Το πάγωμα της έκδοσης αποφάσεων ασύλου για υπηκόους Συρίας εξετάζει η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της ΕΕ, μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χώρα μας, το θέμα εξετάζεται έπειτα από εισήγηση του Διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.
Το Υπουργείο Μετανάστευσης αξιολογεί τα δεδομένα στη Συρία και θα κάνει εισήγηση στο ΚΥΣΕΑ την Παρασκευή για να ληφθούν εκεί οι οριστικές αποφάσεις.
Σημειώνεται ότι, στην παρούσα φάση, 9.450 Σύροι διαμένουν στις δομές, αποτελώντας το 35% του συνολικού πληθυσμού.
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται τόσο η Αυστρία, όσο και το Βέλγιο, οι κυβερνήσεις των οποίων αποφάσισαν να αναστείλουν τις διαδικασίες έκδοσης ασύλου για τους Σύρους. Νωρίτερα είχε προηγηθεί η Γερμανία, η οποία ανακοίνωσε επισήμως τις αποφάσεις της.