Η Τουρκία ανησυχεί για τα ελληνικά Drones και τους Spike NLOS

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Ο συνεχής επανεξοπλισμός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο μικροσκόπιο των τουρκικών ΜΜΕ.

Τουρκία: «Επικίνδυνο βήμα» η απόφαση της Ελλάδας να αγοράσει τα πυραυλικά συστήματα SPIKE-NLOS

του Χρήστου Μαζανίτη

Η νηνεμία που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι έχει ημερομηνία λήξης. Οι εκλογές και η τουριστική περίοδος συνηγορούν στην επέκταση της ηρεμίας ίσως και ως το τέλος του καλοκαιριού, όμως δε θα πρέπει κανείς να τρέφει αυταπάτες.

Spike Nlos: Ο ρόλος των νέων πυραύλων στην άμυνα των ελληνικών νησιών

Οι διάφορες είναι υπαρκτές, που απλά κρύβονται κάτω από το χαλί της αλληλεγγύης, και στην πρώτη ευκαιρία θα αναδυθούν στην επιφάνεια. Οι δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι από τα Κατεχόμενα περιγράφουν ανάγλυφα την πραγματικότητα.

«Εμείς δεν απεμπολούμε τα δικαιώματά μας. Δεν περιμένουμε από κανέναν να μας χαρίσει τα δικαιώματά μας, τα παίρνουμε», ανέφερε αφού προηγουμένως τόνισε ποσό καλά είναι που έσπασε ο πάγος μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας κι ότι αν κάνουν οι Έλληνες ένα καλό στους Τούρκους εκείνοι θα ανταποδώσουν δέκα καλά.

ΚΥΣΕΑ: Εγκρίθηκε η προμήθεια πυραύλων SPIKE- NLOS

Το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» όπως και οι νέο-οθωμανικές βλέψεις είναι εδώ, αποτελούν κτήμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και στην πρώτη ευκαιρία θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα ξεδιπλωθούν.

Τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας δεν ξεχάστηκαν ούτε βρίσκονται εν υπνώσει. Απλά δεν είναι στο προσκήνιο γιατί αυτή τη στιγμή είναι διαφορετικές οι προτεραιότητες του Ερντογάν και του καθεστώτος του. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όμως, από τη μεριά τους έχουν συνεχώς στραμμένα το βλέμμα τους στις εξοπλιστικές εξελίξεις στην Ελλάδα και δεν παραλείπουν να το επισημάνουν.

Το θέμα προμήθειας των πυραύλων SPIKE NLOS που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ την περασμένη εβδομάδα και που το enikos.gr ανέδειξε λεπτομερώς, όχι μόνο δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τα τουρκικά ΜΜΕ αλλά προτάσσουν και λόγους απειλής της εθνικής ασφαλείας από τους Έλληνες που προχωρούν «σε κινήσεις απόκτησης επιθετικών όπλων».

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της MILLIYET η οποία έχει λεπτομερή αναφορά στο θέμα των ισραηλινής προέλευσης πυραύλων SPIKE NLOS που προμηθεύεται η Ελλάδα. Από το μικροσκόπιο της εφημερίδας, όμως, δεν ξεφεύγουν ούτε οι προσπάθειες της ελληνικής βιομηχανίας για την κατασκευή σειρά από drones. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει το ένα από τα ελληνικά drones που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης έχει εμφανείς σχεδιαστικές ομοιότητες με το τουρκικό Bayraktar TB2, που κατασκευάζει η Baykar- εταιρεία του γαμπρού του Ερντογάν.

Το UAV κάθετης από-προσγείωσης ΑΡΧΥΤΑΣ αλλά και το ΓΡΥΠΑΣ που αναπτύσσει η ΕΑΒ (για τα οποία έχουμε λεπτομερώς αναφερθεί στο enikos.gr) προκαλούν ανησυχία, δεδομένου μάλιστα ότι πυκνώνουν οι αναφορές από το πεδίο μαχών της Ουκρανίας, όπου τα πολυδιαφημιζόμενη Bayraktar εμφανίζουν χαμηλή επιβιωσιμοτητα απέναντι σε οργανωμένες αεράμυνες και συστήματα εντοπισμού.

Ταυτόχρονα, τα κατευθυνόμενα από το καθεστώς Ερντογάν Μέσα Ενημέρωσης κατέκλυσαν την περασμένη εβδομάδα εικόνες από το drone “KIZILELMA” ή «Κόκκινη Μηλιά» όπως αποδίδεται στα ελληνικά, το οποίο κατάφερε όπως λένε να πετάξει σε υψόμετρο 20.000 ποδών.

Ωστόσο, έμπειρος αξιωματικός της Αεροπορίας, με τον οποίο επικοινώνησε το enikos.gr εξηγεί πως το «υπερηχητικό UCAV» θέλει πολλά ακόμη για να γίνει αυτό που διαφημίζουν. Το κυριότερο να μπορεί να μαζεύει τους τροχούς, που προς το παρόν μένουν κατεβασμένοι και στη συνέχεια να δουλέψει και ο χώρος στην «κοιλιά» της κατασκευής, που θα ανοίγει υποτίθεται για να κάνει άφεση βλημάτων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ