Η Βόζενμπεργκ στην Κομισιόν για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

Σε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, με αφορμή τις πρόσφατες προκλητικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και την έκδοση σχετικής τουρκικής οδηγίας για τη δέσμευση μίας τεράστιας περιοχής στο Αιγαίο, προκειμένου να εκτελεστούν στρατιωτικές ασκήσεις από τουρκικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, ως τακτικό μέλος της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ανέδειξε για ακόμη μία φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ζήτημα των επαναλαμβανόμενων αμφισβητήσεων του διεθνούς δικαίου και της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή του Αιγαίου από τις τουρκικές αρχές και ζήτησε εκ νέου την άμεση αντίδραση της Ε.Ε.

Διαβάστε αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζενμπεργκ.

«Στις 24/6/2016 εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 458/2016 τουρκική οδηγία προς ναυτιλωμένους  (NAVTEX), η οποία  δεσμεύει μία τεράστια περιοχή του Αιγαίου, Ανατολικά της Σκύρου και Δυτικά των Ψαρών για την εκτέλεση ασκήσεων με πραγματικά πυρά, για μεγάλο χρονικό διάστημα και δη από 11/7 έως 31/8/2016. Σημειωτέον, ότι για την ίδια περιοχή είχε εκδοθεί η τουρκική NAVTEX 347/16 για το χρονικό διάστημα 27/6-30/6/2016, η οποία δεν εγκρίθηκε από τις ελληνικές αρχές.

Με τον τρόπο αυτό οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν να αγνοούν εσκεμμένα τις ελληνικές κυριαρχικές αποφάσεις, καθώς τουρκικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη επιχειρούν επανειλημμένα να «κυκλώσουν» τη συγκεκριμένη εκτεταμένη περιοχή, αμφισβητώντας το διεθνές δίκαιο και την ελληνική εδαφική ακεραιότητα.

Η εν λόγω NAVTEX επισφράγισε μία σειρά από αλλεπάλληλες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, στις οποίες προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες τουρκικά αεροσκάφη, μερικά εκ των οποίων ήταν μάλιστα οπλισμένα.

Δεδομένων των επαναλαμβανόμενων προκλητικών ενεργειών από τουρκικής πλευράς σε βάρος κράτους μέλους, ερωτάται η Επιτροπή:

-Δεν θεωρεί ότι η ανωτέρω τακτική της Τουρκίας επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες έντασης και αμφισβήτησης του ισχύοντος διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο, εν μέσω μάλιστα των Νατοϊκών επιχειρήσεων στην περιοχή για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών;

-Πώς σκοπεύει να προστατεύσει την Ελλάδα στο πλαίσιο του ρόλου της για τη διατήρηση της ομαλότητας και της ειρήνης και της προαγωγής της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών;».

Διαβάστε επίσης:

“Κλειδώνει” την “καρδιά” του Αιγαίου η Άγκυρα – Τουρκική NAVTEX πρόκληση – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ