Η Κωνσταντοπούλου ξεκινά έρευνα για Siemens και λίστα Λαγκάρντ

Τις δικογραφίες για τις υποθέσεις της Siemens και της Λίστας Λαγκάρντ θα ανασύρει η Βουλή, ώστε να εξεταστούν κατά προτεραιότητα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπως ομοφώνως αποφασίστηκε μετά από την σχετική εισήγηση της προέδρου της Βουλής και προέδρου της Επιτροπής, κατά την σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας Συνόδου.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μάλιστα, επικαλέστηκε Έκθεση της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας κατά την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο που καταγράφει 12 δισ.ετήσιες απώλειες από τη διαφθορά και αποφαίνεται ότι αν είχε παταχθεί η διαφθορά στην Ελλάδα η χώρα δεν θα είχε χρεοκοπήσει.

Καθίσταται πρόδηλη η υποχρέωση της Βουλής να ερευνήσει πρωτίστως τις δύο αυτές υποθέσεις, «δύο ζωντανά σκάνδαλα που κηλιδώνουν τον δημόσιο βίο της χώρας», ανέφερε η ίδια, προσθέτοντας πως για την μεν Siemens το μεγαλύτερο μέρους του υλικού δεν αξιοποιήθηκε δικαστικά, για την δε Λίστα Λαγκάρντ η συντριπτική πλειοψηφία των στοιχείων από την προκαταρκτική εξέταση, «θάφτηκε».

«Πράγματι υπάρχει η Έκθεση της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας. Ωστόσο, δεν είμαι βέβαιος αν οι μαθηματικοί υπολογισμοί είναι ακριβείς».

Αυτό ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, δεδομένου ότι προηγουμένως η κα Κωνσταντοπούλου είπε πως η Έκθεση αυτή είναι της καθ’ ύλην αρμόδιας υπηρεσίας και αναφέρεται στην θητεία του ως υπουργού Δικαιοσύνης.

«Είναι πολύ σαφής η σύνδεση που γίνεται από μία Γενική Γραμματεία καθ’ ύλην αρμόδια και σε χρόνο που δεν μπορεί να συνδεθεί με την παρούσα πολιτική κατάσταση και περίοδο» είπε η πρόεδρος της Βουλής.

Επίσης ο κ. Αθανασίου, υπεραμύνθηκε του έργου της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στον τομέα καταπολέμησης της διαφθοράς, επισημαίνοντας πως τα νομοθετήματα που έφερε υπήρξαν ο λόγος για τον οποίο η χώρα μας βελτιώθηκε κατά 25 θέσεις στον δείκτη της κατάταξης των χωρών για την διαφθορά.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην υπουργός, αφού δήλωσε ότι δεν υπάρχει αντίρρηση εκ μέρους της ΝΔ για την διερεύνηση των δύο υποθέσεων αυτών, αρνήθηκε όμως να παραδεχθεί την αναφορά της προέδρου «ότι επιμελώς και τεχνηέντως οι υποθέσεις αποσιωπήθη��αν» επισημαίνοντας πως και οι δύο βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Και ο Γιάννης Τράγακης, πάντως, είπε πως οι φάκελοι των στοιχείων που είχε στην διάθεσή της η Βουλή εστάλησαν στην Δικαιοσύνη.

Η πρόταση της προέδρου, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εγκρίθηκε από όλα τα κόμματα, δια των εκπροσώπων τους στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Κανέλλη: Καλώς το asset του Τσίπρα. Χαίρεται κύριε Βαρουφάκη – ΒΙΝΤΕΟ

Ποιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να παραμείνει πρόεδρος ο Βενιζέλος;

Διυπουργική για την αξιοποίηση του “σχεδίου Γιούνκερ”

Η Ραχήλ Μακρή κρατάει… γκλίτσα – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.