Η Ελλάδα μπροστάρης στην καθιέρωση Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος στην ΕΕ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που ξεκίνησε πέρυσι από την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, συνεχίζεται και φέτος.

Μάλιστα, η διοργάνωση του πενταήμερου διεθνούς σεμιναρίου πραγματοποιείται έπειτα από επίσημη πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Άμυνας ,δεδομένης της άριστης αξιολόγησης που έλαβε η χώρα μας πέρυσι. Και σε αυτό, τα «συγχαρητήρια» ανήκουν στον Γενικό Διευθυντή της Δ/νσης Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου, Δρ. Κωνσταντίνο Μπαλωμένο.

Επί 5 ημέρες η κορυφή του σχεδιασμού της Εθνικής Άμυνας των χωρών της Ευρώπης θα μετέχουν στις διεργασίες το μέλλον της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά πολλούς, αυτό είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα για την επόμενη φάση της πραγματικής ενοποίησης της Ευρώπης μα την δημιουργία του ευρωστρατού αλλά και την καλλιέργεια κοινής αμυντικής κουλτούρας.

Στην διοργάνωση του 16ου Common Security and Defense Policy (CSDP) High Level Course (HLC) 2020 – 2021 “Jean Rey”, Module 4’’ όπου θα λάβει χώρα από τις 7 έως τις 11 Ιουνίου 2021, στη Σχολή Ικάρων στο Τατόι, συμμετέχουν επίσης, η Αυστριακή Ακαδημία Άμυνας και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την εκπαίδευση σε ζητήματα ασφάλειας.

Το εν λόγω Σεμινάριο, λόγω των υγειονομικών περιορισμών της πανδημίας “COVID 19”, έχει σχεδιαστεί να διεξαχθεί σε υβριδική μορφή. Θα υπάρχει παρακολούθηση δηλαδή, τόσο με φυσική παρουσία όσο και μέσω τηλεκπαίδευσης (livestreaming) από την ψηφιακή πλατφόρμα (CISCO WEBEX), του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Άμυνας και Ασφάλειας.

Οι συμμετέχοντες στο Σεμινάριο είναι υψηλόβαθμα στελέχη, διπλωμάτες, ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου κατέχουν ηγετικές θέσεις, στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής Ασφαλείας και της Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας και Άμυνας (ΚΕΠΠΑ / ΚΠΑΑ).

Σκοπός του Σεμιναρίου είναι η κατανόηση των πτυχών της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας μεταξύ του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού της Ε.Ε., η ανάπτυξη ολοκληρωμένης προσέγγισης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλεια ως βασικό εργαλείο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας και η διαμόρφωση κοινής αντίληψης σε σχέση με τις αποστολές και επιχειρήσεις της Ε.Ε., καθώς και τις υπάρχουσες και μελλοντικές απειλές της Ένωσης.

Την έναρξη του Σεμιναρίου θα κάνει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ενώ στο πρόγραμμα του Σεμιναρίου περιλαμβάνονται ομιλίες από εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό, διπλωματικό και τον ακαδημαϊκό τομέα, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, ειδικοί στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας της Ε.Ε., θα αναπτύξουν ζητήματα ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος όπως οι διεθνείς συνεργασίες, η κατάσταση ασφαλείας στα Δυτικά Βαλκάνια, η μετανάστευση, η Ευρωπαϊκή Στρατηγική αυτονομία, η Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και οι παράγοντες που την επηρεάζουν όπως η κλιματική αλλαγή, οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί, οι περιφερειακές συγκρούσεις και οι υβριδικές απειλές.

Τέλος, στο πρόγραμμα του Σεμιναρίου,, περιλαμβάνεται η ανάληψη δράσεων κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα (διοργάνωση συνάντησης υποδοχής στα ΚΑΑΥ Αγ. Ανδρέα, επίσκεψη και ξενάγηση στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ξενάγηση και δείπνο στο Μουσείο της Ακρόπολης κ.λπ), ώστε να ενδυναμωθούν οι σχέσεις αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης μεταξύ των Ελλήνων στρατιωτικών και διπλωματών με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ