Η «Σούδα του Βορρά», η Ελλάδα πυλώνας ασφάλειας στα Βαλκάνια και η Τουρκία απούσα

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις γίνονται οι εγγυητές της Ασφαλείας ασφάλειας στα Βαλκάνια τη στιγμή που οι ΗΠΑ εκθειάζουν τον ρόλο της «Σούδας του Βορρά», όπως είχε χαρακτηρίσει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ την Αλεξανδρούπολη.

του Χρήστου Μαζανίτη

Ακόμη μια άσκηση στα Βαλκάνια των συμμαχικών δυνάμεων με την Τουρκία απούσα.

Από την Δευτέρα 08 έως και την Παρασκευή 19 Αυγούστου, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Διακρατική Συνεκπαίδευση «THRACIAN VIPER 2022» που πραγματοποιήθηκε στο FIR Σόφιας με Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 της 110 και της 111 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ).

Η εν λόγω Συνεκπαίδευση, η οποία είναι τύπου INVITEX-LIVEX (Invitation to an Exercise – Live Exercise) και διοργανώθηκε από την Πολεμική Αεροπορία της Βουλγαρίας, έλαβε χώρα με την συμμετοχή των Πολεμικών Αεροποριών της Ελλάδος, της Βουλγαρίας, του Καναδά, των ΗΠΑ και της Ρουμανίας, κατά την διάρκεια της οποίας εκτελέστηκαν αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT) με σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια αυξανόμενης δυσκολίας και πολυπλοκότητας.

Η Συνεκπαίδευση «THRACIAN VIPER 2022», η οποία διεξάγεται σε ετήσια βάση από το 2010 και στην οποία οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ, συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας, συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που η εφημερίδα New York Times σε δημοσίευμα της εκθειάζει το στρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης επισημαίνοντας ότι η ροή στρατιωτικών προμηθειών των ΗΠΑ μέσω του λιμανιού έχει εξοργίσει τη Ρωσία και την Τουρκία. Τώρα, εταιρείες με δεσμούς με τη Ρωσία και την Αμερική ανταγωνίζονται για τον έλεγχο του λιμανιού.

Η «Σούδα του Βορρά» όπως είχε αποκαλέσει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, την μεγάλη και ολοένα ενισχυόμενη παρουσία των Αμερικανών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, παρουσία του απελθόντος πλέον Αμερικανού Πρέσβη, Τζέφρι Πάιτ, στις 10 Μαΐου 2021, δείχνει πώς θωρακίζει άμεσα τη χώρα.

Εάν η Σούδα είναι το «περιδέραιο της Μεσογείου» όπως είχε πει ο Αμερικανός Πρέσβης, τότε η Αλεξανδρούπολη είναι το «διαμάντι της Ανατολικής Ευρώπης» για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Ένα όραμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ένα προσωπικό στοίχημα που έγινε κοινό κτήμα της Αναβαθμισμένης Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Αμερικής.

Στο δημοσίευμα των NYT δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ποσότητα πολεμικού υλικού που μεταφέρθηκε από τις ΗΠΑ μέσω της Αλεξανδρούπολης, η οποία αυξήθηκε σχεδόν 14 φορές πέρυσι – πριν από τον πόλεμο, αλλά καθώς αυξάνονταν οι εντάσεις με τη Ρωσία – στα 3.100 «τεμάχια», ένας όρος που χρησιμοποιείται από το Πεντάγωνο για όλα τα είδη εξοπλισμού από άρματα μάχης έως πυρομαχικά.

Η αυξανόμενη προσοχή των ΗΠΑ για την στρατηγική σημασία της περιοχής τονίστηκε την Τετάρτη, όταν ο γερουσιαστής Robert Menendez από το Νιου Τζέρσεϊ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ