Ιερώνυμος στη Βουλή: «Κανείς δυνάστης δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί την Εκκλησία»

του Αντώνη Τριανταφύλλου

Αυστηρές συστάσεις προς την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και εν γένει το πολιτικό προσωπικό της χώρας να αποβάλλουν οποιεσδήποτε ιδεοληψίες απέναντι στην Εκκλησία απηύθυνε μέσα στη Βουλή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου μίλησε από το βήμα της αίθουσας της Γερουσίας στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Διασποράς του Ελληνισμού με θέμα «Ο ρόλος της Εκκλησίας στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας στον Ελληνισμό της Διασποράς».    

Ο κ. Ιερώνυμος στον απόηχο της πρόσφατης κρίσης που προέκυψε μεταξύ πολιτείας και Εκκλησίας εμφανίστηκε και πάλι αμετακίνητος επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το ζήτημα των σχέσεών της με το κράτος. 

Ενώπιον του αρμόδιου υπουργού για τα θρησκεύματα Κωνσταντίνου Γαβρόγλου, αλλά και πλειάδας βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε όλες τις πολιτικές πτέρυγες να συνηγορήσουν στη συνέχιση της συνεργασίας με την Εκκλησίας υπογραμμίζοντας ότι και η πολιτεία και η Εκκλησία έχουν «ανάγκη συνεργασίας και όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού».

Ο Αρχιεπίσκοπος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα και για τον πρωθυπουργό, χωρίς όμως να αναφερθεί ονομαστικά στον Αλέξη Τσίπρα, παραλληλίζοντας τον με τον καπετάνιο ενός καραβιού το οποίο, όπως είπε ο κ. Ιερώνυμος με νόημα, «βουλιάζει και αν βουλιάξει δεν θα γλιτώσει ούτε ο αφεντικός, ούτε ο αξιωματικός ούτε ο μούτσος». Αυστηρή, όμως, ήταν η κριτική του κ. Ιερωνύμου και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Για το κυβερνών κόμμα το μήνυμα ήταν ότι «κανείς δυνάστης δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί την Εκκλησία. Ορισμένοι κάνουν πολιτική εις βάρος της Εκκλησίας. Ολοι έχουμε παιδικές αρρώστιες και ιδεοληψίες αλλά δεν είναι καιρός για τέτοια». 

Αναφορικά με το ζήτημα των σχέσεων πολιτείας και Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υποστήριξε ότι από την πλευρά του προτείνει να υπάρχουν «διακριτοί ρόλοι αλλά καθαροί, να μην βαραίνουν από τη μια μεριά. Και να προσθέσουμε την απαραίτητη συνεργασία», είπε αρχικά και μιλώντας για τον διαχωρισμό σημείωσε ότι στην εκκλησία δεν υπάρχει τέτοια φράση «γιατί η Εκκλησία δεν χωρίζει, δεν διώχνει».

Πηγή: Real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ