Η Πολεμική Αεροπορία περιμένει τα νέα Canadair CL-515 – ΒΙΝΤΕΟ

50 χρόνια μετά την πρώτη παραγγελία των πρώτων πυροσβεστικών Canadair CL-215 η Πολεμική Αεροπορία περιμένει την έλευση των αεροπλάνων του τύπου που θα τα αντικαταστήσει ενώ παράλληλα θα μπουν σε πρόγραμμα αναβάθμισης τα νεότερα CL-415.

του Χρήστου Μαζανίτη

50 χρόνια μετά την προμήθεια των πρώτων πυροσβεστικών Canadair CL-215 η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται μία ανάσα από την απόκτηση των νέων αεροσκαφών του τύπου.

Η κατασκευάστρια εταιρεία έχει εξαγοραστεί και έπειτα από πολυετή αδράνεια το εργοστάσιο ανοίγει, παράγοντας τον νέο τύπο του πυροσβεστικού αεροπλάνου, υπό την επωνυμία Viking CL-515.

Πρόκειται για αμφίβια μεσαίου τύπου πυροσβεστικά αεροσκάφη με χωρητικότητα σε νερό περί τους 6 τόνους, τα 5 εκ των οποίων θα αποκτηθούν μέσω ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκών προγραμμάτων της επόμενης περιόδου ενώ άλλα 2 θα αποκτηθούν μέσω του προγράμματος RescEU.

Η προμήθεια νέων Canadair και η αναβάθμιση των CL-415 κρίνεται απαραίτητη αφού πλέον τα CL-215 που μετρούν μισό αιώνα ζωής δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Λόγω της παλαιότητας των Canadair CL-215 παρουσιάζουν συχνά βλάβες και δεν μπορούν να πετάξουν περισσότερο από 8 ώρες την ημέρα. Όπως έχουν επισημάνει πιλότοι και τεχνικοί: «Έπειτα από δύο επιχειρήσεις της μεγαλύτερης διάρκειας, τριών με 3,5 ωρών δυστυχώς βγάζουν ζημιές και πρέπει να πάνε για συντήρηση. Αυτό είναι γνωστό».

Συγκεκριμένα, από τα συνολικά 13 παλαιού τύπου Canadair CL – 215, 4 έχουν κατασκευαστεί το 1974, 2 το 1977, ενώ ακόμα και το νεότερο αεροσκάφος Canadair CL – 215 έχει κατασκευαστεί το 1990 και συμπληρώνει φέτος 34 χρόνια επιχειρήσεων.

Βέβαια σε αυτά θα πρέπει να υπολογιστούν και οι συντριβές των τελευταίων ετών, οπότε τα διαθέσιμα του τύπου είναι 10.

Την τετραετία 1999 – 2002 η Ελλάδα προχώρησε σε μερική ανανέωση του στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών αγοράζοντας δέκα νέου τύπου Canadair CL – 415. Το ένα από αυτά συνετρίβη τον Ιούλιο του 2007 κατά τη διάρκεια δασοπυρόσβεσης στα Νέα Στύρα Ευβοίας ενώ ακόμη ένα χάθηκε το 2014 κατά τη διαδικασία προσθαλάσσωσης στη Νέα Μηχανιώνα.

Η προμήθεια των 7 Canadair αποτελεί ένα τεράστιο πρόγραμμα, του οποίου οι παραδόσεις είναι ήδη συμφωνημένες με την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας που τρέχει τις διαδικασίες, ενώ τις εγγυήσεις όλου του προγράμματος τις δίνει η ίδια η Καναδική Κυβέρνηση για την κατασκευαστική εταιρεία.

Οι παραδόσεις προβλέπονται ως εξής: 2 αεροσκάφη θα παραδοθούν το 2027, 1 αεροσκάφος το 2028, 1 αεροσκάφος το 2029 και 3 αεροσκάφη το 2030.

Η συγκεκριμένη προμήθεια θα αφορά επίσης το αρχικό απόθεμα ανταλλακτικών των επτά αεροσκαφών, καθώς και τον αντίστοιχο εξοπλισμό υποστήριξης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, πέρα από τις παραπάνω παραγγελίες, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία, προκειμένου να αναλάβει πρόγραμμα κόστους 43 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση και των CL-415 αεροσκαφών Canadair της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία θα πετάει και τα νέα αεροσκάφη του τύπου. Αυτό αφορά μία από τις δράσεις του Προγράμματος ΑΙΓΙΣ και υλοποιείται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στον Καναδά, στις 25 Μαρτίου και θα έχει την ευκαιρία- εφόσον κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο επισήμως- να υπογράψει το τελετουργικό της συμφωνίας αυτής.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η μίσθωση εναέριων μέσω του μηχανισμού του ΝΑΤΟ και για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο, η οποία όπως υπογράμμισε ο Υπουργός θα είναι δύσκολη και θα απαιτηθεί οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας να δώσουν πολύ μεγάλη μάχη.

Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά τη συζήτηση του Σ/Ν «Έγκριση Σχεδίου Σύμβασης για την προμήθεια Αεροσκαφών Τύπου DHC-515», για τις παρεμβάσεις που γίνονται για την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία, αναφέροντας μεταξύ άλλων τις 990 προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα- εκ των οποίων οι 700 αφορούν δασοκομάντος-, τον υπερδιπλασιασμό των μονάδων δασοκομάντος από 10 σε 16 στην ηπειρωτική αλλά και στη νησιωτική χώρα, καθώς και στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών για πρώτη φορά από το υπουργείο Περιβάλλοντος μαζί με το Πυροσβεστικό Σώμα, τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ όπου υπάρχουν σταθμοί και καλώδια υπερυψηλής τάσης, όπως και περιμετρικά των στρατοπέδων σε διάμετρο 100 μέτρων.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ