

Όντως θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί τα δύο Συνέδρια, το πολιτικό/προγραμματικό και το καταστατικό, πριν από την εκλογή Προέδρου. Δεν ήμουν στα όργανα, όταν αποφασίσατε να προηγηθεί εκλογή Προέδρου σε χρόνο dt.

Γιατί λοιπόν έβαλα αυτό το ερωτηματολόγιο;

Ακριβώς διότι πρόκειται για θέματα που συζητούνται ήδη από τα μέλη και τους φίλους μας, και μάλιστα έντονα. Πρέπει να δείξουμε και να αποδείξουμε στην πράξη ότι γνωρίζουμε αυτά που τους απασχολούν και ότι κι εμείς από την πλευρά μας είμαστε πρόθυμοι να τους ακούσουμε με προσοχή και να ανοίξουμε μια παραγωγική και δημοκρατική συζήτηση για όλα. Πρόκειται για υπαρξιακή ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Η ανάγκη, άλλωστε, των μελών μας να επικοινωνήσουν μαζί μας και να εκφράσουν τις απόψεις τους, αποδεικνύεται από το τεράστιο ενδιαφέρον και την πολύ μεγάλη ανταπόκριση που έχει το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο μέσα σε δύο μόλις ημέρες (και τα εξαιρετικά χρήσιμα σχόλια και προτάσεις για τη λειτουργία του κόμματος). Οι απαντήσεις των μελών θα συλλεχθούν, θα κωδικοποιηθούν και στον κατάλληλο χρόνο (εν’ όψει του καταστατικού συνεδρίου) θα τις συζητήσουμε μαζί στα Όργανα.

Κασσελάκης

Επισημαίνω ότι δεν έχω καμία διαφωνία με τη λειτουργία της Π.Γ και των Οργάνων γενικά, παρά την βαθιά απογοήτευσή μου για τις επανειλημμένες διαρροές που γίνονται ακόμη και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων και που με αυτόν τον τρόπο δυστυχώς έχουν ευτελίσει την αξιοπιστία του Οργάνου. Για να είμαι δίκαιος, μέχρι και στο Προεδρείο της ΚΟ γίνονται διαρροές, άρα ίσως να είναι ένα ζήτημα ευρύτερο στο κόμμα από την καταστατική λειτουργία.

Έχω αποδείξει ότι δεν φείδομαι κόπου και ενέργειας, όταν πρόκειται για τη συμμετοχή μου σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία του κόμματος. Θυμίζω μόνο ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουμε διοργανώσει δύο απολύτως επιτυχημένα και παραγωγικά Αναπτυξιακά Συνέδρια, έχω επισκεφθεί πολλά μπλόκα αγροτών, με τους αγρότες να αγκαλιάζουν την παρουσία μου, έχω μετάσχει στην όλως ενδιαφέρουσα και επίκαιρη εκδήλωση για την Παιδεία που διοργάνωσε η Κ.Ο μαζί με το Τμήμα του κόμματος, συμμετείχα στην εκδήλωσή μας στις Βρυξέλλες για το έγκλημα στα Τέμπη και συμπαραστάθηκα στους γονείς των θυμάτων, και βέβαια έχω παρευρεθεί σε αρκετές εκδηλώσεις Οργανώσεων Μελών και της Νεολαίας μας, προκειμένου να ακούσω και να συνομιλήσω με τα μέλη και τους φίλους μας.

Είναι δυνατόν να φοβόμαστε να ρωτήσουμε τα μέλη μας, ειδικά μετά από δύο εκλογικές ήττες που φανέρωσαν βαθύ έλλειμμα γείωσης με την κοινωνία; Που είδαν τη ΝΔ να κερδίζει με 2 -3 φορές τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ; Που έφεραν το κόμμα μας από το 32% στο 18%; Αν δε ρωτάς τα μέλη υπό τέτοιες συνθήκες, πότε τα ρωτάς;

Να μάθουμε όλοι -και πρώτος ο Πρόεδρος- να ακούμε επιτέλους.

Πόσο ακόμα να αγνοούμε τα μέλη μας και την κοινωνία;

Γιατί δεν ζητήθηκε ποτέ να συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία για τους αγρότες και για τους φοιτητές που είναι στους δρόμους, για τα φάρμακα που θα πληρώνουν όλοι οι πολίτες από την τσέπη τους με τις ανάλγητες αποφάσεις του Άδωνη Γεωργιάδη, για το σχέδιο νόμου του κ. Φλωρίδη που γυρίζει το ποινικό μας σύστημα εβδομήντα χρόνια πίσω, για την καμπάνια της ακρίβειας που δεν ξεκίνησε ακόμη, για την καμπάνια της στέγασης κι ένα σωρό ακόμη προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία, την οποία αγνοεί επιδεικτικά η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη;

Πολιτική Γραμματεία για το γνωμοδοτικό ερωτηματολόγιο; Για την εσωκομματική επιρροή του καθενός σε ένα κόμμα που αποδείχτηκε μη κυβερνητικό και οφείλει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας, η οποία υποφέρει και δεν βλέπει διέξοδο ούτε και ελπίδα.

Το Συνέδριο που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει την Πέμπτη θα γίνει! Θα είμαι εκεί. Όλοι μας θα είμαστε εκεί!

Ως τότε το άγχος μας και η αγωνία μας πρέπει να είναι να συζητηθούν τα ζητήματα που πραγματικά αφορούν την κοινωνία και να βρει σε αυτό το συνέδριο τις λύσεις και τις απαντήσεις που ψάχνει.

Σας προτρέπω να κατευθύνετε όλες τις δυνάμεις και όλη την ενέργειά σας προς την κατεύθυνση αυτή.

Σταματήστε να κυνηγάτε χίμαιρες, να τροφοδοτείτε σενάρια συνωμοσιολογίας πως δήθεν θα φτιάξω Ι.Χ. κόμμα, γιατί απογοητεύουμε τον κόσμο μας.

Ι.Χ. κόμμα που ακούει τα μέλη του, δεν υπάρχει.

Ι.Χ. είναι το κόμμα που θέλει τα μέλη του χειροκροτητές στην ήττα.

Προσωπικά, θα ακούω τα μέλη, θα με συμβουλεύουν, θα κάνω όσα τους υποσχέθηκα για ένα ανοιχτό κόμμα των μελών.

Αυτά τα μέλη (και καμία «παράδοση») μου έκαναν την τιμή να με εκλέξουν Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αυτό ακριβώς το αίτημα: να τους ακούω.

Σας προσκαλώ λοιπόν να τους ακούσουμε μαζί.

Συντροφικά,

Στέφανος Κασσελάκης

Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Πέτρος Παππάς: Λανθασμένη προσέγγιση το αίσθημα ιδιοκτησίας που έχουν κάποια στελέχη για τον ΣΥΡΙΖΑ

«Εγώ αιφνιδιάστηκα περισσότερο με τις αντιδράσεις όσων στελεχών αντέδρασαν στο ερωτηματολόγιο, όχι με το ερωτηματολόγιο αυτό καθαυτό» τόνισε ο Πέτρος Παππάς, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, σχετικά με τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχετικά με το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου, ο κ. Παππάς επισήμανε πως πρόκειται ούτως ή άλλως για μια συζήτηση η οποία γίνεται εντός του ΣΥΡΙΖΑ «εδώ και πολλούς μήνες, εδώ και πολλά χρόνια».

«Καταρχήν, την ξεκίνησε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αποχωρώντας από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι έχει κλείσει ο ιστορικός κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως τον γνωρίζαμε και ένας νέος κύκλος πρέπει να ανοίξει. Οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί κάποια απλά ερωτήματα, τα οποία δημιουργούν έναν διάλογο με τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλούν τόσο μεγάλο πρόβλημα, τη στιγμή μάλιστα που αυτός ο διάλογος και αυτές οι απαντήσεις μπορούν να ενισχύσουν τις διαδικασίες τις κομματικές, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση ή τουλάχιστον μου φαίνεται υπερβολικό και περίεργο το να υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις σε κάτι το οποίο είναι δεδομένο. Και ποιες είναι οι ερωτήσεις, μιλάμε για τον χαρακτήρα του κόμματος και προφανώς τη στιγμή που καταστατικά το κόμμα ξεκινά από την Αριστερά και φτάνει στο προοδευτικό κέντρο, είναι νομίζω πολύ λογικό κάποιος να το χαρακτηρίσει ενδεχομένως κεντροαριστερό το κόμμα. Δηλαδή ποια είναι ακριβώς αυτά τα οποία ενόχλησαν;

Το ότι στον εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος, τον οποίο ήρθαν να ψηφίσουν δεκάδες χιλιάδες μέλη με την εντολή να τα αλλάξει όλα, δεν αναγνωρίζεται η δυνατότητα να απευθυνθεί στα μέλη και να έχει έναν νέου τύπου διάλογο, αντλώντας συμπεράσματα από τη βάση, αυτό νομίζω είναι το προβληματικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Σχετικά με τις ενστάσεις που εγείρουν στελέχη του κόμματος ως προς ότι δεν είχαν ενημερωθεί παρότι υπάρχουν όργανα και διαδικασίες στο καταστατικό του κόμματος, ο κ. Παππάς επισήμανε τα εξής. «Εγώ δεν καταλαβαίνω τι διαδικασία θα περίμεναν να ακολουθηθεί σε μια άμεση, σε μια αδιαμεσολάβητη επικοινωνία την οποία επιδιώκει ο πρόεδρος σταθερά με τη βάση του κόμματος, θέτοντας τη βάση για έναν διάλογο και για μια διαδραστική προσέγγιση. Αυτό είναι μια ανεξάρτητη διαδικασία από αυτή η οποία γίνεται στα όργανα του κόμματος, τα οποία προφανώς συντεταγμένα οδηγούνται σε ένα συνέδριο, παίρνουν τις αποφάσεις τους. Αυτό είναι ένας διάλογος με την κοινωνία και θα ξαναπώ σε έκτακτες συνθήκες, όπως είναι αυτές οι οποίες βιώνει η Κεντροαριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα, απαιτούνται έκτακτα μέτρα.

Αυτό το αίσθημα περίεργης ιδιοκτησίας, την οποία έχουν ενδεχομένως κάποια στελέχη για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι νομίζω μια λανθασμένη προσέγγιση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στα μέλη του, ανήκει στον κόσμο εκείνον ο οποίος στη μεγάλη του πλειοψηφία θέλει να αλλάξουν όλα. Είναι μια διαπίστωση την οποία έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας ήδη αποχωρώντας από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ».

Όσο για το Συνέδριο, εκεί, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Παππάς, θα συζητηθεί το κείμενο των αποφάσεων, το οποίο έχει ήδη αποφασιστεί από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου. «Αυτό το οποίο ξεκίνησε με πρωτοβουλία του προέδρου, είναι ένας διάλογος ο οποίος ξεκινά από την ημέρα που ξεκίνησε, προχθές και θα συνεχίσει σε ένα βάθος εβδομάδων για να προκαλέσει μια νέα διαδικασία που δεν αφορά το συνέδριο. Αφορά μια συνολική ανάπτυξη και αναδιάταξη του κόμματος, η οποία, να πω την αλήθεια, και πολύ άργησε. Έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει. Θέλω να πω ότι είναι μια διαδικασία την οποία εγώ βρίσκω ιδιαίτερα θετική και πρέπει με πολύ γρήγορα βήματα να κινηθεί, ανεξάρτητη του συνεδρίου» προσέθεσε ο κ. Παππάς.

«Θεωρώ ότι αν υπάρχει στο βάθος ένα σύνδρομο ιδιοκτησίας, πρέπει να απαλλαγούμε όλοι από αυτό. Δεν είναι κανένας μας ιδιοκτήτης του κόμματος. Το κόμμα ανήκει στα μέλη του και ανήκει και στα μελλοντικά μέλη του, τα οποία ελπίζουμε να είναι πολύ περισσότερα από τα σημερινά, δηλαδή τους ψηφοφόρους, τους μελλοντικούς» είπε καταλήγοντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο αναβολής του Συνεδρίου, απάντησε πως δεν το γνωρίζει αυτό ούτε και κατά πόσο ένα συνέδριο το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί θα πρέπει να αναβληθεί.

Δείτε ΦΩΤΟ από τις αφίξεις στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ