Η βουλευτής Σερρών Φ. Αραμπατζή σύμμαχος των ανασκαφών της Αμφίπολης

Η βουλευτής Σερρών Φ. Αραμπατζή σύμμαχος των ανασκαφών της Αμφίπολης

Τα φώτα της δημοσιότητας έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η Αμφίπολη των Σερρών και συγκεκριμένα ο λόφος Καστά, καθώς ο εντυπωσιακός κυκλικός περίβολος που μέρα με τη μέρα αποκαλύπτει η αρχαιολογική σκαπάνη, ενισχύει τις εκτιμήσεις ενός ιδιαίτερα σημαντικού ταφικού μνημείου.

Η χρονολόγηση του μνημείου στο τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, που συμπίπτει ιστορικά με την εξορία της συζύγου του Μ. Αλεξάνδρου, Ρωξάνης και του γιου τους, Αλεξάνδρου του Δ’, η σύνδεση του Λέοντα της Αμφίπολης που σύμφωνα με τις τελευταίες εισηγήσεις αρχαιολόγων ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του χωμάτινου τύμβου, αλλά και ο ιδιαίτερα εντυπωσιακός όγκος του περιβόλου με περιφέρεια που φτάνει τα 500 μ., μαρτυρούν ότι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό κρύβεται στα έγκατα της ιστορικής Αμφίπολης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’60 από τον Δημήτρη Λαζαρίδη και διακόπηκαν το 1985. Το 2009 η ΚΗ’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη, ξεκίνησαν ξανά το φιλόδοξο έργο αποκαλύπτοντας μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι 230 μ. του περικαλλούς περιβόλου. Όμως η εξάντληση των πόρων, λίγο έλειψε να βάλει φρένο στην αρχαιολογική σκαπάνη της αρχαιολογικής ομάδας.

Σύμμαχος και αρωγός των προσπαθειών της ακούραστης και μετριοπαθούς, στις δηλώσεις, ομάδας της κ. Περιστέρη, η βουλευτής Σερρών της Ν.Δ., Φωτεινή Αραμπατζή, που εδώ και ένα χρόνο (05.10.2012) έφερε το θέμα στη βουλή ώστε να εκταμιευθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση για τη συνέχιση της αποκάλυψης, ώστε σήμερα να υπολείπονται μόλις 90 μ. για την ολοκλήρωση της ανασκαφής.

Η σημαντική ανασκαφική δραστηριότητα προκάλεσε την επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού, κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, την Πέμπτη 29/08, στο μνημείο, όπου δεσμεύτηκε για την απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ