Η Ελλάδα εκπαιδεύει την Ευρώπη για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Οι συνεχείς και μεταβαλλόμενες απειλές της Τουρκίας προς την Ελλάδα, από τον Έβρο ως το Καστελλόριζο με κάθε μέσο που διαθέτει – ακόμη και μέσω υβριδικών ενεργειών – έχουν καταστήσει τη χώρα μας και ειδικά τις Ένοπλες Δυνάμεις ως την πιο έμπειρη στην διαχείριση κρίσεων κάθε τύπου.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ιδιαίτερη επιτυχία και προβολή αποτελεί για την Ελλάδα, η αναγνώριση της πολύτιμης συμβολής της στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας (European Security and Defence College – ESDC).

To ESDC, στην αρχική ετήσια παρουσίαση που πραγματοποιεί προς τους συμμετέχοντες όλων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων αναφορικά με το έργο του, τα επιμορφωτικά συμπεράσματα, την μεθοδολογία και τις προσδοκίες του, έχει συμπεριλάβει σύντομη ενημέρωση ως προς τη διάθεση εκπαιδευτών και την συνεισφορά ανά κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συναφείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, κατά την έναρξη του 18ου CSDP High Level Course 2022-2023 με τίτλο: «Otto VON HABSBURG», έγινε ιδιαίτερη μνεία μέσω σχετικού διαγράμματος στη χώρα μας η οποία παρουσιάζεται ως πρώτη, με σημαντική διαφορά από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. (ισχυρού προφίλ), στη διάθεση παρόχων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης (Education and Training Providers).

Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας & Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) έχει συμβάλει καθοριστικά σε αυτή την επιτυχία, αφού κατά το παρελθόν έχει διοργανώσει επιτυχώς (βαθμολογούμενη με άριστα από τους επιτελείς του Κολλεγίου), επιμορφωτικά προγράμματα και σεμινάρια του Κολλεγίου. Οι εν λόγω δράσεις, απευθύνονταν σε πολιτικά και στρατιωτικά στελέχη των ανώτερων επιπέδων Διοίκησης του αμυντικού, διπλωματικού, πολιτικού και ακαδημαϊκού τομέα, διαθέτοντας καταρτισμένους εισηγητές και εκπαιδευτές.

Η εποικοδομητική συνεργασία της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας & Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) με το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Ασφάλειας και Άμυνας (ESDC) συνεχίζεται δεδομένου, ότι έχει αποδειχθεί σημαντική ευκαιρία προώθησης θεματικών που ευθυγραμμίζονται με ζητήματα εθνικού στρατηγικού ενδιαφέροντος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ